Ο δεύτερος πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί για τους δημοσιογράφους την πιο φονική σύγκρουση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Συνολικά 230 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου, στις 20 Μαρτίου του 2003.
Δύο εβδομάδες μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν απολογισμό των επτά χρόνων κατοχής του Ιράκ από τις συμμαχικές δυνάμεις, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου. Η έκθεση αυτή έρχεται ως απότιση φόρου τιμής στους επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης που πλήρωσαν με τη ζωή τους την κάλυψη των γεγονότων παρά τους κινδύνους που διέτρεχαν.
Στην έκθεση με τίτλο "Ο πόλεμος στο Ιράκ, μια εκατόμβη για τον Τύπο. 2003-2010" η οργάνωση εστιάζει στους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, επειδή θέλησαν απλώς να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Από τους 230 εργαζόμενους στα ΜΜΕ που σκοτώθηκαν, οι 172 ήταν δημοσιογράφοι και από αυτούς το 87% ήταν Ιρακινοί. Εξετάζονται αναλυτικά ποιοι ήταν, για ποια μέσα δούλευαν, σε ποιες συνθήκες σκοτώθηκαν, κλπ. Κάποιοι εργαζόμενοι στον Τύπο απήχθησαν. Μ' έναν αριθμό που ξεπερνά τους 93, το Ιράκ αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη χώρα με τους περισσότερους ομήρους στον κόσμο. Από τους 93, οι 32 εκτελέστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Σήμερα, ημέρα δημοσίευσης της έκθεσης, ένας ακόμη δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη. Πρόκειται για τον 35χρονο Ριάντ αλ Σαράι, του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Ιρακίγια,που καταμετρά ήδη 15 νεκρούς στις τάξεις των εργαζομένων του.
ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου