Σε γείτονες, μακρινούς συγγενείς και οικογενειακούς φίλους βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 15 παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί, κακοποιηθεί ή έμειναν ορφανά. Αυτή τη στιγμή στα ιδρύματα της πόλης δεν υπάρχει ούτε... κρεβάτι διαθέσιμο για να φιλοξενηθούν, ενώ δραματικές είναι οι ελλείψεις και σε προσωπικό.
Η Πρόνοια μάταια αναζητά λίγες θέσεις για αυτά τα παιδιά, ωστόσο οι ιθύνοντες των ιδρυμάτων δηλώνουν πως “δεν είμαστε νοσοκομεία για να βάλουμε ράντζα...”.
Η έλλειψη στέγης για παιδιά που χρήζουν άμεσης προστασίας προκαλεί πονοκέφαλο στη διεύθυνση Πρόνοιας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς αδυνατεί να βρει τρόπο για τη φιλοξενία τους. Η αρμόδια αντινομάρχης Έφη Βασιλειάδου αναφέρει ότι η απουσία κράτους πρόνοιας έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να μένουν στα... αζήτητα ή να φιλοξενούνται από δω κι από κει. Σύμφωνα με την ίδια, τα τρία ιδρύματα -το “Φιλοξενείο”, το “Παπάφειο” και η “Μέλισσα”- είναι ήδη κορεσμένα και δεν έχουν καμία δυνατότητα να πάρουν νέα παιδιά. “Τις τελευταίες μέρες έχουμε συνεχώς ενημερώσεις για παιδιά που χρήζουν προστασίας, είτε γιατί κακοποιήθηκαν είτε γιατί εγκαταλείφθηκαν είτε γιατί ο ένας από τους δύο γονείς έφυγε από τη ζωή και αυτός που μένει είναι αδιάφορος για τα παιδιά” τονίζει η κ. Βασιλειάδου. Εξηγεί ότι η ανεύρεση στέγης είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την Πρόνοια, αφού τα ιδρύματα είναι λίγα και οι θέσεις κλεισμένες.
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί η πρόεδρος του ιδρύματος “Μέλισσα”, Νίκη Κεραμοπούλου. Το τελευταίο δεκαήμερο, όπως αναφέρει, το ίδρυμα δέχθηκε τρεις νέες αιτήσεις για ισάριθμα κορίτσια (στη “Μέλισσα” φιλοξενούνται μόνο κορίτσια), αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθεί ούτε ένα. “Είμαστε υπερπλήρεις και οι ανάγκες που ανακύπτουν πολλές. Δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, ούτε προσωπικό φυσικά, ενώ αδυνατούμε να διαθέσουμε έστω και ένα κρεβάτι” επισημαίνει η κ. Κεραμοπούλου. “Εξάλλου ένα παιδί που χρήζει προστασίας και φιλοξενίας δεν θέλει μόνο ένα κρεβάτι, αλλά πολύ περισσότερα. Έπειτα τόσο εμείς όσο και τα άλλα ιδρύματα δεν είμαστε νοσοκομεία για να βάλουμε επιπλέον ράντζα και να καλύψουμε τις ανάγκες” σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η Εριέττα Ασβεστά είναι μία από τις εθελόντριες στην υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία αγωνίζεται να βρει στέγη σε τρία παιδιά, η μητέρα των οποίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και χθες χειρουργήθηκε. “Η κατάσταση είναι απελπιστική. Τα δύο από τα τρία παιδιά είναι αγόρια και κάτι μπορεί να βρεθεί. Αλλά για το εννιάχρονο κορίτσι δεν υπάρχει ούτε μία θέση και το “Παπάφειο” δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να συνυπάρχει με αγόρια” σημειώνει η κ. Ασβεστά.
Λουκέτο αναμένεται να βάλει από μέρα σε μέρα το “Φιλοξενείο” μετά από 11 χρόνια λειτουργίας. Το καταφύγιο κακοποιημένων και εγκαταλειμμένων παιδιών πρόκειται να κλείσει με απόφαση της Πρόνοιας, που δέχθηκε αυστηρή εντολή από τους ελεγκτές δημόσιας υγείας, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που διαπιστώθηκαν. Τα περίπου 20 παιδιά, από 6 έως και 18 χρόνων, που φιλοξενούνται και τα οποία αντιμετωπίζουν διαφορετικά κοινωνικά προβλήματα (αναπηρίες, κακοποίηση, παραμέληση - εγκατάλειψη) αναμένεται να μετακομίσουν σε άλλα ιδρύματα και στέγες παιδικής προστασίας, όπως το “Παπάφειο” και η “Μέλισσα”. Ουσιαστικά η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του “Φιλοξενείου”, που στεγάζεται στον αύλειο χώρο του Παπάφειου ιδρύματος, είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο οριστικοποιήθηκε μετά και τους τελευταίους ελέγχους των ελεγκτών δημόσιας υγείας, που διαπίστωσαν απαράδεκτες συνθήκες για τη διαβίωση των παιδιών.
Της Φανής Σοβιτσλή
ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου