Αίτηση ακύρωσης του νόμου για επιβολή φόρου 23% στις δικηγορικές πράξεις κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο πρώην γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Γωγάκος. Υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάζει το σύνταγμα, διατάξεις της σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και του διεθνούς συμφώνου του ΟΗΕ.
“Οι δικαστικές υπηρεσίες του δικηγόρου είναι φύσει αδύνατον να χαρακτηριστούν καταναλωτικό αγαθό, ούτε ο δικηγόρος να καταταγεί στις τάξεις των επιτηδευματιών”, αναφέρεται στην αίτηση. Το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγής εξετάζει και ο δικηγορικός σύλλογος ως μαζικός φορέας.
Ο κ. Γωγάκος και ο νομικός υποστηρικτής του Χρήστος Αλβανός που κατέθεσαν την αίτηση προβάλλουν τέσσερις λόγους ακυρότητας της απόφασης 1100/24-6-2010 του υπουργού Οικονομικών και του νόμου 3842/10 και στρέφονται εναντίον του ελληνικού δημοσίου. Οι δικηγόροι τονίζουν πως με την επιβολή του αυξημένου φόρου περιορίζεται η δυνατότητα του απλού πολίτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη, με συνέπεια το δίκαιο να είναι “δύο ταχυτήτων”, για πλούσιους και φτωχούς. “Οι μεσαίες και χαμηλές τάξεις της κοινωνίας με την απόφαση αυτή δεν θα μπορούν να έχουν συνήγορο της επιλογής τους, αφού θα αδυνατούν να τον πληρώσουν”, σχολίασε, μιλώντας στη “Μ”, ο κ. Αλβανός.
Η παραβίαση της ισότητας αποτελεί τον πρώτο λόγο ακύρωσης που προβάλλει ο κ. Γωγάκος στην αίτησή του προς το ΣτΕ. Επισημαίνει ότι με τον νόμο παραβιάζονται οι διατάξεις του ελληνικού συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του διεθνούς συμφώνου του ΟΗΕ. “Η προσφυγή για προστασία από τη δικαιοσύνη γίνεται ακριβό ‘καταναλωτικό αγαθό’, το οποίο μόνον οι πλούσιοι θα μπορούν να απολαμβάνουν, δυνάμενοι να καταβάλλουν τον οικονομικά δυσβάστακτο φόρο 23% επί της δικηγορικής αμοιβής”, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ουσιαστικά καταργείται το ανθρώπινο δικαίωμα να έχει ο πολίτης συνήγορο.
“Το μέτρο επιβολής ΦΠΑ και μάλιστα σε ποσοστό 23%, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, αποτελεί εμπόδιο για τον απλό πολίτη στο δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης”, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης. Μάλιστα, ήδη στην ημερήσια διάταξη συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου έχει τεθεί το θέμα προσφυγής στο ΣτΕ από τον σύλλογο αλλά δεν συζητήθηκε ακόμη. “Πρέπει να προσφύγουμε για να έχει δυναμική το αίτημα”, τόνισε ο κ. Λαμτζίδης.
Ο δεύτερος λόγος ακύρωσης στην προσφυγή Γωγάκου αναφέρεται στο γεγονός ότι ο δικηγόρος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός, οι πράξεις του είναι ασυμβίβαστες με εμπορικές δραστηριότητες και αυτό συγκρούεται με το καθεστώς επιβολής φόρου, όπως του επιτηδευματία. “Το λειτούργημα του δικηγόρου και όχι του επιτηδευματία είναι από τα βασικά καταφύγια του δικαστή προς διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του”, εξηγούν οι δικηγόροι στην αίτηση ακύρωσης, υποστηρίζοντας πως ο φόρος προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τον νόμο, αποτελεί “γενικό φόρο κατανάλωσης”, που καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με τις υπηρεσίες δικαίου.
Οι δικηγόροι σημειώνουν πως με τον συγκεκριμένο νόμο η δικαιοσύνη αντιμετωπίζεται ως “εμπορικό αγαθό”, αφού φορολογείται με αυτόν τον τρόπο. “Οι δικηγορικές υπηρεσίες δεν αποτελούν εμπορικό - ‘καταναλωτικό αγαθό’. Ούτε με τη στενή ούτε με την ευρεία του όρου έννοια, όπως δεν αποτελούν ‘καταναλωτικό αγαθό’ ή εμπορία οι εργασίες που παρέχονται από υπαλλήλους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ, καθώς και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης”, όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της αίτησης ακύρωσης.
Προσθέτουν, ως νομικό επιχείρημα ακύρωσης, πως ο νόμος παρουσιάζει κενά, καθώς δεν δόθηκε νομική εξουσιοδότηση για τον ορισμό της κλίμακας του φόρου 23%, ούτε με την υπουργική απόφαση μπορεί να επιτραπεί στον δικηγόρο να γίνει επιτηδευματίας.
Ο πρώην γραμματέας του δικηγορικού συλλόγου ως τέταρτο λόγο ακυρότητας προβάλλει το επιχείρημα πως η διοίκηση, και στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών, προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας, αφού χρησιμοποιεί το επιχείρημα της κάλυψης των ελλειμμάτων, επιβάλλοντας διατάγματα που προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διατάξεις του συντάγματος, κατά παράβαση του κράτους δικαίου. “Η συνεισφορά του πολίτη πρέπει να είναι αναλογική, δίκαια, νόμιμη και νομότυπη και να μην είναι καταπιεστική επιβάλλοντας τυραννία”, τονίζουν στην αίτηση.
Ακόμη, επικρίνουν τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, για την επιβολή οικονομικών μέτρων σε βάρος της κοινωνίας, την ώρα που “καμία μέριμνα και φροντίδα δεν υπάρχει για τυχόν πρόληψη κακής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, καθώς και της κατάχρησης εξουσίας, καταπάτησης των ελευθεριών του πολίτη και κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών”. Ακόμη εξηγούν πως τα συγκεκριμένα μέτρα, και ακόμη περισσότερο η επιβολή τέτοιου φόρου, παρότι λαμβάνονται στο όνομα της οικονομίας, είναι αυτά που νεκρώνουν και καταστρέφουν την αγορά.
Του Κώστα Καντούρη
ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου