Σάββατο, Σεπτεμβρίου 11, 2010

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ :ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΗΡΩΣΗ

Η κόντρα τους αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα προσπάθειας πολιτικής εξόντωσης του αντιπάλου κι έχει πάρει διαστάσεις προσωπικής βεντέτας. Αρχισε πριν από περίπου δύο χρόνια και- όπως όλοι εκτιμούν- δεν θα λήξει εάν ένας από τους δύο δεν αποχωρήσει ηττημένος από το παιχνίδι...

Ο λόγος για τους Αλέξη Τσίπρα και Αλέκο Αλαβάνο, τους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές της νέας κρίσης στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μιας κρίσης που έφτασε στα άκρα και οδήγησε στη διάσπαση των δυνάμεων της συμμαχίας παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι γνωρίζοντες όσα συμβαίνουν στον χώρο της Αριστεράς ξέρουν πολύ καλά ότι πίσω από τις έριδες για την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής κρύβεται η αντιπαράθεση του προέδρου του Συνασπισμού με τον άνθρωπο που τον ανέδειξε, τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο. Στην Κουμουνδούρου μιλούν για μία μάχη μέχρι τελικής πτώσεως, η οποία δεν πρόκειται τερματιστεί χωρίς απώλειες. Εκτιμούν ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στην κόψη του ξυραφιού για να προκαλέσει την έκπτωση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του Συνασπισμού και επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την πολιτική του ηρεμία εάν δεν βγάλει από το παιχνίδι τον Αλέκο Αλαβάνο.

Λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2006, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα απλό μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ στην οποία εξελέγη κυρίως διότι διετέλεσε γραμματέας της νεολαίας του κόμματος, όπου και τον είχε «ανακαλύψει» ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο Αλέκος Αλαβάνος ως πρόεδρος του Συνασπισμού αδιαφορούσε για την ομαλότητα των σχέσεών του με τις τάσεις της Κουμουνδούρου, ακόμη και με το κυρίαρχο Αριστερό Ρεύμα που τον ανέδειξε στην αρχηγία και στο οποίο ανήκε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ηδη σε μία προσπάθειά του να εμφανιστεί υπεράνω τάσεων, ο Αλ. Αλαβάνος τον Φεβρουάριο του 2006 πρότεινε στον τότε επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού Μιχάλη Παπαγιαννάκη να διεκδικήσει ως υποψήφιος της Κουμουνδούρου τον Δήμο Αθηναίων. Ο Παπαγιαννάκης έχοντας χάσει πριν από λίγους μήνες την αναμέτρηση για την προεδρία του Συνασπισμού με αντίπαλο τον Αλαβάνο δέχτηκε και άρχισε να σχεδιάζει την κάθοδό του στην Αθήνα.

Ωσπου λίγο πριν από το καλοκαίρι ο Αλέκος Αλαβάνος αιφνιδιάζοντας τους πάντες απέσυρε την πρότασή του προς τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη για να τη δώσει στον νεαρό, λίγο πάνω από τα 30 τότε, Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλαβάνος δεν ξύπνησε κάποια ημέρα αποφασίζοντας να αναδείξει το ταλέντο του Τσίπρα στην πολιτική, αλλά ότι δέχτηκε πιέσεις από το Αριστερό Ρεύμα να τον κατεβάσει μόνο και μόνο για να μην είναι ένας αμιγώς ανανεωτικός όπως ο Παπαγιαννάκης επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού του Συνασπισμού. Ετσι στρώθηκε για πρώτη φορά το χαλί της πολιτικής για τον Αλέξη Τσίπρα.

Λίγους μήνες αργότερα ο Αλ. Τσίπρας, ένα φρέσκο πρόσωπο με απήχηση στα ΜΜΕ, έκανε την έκπληξη των εκλογών αποσπώντας διψήφιο ποσοστό στη μάχη της Αθήνας. Ο Αλαβάνος αισθάνθηκε απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή του, παρ΄ όλα αυτά όμως αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη γιατί τον «πούλησε» χωρίς καμία εξήγηση.

Ακολούθησε ένας χρόνος «μέλι γάλα». Ο Αλ. Τσίπρας μετεξελίχθηκε σε πρωτοκλασάτο στέλεχος της Κουμουνδούρου και ο Αλαβάνος τον εμπιστεύτηκε ακόμη μία φορά παραμονές των εκλογών του 2007 χρίζοντάς τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΝ. Εκείνη ήταν και η περίοδος... απογείωσης του ΣΥΝ. Απέσπασε 5,01% στις εθνικές εκλογές και ο Αλ. Αλαβάνος αναδείχτηκε περίπου σε «ήρωα» της πολιτικής ζωής. Ωσπου, αιφνιδιαστικά, τον Νοέμβριο του 2007 εκμυστηρεύτηκε σε ορισμένους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος. Μάταια προσπάθησαν στον Συνασπισμό να τον μεταπείσουν. Ο Αλαβάνος έδωσε το δαχτυλίδι στον Αλέξη Τσίπρα με σχετική ευκολία αφού γρήγορα ξεπεράστηκαν οι δειλές ενστάσεις που διατυπώθηκαν και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήρε τις αντιρρήσεις του για τις εξελίξεις. Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με τις ευλογίες Αλαβάνου και 70% νέος πρόεδρος του Συνασπισμού έχοντας απέναντί του τον Φώτη Κουβέλη. Τότε άρχισε και η δημοσκοπική άνοιξη για την Κουμουνδούρου. Μέχρι τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ο Συνασπισμός είχε εκτοξευθεί στο ασύλληπτο 18%. Απαντες μιλούσαν για την επιτυχία του διδύμου Αλαβάνου- Τσίπρα. Ο Αλαβάνος, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βομβάρδιζε τη Ν.Δ. από τη Βουλή και ο Τσίπρας έβγαινε στους δρόμους για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Το καλοκαίρι του 2008 κάποιοι διέκριναν στοιχεία αλαζονείας και από τους δύο όταν έγιναν δηλώσεις του τύπου «Καλώς τα παιδιά» για το ΠΑΣΟΚ, «Η κάθοδος με το ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε κάθοδο στον Αδη» και «Προτιμώ να πέσω στις γραμμές του τρένου από το να συνεργαστούμε».

Oι πρώτες σκιές στις σχέσεις Αλαβάνου- Τσίπρα εμφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν ο πρώτος χωρίς να έχει ενημερώσει την Κουμουνδούρου, απηύθυνε πρόταση 5 σημείων για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ομως τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δυσάρεστα τον επόμενο Δεκέμβριο με τα περίφημα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο κάδρο με τους αναρχικούς. Ο Αλαβάνος επέμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μιλάει για «εξέγερση» και ο Τσίπρας ακολούθησε την γραμμή που υπέδειξε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους στις σχέσεις Αλαβάνου- Τσίπρα, ώσπου τον Μάιο του 2009 έπεσαν οι μάσκες. Η Κουμουνδούρου παραμονές ευρωεκλογών ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο debate των πολιτικών αρχηγών. Ομως, αίφνης, οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ αξίωσαν να είναι ο Αλαβάνος εκείνος που θα εκπροσωπούσε τον χώρο στο τηλεοπτικό πάνελ. Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί να πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Τσίπρας μόνος του στην Κουμουνδούρου είδε την πτώση του ΣΥΝ στο 4%, την ώρα που ο Αλαβάνος ήταν εξαφανισμένος κάπου στην Κρήτη.

Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές του 2009 βγήκαν και τα μαχαίρια. Ο Αλαβάνος εμφανίστηκε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «το παιδί δεν κάνει» και καταθέτοντας την απόφασή του να παραιτηθεί από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας τις συμβουλές των πρεσβυτέρων συντρόφων του, απέφυγε να σηκώσει το γάντι. Επειτα από μία εβδομάδα ο Αλέκος Αλαβάνος μεταπείστηκε και παρέμεινε στη θέση του κάνοντας το περιβάλλον Τσίπρα να μιλάει για «κωλοτούμπα».

Το καλοκαίρι συνεχίστηκε με εκατέρωθεν ανταλλαγές πυρών. Ο Αλαβάνος τραβούσε τον δικό του δρόμο, ξέκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον Συνασπισμό, με εξαίρεση την επαφή του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βίωνε τη μία ήττα πίσω από την άλλη προσπαθώντας μάταια να πείσει τους συντρόφους του για την αναγκαιότητα διενέργειας έκτακτου συνεδρίου.

Η αναγγελία των εκλογών αρχές Σεπτεμβρίου βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου διαλυμένο. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κατέβει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όμως τις ίδιες προσδοκίες έτρεφε και ο Αλέκος Αλαβάνος. Η στάση τους οδήγησε σε αδιέξοδο κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις εκλογές με 11 επικεφαλής του ψηφοδελτίου του, όσες και οι συνιστώσες του σχήματος! Η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε τον κ. Αλαβάνο που δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές και αποστασιοποιήθηκε από την προεκλογική εκστρατεία. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε ότι είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρίας να απαλλαγεί από τη σκιά του πολιτικού του πατέρα.

Η ύπαρξη δύο ξεχωριστών πολιτικών σχεδίων επιβεβαιώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 όταν ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε τη συγκρότηση του Μετώπου Αλληλεγγύης υπονοώντας ότι η πολιτική Τσίπρα δεν είναι ενδεδειγμένη για ένα κόμμα της Αριστεράς απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατάφερε να πείσει έστω και οριακά το κόμμα του για τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου τον Ιούνιο. Εκεί όμως ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ του επεφύλασσε ακόμη μία δυσάρεστη έκπληξη. Εστειλε με email χαιρετισμό υπογράφοντας ως επικεφαλής του Μετώπου. Η κριτική του Αλ. Τσίπρα από το βήμα του συνεδρίου (της διάσπασης) προς το πρόσωπο του Αλέκου Αλαβάνου ήταν ιδιαίτερα αυστηρή. Δεν ήταν όμως τίποτα μπροστά στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη συμπεριφορά του Αλ. Αλαβάνου στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ σε σχέση με την επιμονή του να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική. Λειτουργεί εκβιαστικά είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Λίγες ώρες μετά, χωρίς να υπάρξει κάποια άλλη αντίδραση, ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του...

ΠΡΕΖΑ TV
11-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: