Η διερεύνηση των ευθυνών για τα στατιστικά στοιχεία που παρέσχε η Ελλάδα στην Ε.Ε. θα φτάσει μέχρι το 2001 και τις συναλλαγές με τη Goldman Sachs, γνωστοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με πολιτικούς συντάκτες. Όσον αφορά στις τράπεζες, ειλημμένη είναι η απόφαση για δημόσιο πυλώνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.
Για τα "greek statistics", διευκρίνισε ότι η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία θα συσταθεί έως το τέλος του έτους και θα αξιολογήσει και το ρόλο των οίκων αξιολόγησης στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να εξετάσει αν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον των διεθνών οίκων. Απέκλεισε το ενδεχόμενο η έρευνα της Εξεταστικής να φτάσει μέχρι το 1981, λέγοντας ότι "δεν γράφουμε βιβλία ιστορίας".
Τράπεζες
Ερωτηθείς για το χρηματοπιστωτικό τομέα, απάντησε ότι θα υπάρχει σίγουρα ένας δημόσιος πυλώνας, δεν απέκλεισε τη δημιουργία και δεύτερου, αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις. Τόνισε ότι η τρόικα δεν έχει λόγο για το ζήτημα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο μνημόνιο.
Οικονομία
Κάνοντας αναφορά στην οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πορεία της χώρας είναι καλή και οι προσπάθειες αναγνωρίζονται διεθνώς. Στην ερώτηση αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ανέφερε ότι δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση.
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα περίμενε μεγαλύτερη συναίνεση από την αντιπολίτευση, έχει όμως τη συναίνεση της κοινωνίας.
Σχολιάζοντας όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς περί "μείγματος" που θα μηδένιζε το έλλειμμα μέσα σε ενάμιση χρόνο, είπε: "Ας μας έδινε τη φόρμουλά του και ας κατέθετε τις προτάσεις του πριν από έξι μήνες, να λύναμε τα προβλήματά μας.
Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το "αντιμνημονιακό" μέτωπο της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι οι πολίτες θα έχουν στο... κεφάλι τους, όποιον επιλέξουν, είτε το κριτήριο τους ήταν ποιοι υποψήφιοι στηρίζουν τον Καλλικράτη είτε ήταν ποιοι αντιτίθενται στο μνημόνιο.
Περαίωση
Για την περαίωση, είπε ότι έχουν δίκιο όσοι φωνάζουν. "Για εμάς είναι η τελευταία φορά, όχι επειδή το λέμε, αλλά επειδή το νέο φορολογικό σύστημα δεν επιτρέπει περαίωση", πρόσθεσε. Όπως τόνισε, με το νέο σύστημα θα γίνονται εξονυχιστικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θα επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις στους παραβάτες, ώστε να μην υπάρχει η η έννοια της ανέλεγκτης υπόθεσης. Τόνισε πως βάσει του νέου συστήματος, όλες οι υποθέσεις θα κλείνουν μέσα στον ίδιο χρόνο και δεν θα μεταφέρονται στον επόμενο.
Για το ισχύον σύστημα, σημείωσε ότι αντιμετώπιζε τον φορολογούμενο ως εκ προοιμίου απατεώνα και τον κρατούσε σε ομηρία επί δέκα χρόνια.
Φορτηγά
"Θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση με τον καλύτερο και τον πιο ήπιο τρόπο. Όμως το κράτος πρέπει να λειτουργεί", δήλωσε για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και έκανε λόγο για συντεχνιακά συμφέροντα.
Βατοπέδι
Σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι επιτροπές της Βουλής έχουν αποδείξει ότι υπήρξε τεράστια ζημιά για το Δημόσιο και υποστήριξε ότι ο Κώστας Καραμανλής φάκει και αντιφάσκει στην επιστολή του.
ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου