Μέτρα για το 2011 μας... παίρνει από σήμερα η αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα για τον σκοπό αυτόν, δηλαδή για να διασφαλίσει ότι θα συνταχθεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός, ο οποίος θα μειώνει το έλλειμμα περαιτέρω κατά 3,2% του ΑΕΠ.
Η μετάταξη μιας σειράς από προϊόντα από τον χαμηλό στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από την 1.1.2011 είναι το μεγάλο αγκάθι που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, μέτρο, το οποίο επιδιώκει να αντικαταστήσει η κυβέρνηση με εναλλακτικές κινήσεις στην πλευρά των εσόδων. Η απόρριψη από τον Πρωθυπουργό χθες στη Θεσσαλονίκη της εναλλακτικής πρότασης για εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα, διατηρεί το θολό τοπίο για το πώς θα καλυφθεί το 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από τις μετατάξεις προϊόντων στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Πάντως μία πηγή κάλυψης των εσόδων αυτών θα είναι η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος η οποία θα αποφέρει έσοδα και στον προϋπολογισμό του 2011. Η υστέρηση των εσόδων που υπολογίζεται σε 2-2,5 δισ. ευρώ φέτος δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης σε κυβέρνηση και τρόικα που αναζητούν νέες πηγές αύξησής τους.
Από την πλευρά του πάντως το ΔΝΤ, που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, (βλ. «ΤΑ ΝΕΑ» φ. 10/9/2010) δίνει έμφαση στην ανάγκη περιορισμού της φοροδιαφυγής, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα και να γίνει δικαιότερη η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Εκτός από τη φοροδιαφυγή, το ΔΝΤ στην απόφασή του ζητά:
Στενή παρακολούθηση και έλεγχο των δαπανών ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, εννοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τα νοσοκομεία και τις ΔΕΚΟ.
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ενδυνάμωση της ανάπτυξης, με προτεραιότητα, όπως αναφέρει, «στο ά νοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς και την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την παροχή υπηρεσιών, καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων στον τουρισμό και στο λιανεμπόριο, όπου η δυνατότητα ανάπτυξης παραμένει υψηλή».
Κατά τα άλλα η απόφαση του ΔΝΤ μιλάει για «σθεναρό ξεκίνημα» και «αποφασιστική εφαρμογή» του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας που άρχισε να αποδίδει καρπούς. Για τις τράπεζες αναφέρει ότι η ρευστότητα «παραμένει στενή, αλλά χωρίς προβλήματα διαχείρισης», ενώ «η συνεχής και στενή παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα παραμένει σημαντική», σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του κ. Μουρίλο Πορτουγκάλ, υποδιευθυντή και αναπληρωτή προέδρου του ΔΝΤ.
Η αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα είναι υπηρεσιακού επιπέδου και θα εγκατασταθεί για τις επόμενες 15 ημέρες κατά βάση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό.
ΠΡΕΖΑ TV
13-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου