Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2010

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Είχε σκωληκοειδίτιδα, διέγνωσαν γαστρεντερίτιδα και το παιδάκι πέθανε. Δυο γιατροί, ιδιώτης η μία, επιμελήτρια Β΄του νοσοκομείου Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη η άλλη, παραπέμπονται σε δίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών.

Σύμφωνα με το βούλευμα, στις 29 Μαΐου 2007, ο πεντάχρονος Θεολόγος - Μηνάς Νευροκοπλής παρουσίασε υψηλό πυρετό. Αμέσως, οι γονείς του επικοινώνησαν με την παιδίατρο Ολυμπία Τσιούπρου, ανησυχώντας πως το παιδί έχει σκωληκοειδίτιδα. Εκείνη όμως, εκτίμησε τηλεφωνικά ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα.

Στις 2 Ιουνίου, το παιδάκι παρουσίασε επιδείνωση και σε νέα επικοινωνία με την παιδίατρο, τους προέτρεψε να επισκεφθούν το νοσοκομείο Λοιμωδών. Εκεί, ο 5χρονος εξετάστηκε από την επιμελήτρια Β' Ελισάβετ Μιχαηλίδου, η οποία - σύμφωνα με το βούλευμα - επίσης διέγνωσε ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα, συνιστώντας ενυδάτωση και επανέλεγχο.

Μετά πέντε ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, η γιατρός έστειλε το άτυχο παιδάκι στο σπίτι του.

Στις 3.30' τα ξημερώματα της 3ης Ιουνίου, ο μικρός Μηνάς παρουσίασε αιφνίδια επιδείνωση, οι γονείς κάλεσαν το ΕΚΑΒ και το ασθενοφόρο τον μετέφερε επειγόντως στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Όταν όμως έφθασαν εκεί, το παιδάκι ήταν ήδη νεκρό.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατός του επήλθε από γαγγραινώδη σκωληκοειδίτιδα.

Όπως αναφέρει στο βούλευμά του το δικαστικό συμβούλιο, η μεν ιδιώτης παιδίατρος έπρεπε να έχει δράσει καλύτερα, η δε επιμελήτρια του Λοιμωδών δεν διενήργησε τις προβλεπόμενες εξετάσεις, αφού δεν έκανε στο 5χρονο αγοράκι ούτε υπερηχογράφημα, ούτε αιματολογικές εξετάσεις, ούτε ακτινογραφία.

Αρχικά, η δίωξη που βάρυνε τις δύο γιατρούς ήταν για έκθεση από υπόχρεο με αποτέλεσμα το θάνατο, όμως το δικαστικό συμβούλιο μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια και τις παραπέμπει να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Με το ίδιο βούλευμα, απαλάσσεται κάθε κατηγορίας, μια τρίτη ειδικευόμενη γιατρός, που θεωρήθηκε ότι δε φέρει ευθύνη για το θάνατο του παιδιού.

ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: