Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2010

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΠΟ 30 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Ραντεβού στις Βρυξέλλες έχουν δώσει για σήμερα συνδικάτα από τριάντα ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διαδηλώσουν με σύνθημα «όχι στη λιτότητα» και αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο. Ελπίζουν να συγκεντρώσουν πάνω από 100.000 διαδηλωτές. Ο γ.γ. της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ETUC) προειδοποιεί ότι τα μέτρα λιτότητας μπορεί να οδηγήσουν σε διψήφια ύφεση, την ώρα που σε ευρεία έρευνα του BBC, με τη συμμετοχή 22.000 ανθρώπων από 22 χώρες, αποτυπώνεται η προσδοκία των πολλών για άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής των κυβερνήσεων στον τομέα της οικονομίας και όχι «πακέτα διάσωσης».

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται με λάθος τρόπο πάνω από τα μισά λεφτά που παίρνουν από φόρους και αντιτίθενται στη χρηματοδότηση «πακέτων σωτηρίας». Τα υψηλότερα ποσοστά κατά των πακέτων «που θα σώσουν την οικονομία» εμφανίζονται σε χώρες που έχουν ζήσει αυτή την εμπειρία: Γερμανία (66% κατά), Γαλλία (63% κατά) και ΗΠΑ (58% εναντίον). Ταυτόχρονα, όμως, ισχυρή είναι η πλειοψηφία σε 19 από τις 22 χώρες, που λέει ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να ασκούν αποτελεσματική οικονομική πολιτική. Με άλλα λόγια, να έχουν αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και έλεγχο. Εκτός των 19 είναι οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ισπανία και η Αυστραλία, όπου οι πλειοψηφίες δεν θέλουν περαιτέρω κυβερνητική παρέμβαση. Επίσης πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα αντιτίθενται σε δανεισμό και προτιμούν για να προλαμβάνεται αυτός περικοπή των δημόσιων δαπανών και όχι αύξηση φόρων.

Απεργίες και συλλαλητήρια

Με το ζωνάρι σφιγμένο, αντιπροσωπείες από πολλές χώρες συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ γενική απεργία έχουν κηρύξει τα συνδικάτα στην Ισπανία. Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί στην Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Περίπου 5.000 Ρουμάνοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν χθες στο Βουκουρέστι κατά των μέτρων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%. Μιλώντας στο www.euractiv.com, ο γ.γ. της ETUC, Τζον Μονκς, είπε ότι οι απολύσεις που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα «είναι μόνον η αρχή». Κατήγγειλε τις πολιτικές λιτότητας σοκ, θεωρώντας ότι μια προσέγγιση που θα κρατά ζωντανό το κράτος πρόνοιας, που δεν θα περικόπτει μισθούς -και άρα δεν θα παγώνει την αγορά-, καθώς και νέα μέτρα για την ενθάρρυνση επενδύσεων στην πράσινη βιομηχανία θα βοηθούσαν.

Ο Μονκς πιστεύει επίσης ότι η Ε.Ε. «δεν ήταν γενναιόδωρη με την Ελλάδα», αλλά εκεί υπήρχε ένα μήνυμα και προς άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης, ο συνδικαλιστής επιμένει ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και πάντως χωρίς να πληγούν οι απολαβές των συνταξιούχων. «Ελπίζω ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν θα σκοτώσουν την οικονομία με τη λιτότητα, αλλά φοβάμαι ότι έτσι θα γίνει», κατέληξε.
(Πηγές: BBC, Ρόιτερ, Ασ. Πρες, www.euractiv.com)

ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: