Σε υπερδιπλάσιες τιμές από αυτές που έχει ορίσει το ΙΚΑ και το Παρατηρητήριο Tιμών συνεχίζουν να αγοράζονται από νοσοκομεία οι φακοί και τα συμπληρωματικά υλικά που απαιτούνται για εγχειρήσεις καταρράκτη. Παρότι το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν καθορίσει ανώτατη τιμή 350 ευρώ «συν ΦΠΑ» για το σύνολο των υλικών που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση, ορισμένα νοσοκομεία συνεχίζουν να χρεώνουν υψηλές τιμές για τα υλικά (έως και 868 ευρώ), επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με τη σχετική απόφαση του ΙΚΑ, που από τις 5 Νοεμβρίου 2009 ισχύει για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, έχει ευθυγραμμιστεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας και αρκετές κλινικές του δημόσιου τομέα όπως το Οφθαλμιατρείο, ενώ υπερβάσεις παρατηρούνται σε πολλά δημόσια νοσοκομεία. Οι υπερτιμολογήσεις αυτές έχουν άμεση επίπτωση στα οικονομικά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων διότι πρόκειται για την πιο συνήθη επέμβαση, αφού στην Ελλάδα γίνονται 70.000 εγχειρήσεις καταρράκτη ετησίως.
Εως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας) για την προμήθεια ενδοφακών σε 60 νοσοκομεία της χώρας, (η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε την Παρασκευή), το αλαλούμ των τιμών μεταξύ ΙΚΑ, Παρατηρητηρίου Τιμών και νοσοκομείων αναμένεται να συνεχιστεί. Οι υπερτιμολογήσεις των ενδοφακών είναι μία από τις βασικές συνιστώσες του νέου χρέους των νοσοκομείων από την αγορά υλικών, για τα οποία οι προμηθευτές συνεχίζουν να μην πληρώνονται εγκαίρως.
Σε άλλες χώρες όπου οι προμηθευτές πληρώνονται άμεσα, οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες των τιμών του ΙΚΑ και του Παρατηρητηρίου. «Από τη θητεία μου στις ΗΠΑ», δήλωσε στην «Κ» ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, «γνωρίζω ότι το κρατικό σύστημα πληρώνει απευθείας στον κατασκευαστή τους ενδοφακούς και η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 100 -150 δολαρίων. Ανάλογες για αντίστοιχης ποιότητας φακούς είναι και οι τιμές στη Γερμανία. Εννοείται ότι οι φακοί που προανέφερα πληρούν τα κριτήρια ποιότητας και πιστότητας. Ωστόσο υπάρχουν ενδοφακοί στην αγορά που φέρουν σήμα CΕ που μπορεί να διακινηθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν ονομαστική αξία 20 ευρώ.
»Οι Ελληνες οφθαλμίατροι, που πρωτοστατούν στα διεθνή συνέδρια, έχουν την τεχνογνωσία να συμβουλεύσουν την πολιτεία ποιοι φακοί είναι σωστοί και ποιοι θεωρητικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα».
Ο μέσος όρος ηλικίας στην Ελλάδα για τις επεμβάσεις είναι περίπου τα 70 έτη. «Το πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να γίνει η επέμβαση είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσει ο ενδιαφερόμενος με τον οφθαλμίατρό του. Η απόφαση κυρίως βασίζεται στις καθημερινές ανάγκες του κάθε ανθρώπου» καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.
ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου