Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 01, 2010

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ 50 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΏΝ

Στο δρόμο οδηγούνται 50 εργαζόμενοι (των οποίων η σύμβαση έληξε χτες) που εδώ και ένα χρόνο καλύπτουν κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία μιας σειράς προνοιακών ιδρυμάτων, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόταση για τη διασφάλιση του εργασιακού δικαιώματος των συμβασιούχων έργου, που προσλήφθηκαν με προγραμματική σύμβαση του υπουργείου με το Σύνδεσμο Παραπληγικών και προνοιακά ιδρύματα, αδιαφορώντας για τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται στα ιδρύματα πρόνοιας, με δεδομένο το κύμα μαζικής συνταξιοδότησης των μόνιμων υπαλλήλων. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι αυτοί οδηγούνται στην ανεργία, αντιμετωπίζοντας ήδη τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, καθώς τους τελευταίους πέντε μήνες δούλευαν απλήρωτοι, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για το πότε και αν θα πληρωθούν!

Σε Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ - 11 απ' τους απολυμένους εργαζόμενους δούλευαν στο ΚΕΑΤ - τονίζει ότι αυτού του είδους οι πρακτικές κατάφωρης παραβίασης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων που γενικεύονται και στο δημόσιο τομέα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (μόνιμους και συμβασιούχους) συνδέονται άμεσα με την πολιτική διάλυσης των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών έχουν απομείνει. Οπως καταγγέλλει, είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα διακόπηκε ακόμα και η πενιχρή κρατική επιχορήγηση του ΚΕΑΤ για τα λειτουργικά του έξοδα, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα με λουκέτο. Τα λειτουργικά έξοδα του ΚΕΑΤ δίνονταν μέσω της Νομαρχίας, η οποία κάποια στιγμή δήλωσε αναρμόδια. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί πριν από το καλοκαίρι ότι θα περάσει διάταξη στο πρώτο νομοσχέδιο, προκειμένου τα λειτουργικά έξοδα να καταβάλλονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως, οι υποσχέσεις έμειναν κενό γράμμα.

«Θεωρώντας ότι σε ένα ΚΕΑΤ που θα υπηρετεί πραγματικά τον ιδρυτικό του σκοπό για την ολόπλευρη στήριξη των τυφλών από τη νηπιακή ηλικία έως την ένταξή τους στην παραγωγή, κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει», ο σύλλογος των εργαζομένων του ΚΕΑΤ παλεύει για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους. Τέλος, για να εξασφαλιστεί άμεσα η χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων του ΚΕΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αναβάθμισή του σε κέντρο πανελλαδικής εμβέλειας με την ίδρυση ειδικού γυμνασίου - λυκείου και επαγγελματικών σχολών για τυφλούς, την ενίσχυση και κατοχύρωση του τυπογραφείου του ως εθνικού τυπογραφείου για τυφλούς.

ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: