H Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, χαρακτήρισε σήμερα «ανησυχητική» τη «νέα πολιτική» της γαλλικής κυβέρνησης έναντι των Ρομά, η οποία δεν μπορεί παρά να επιτείνει τον «στιγματισμό» τους και τις «ακραίες συνθήκες φτώχειας» στις οποίες ήδη διαβιούν.
Κατά την έναρξη της 15ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η Νάβι Πιλάι "κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, να υιοθετήσουν μία πολιτική που να επιτρέψει στους Ρομά να καταπολεμήσουν την περιθωριοποίηση τους".
Κάνοντας λόγο για "ανησυχητικές" συνθήκες "σε συγκεκριμένες χώρες", η Ύπατη Αρμοστής καταγγέλλει τη "νέα πολιτική της Γαλλίας για τους Ρομά και τη διάλυση των καταυλισμών τους".
Η Νάβι Πιλάι χαρακτήρισε μάλιστα "εξαιρετικά ανησυχητική" την επιχειρηματολογία "των υπευθύνων και των μέσων ενημέρωσης" που "χαρακτηρίζεται από στερεότυπα και φυλετικές διακρίσεις".
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από πηγή της γαλλικής υπηρεσίας μετανάστευσης, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει από τη Μασσαλία ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος που θα μεταφέρει στο Βουκουρέστι περίπου 100 Ρομά, ενήλικες και παιδιά.
Από το 2009, τουλάχιστον δώδεκα παρόμοιες πτήσεις έχουν αναχωρήσει από τη Μασαλία με προορισμό τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Εν τω μεταξύ, η δημοσίευση εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών για την εκκένωση των καταυλισμών των Ρομά προκάλεσε σήμερα σύγχυση στους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, να δηλώνει ότι δεν ήταν εις γνώσιν του περιεχομένου της.
Η εγκύκλιος, η οποία φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ερμηνεύει ισχύοντα νόμο και υπενθυμίζει στους νομάρχες τους "συγκεκριμένους στόχους" που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την οποία "300 καταυλισμοί ή παράνομες κατασκηνώσεις πρέπει να εκκενωθούν σε διάστημα τριών μηνών, κατά προτεραιότητα εκείνοι που στεγάζουν Ρομά".
"Δεν εγνώριζα αυτήν την εγκύκλιο", διαβεβαίωσε ο Ερίκ Μπεσόν, υπενθυμίζοντας ότι "η έννοια των εθνικών μειονοτήτων είναι μια έννοια που δεν υφίσταται για μας".
"Η Γαλλία δεν έλαβε κανένα ειδικό μέτρο απέναντι στους Ρομά", επεσήμανε, προσθέτοντας ότι "οι Ρομά δεν θεωρούνται μέλη μειονότητας, αλλά πολίτες της χώρας της οποίας φέρουν την υπηκοότητα".
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις, κυρίως εκ μέρους του πρώην γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τη χαρακτήρισε "ανήθικη και παράνομη".
Η Ομάδα Ενημέρωσης και Υποστήριξης των Μεταναστών ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει προσφυγή προς το Συμβούλιο Επικρατείας, θεωρώντας ότι ασκεί φυλετικές διακρίσεις. "Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε ειδικά στους Ρομά. Αυτή η εγκύκλιος συγκεκριμενοποιεί την πολιτική ρητορική του", δήλωσε ο πρόεδρος του Gisti, Στεφάν Μοζάντρ.
Ο Νικολά Σαρκοζί είχε οργανώσει στις 28 Ιουλίου σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με θέμα "τα προβλήματα που θέτουν οι συμπεριφορές ορισμένων μεταξύ των περιπλανόμενων ομάδων και των Ρομά".
Έκτοτε, περισσότεροι από χίλιοι Ρομά απελάθηκαν για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια ύψους 300 ευρώ ο κάθε ενήλικας και 100 ευρώ το κάθε παιδί.
Την περασμένη Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακάλεσε σε τάξη τη Γαλλία, ζητώντας την άμεση διακοπή της διαδικασίας απέλασης των Ρομά, σε μία απόφαση που δεν έχει, όμως, δεσμευτικό χαρακτήρα.
ΠΡΕΖΑ TV
13-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου