Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕµΒΑΣΗΣ ΕΤΟΙµΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΝΕΑ µΠΛΟΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ…

Τη συνέχιση του κλεφτοπολέµου στα µπλόκα των εθνικών οδών τουλάχιστον µέχρι αύριο αποφάσισαν χθες το βράδυ οι µεταφορείς, λίγες ώρες µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τις οδικές εµπορευµατικές µεταφορές, που οδηγεί στην απελευθέρωση του επαγγέλµατός τους.

Η κυβέρνηση παρότι αναµένει σταδιακή αποκλιµάκωση των κινητοποιήσεων λόγω και της κόπωσης των µεταφορέων έχει έτοιµο σχέδιο που θα θέσει σε εφαρµογή ακόµα και σήµερα, σε περίπτωση κατά την οποία οι ιδιοκτήτες των φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. συνεχίσουν τους αποκλεισµούς των δρόµων και την αποχή από το έργο του εφοδιασµού της αγοράς µε καύσιµα και προϊόντα.

Στη γενική συνέλευση των προέδρων των σωµατείων ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. χθες το βράδυ αποφασίστηκε να συνεχιστεί η παρουσία βαρέων οχηµάτων στα µπλόκα µέχρι και αύριο, οπότε θα πραγµατοποιηθεί η πανελλήνια γενική συνέλευση των εκπροσώπων του κλάδου. Στο διάστηµα αυτό θα αποφασίζει για τις όποιες κινητοποιήσεις στα µπλόκα η Συντονιστική Επιτροπή, την οποία συγκροτούν οι εννέα πρόεδροι των Οµοσπονδιών των µεταφορέων.

Επειτα και από την ψήφιση του νοµοσχεδίου χθες, οι µεταφορείς προκειµένου να µην εγκαταλείψουν τα µπλόκα «χωρίς να πάρουν κάτι» ζητούν τώρα από την κυβέρνηση «να δεσµευτεί εγγράφως για τα τρία ζητήµατα του κλάδου που παραµένουν ανοιχτά». Πρόκειται για τα αιτήµατα που αφορούν την ένταξή τους στις ρυθµίσεις του Αναπτυξιακού Νόµου, τη βελτίωση του επιπέδου των συντάξεών τους και την επιστροφή, υπό µορφήν φορολογικών ελαφρύνσεων, της άυλης αξίας των αδειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Παράλληλα, σε χθεσινή σύσκεψη µε τη συµµετοχή των Θ. Πάγκαλου και Γ. Ραγκούση η κυβέρνηση οριστικοποιούσε το σχέδιό της για απεγκλωβισµό των εθνικών οδών από τα φορτηγά και οµαλοποίηση της τροφοδοσίας της αγοράς. «Πλέον η απελευθέρωση των µεταφορών είναι νόµος του κράτους, ενώ η συνέχιση των όποιων κινητοποιήσεων µε την πρόκληση προβληµάτων στους οδικούς άξονες και την αγορά θα επισύρει τις συνέπειες των νόµων», ανέφερε χθες αρµόδια κυβερνητική πηγή.

Εισαγγελείς στον δρόµο
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, µεταξύ των άλλων, τη σταδιακή αποµάκρυνση των φορτηγών από τους δρόµους παρουσία εισαγγελέων και την παραποµπή στο Αυτόφωρο όσων αρνούνται να συµµορφωθούν µε τις υποδείξεις της Αστυνοµίας. Επίσης, στο εξής οι αυτοκινητιστές που θα αρνούνται να εκτελούν δροµολόγια θα παραπέµπονται στις αρµόδιες επιτροπές των νοµαρχιών, οι οποίες θα αποφασίζουν ακόµα και για την αφαίρεση των αδειών τους. Στελέχη του υπουργείου Υποδοµών Μεταφορών και Δικτύων σηµείωναν χθες ότι η απάντηση στις όποιες νέες κινητοποιήσεις θα δοθεί σε επίπεδο κυβέρνησης, ενώ για τους µεταφορείς υπογράµµιζαν πως ο διάλογος σχετικά µε τα ανοιχτά ζητήµατα του κλάδου (ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόµο, Φορολογικό, Ασφαλιστικό) θα συνεχιστεί µε τη µεσολάβηση του υπουργείου προς τα άλλα συναρµόδια υπουργεία.

Εθεταν όµως ως απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό, τη διακοπή των κινητοποιήσεων. Για «ανεµπόδιστη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών αλλά και επάρκεια στην αγορά» έκανε χθες λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος στο ερώτηµα τι θα πράξει η κυβέρνηση αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, απάντησε ότι «µε την ψήφιση του νοµοσχεδίου τελειώνουν όλα τα ζητήµατα». «Είναι νόµος του κράτους και οφείλουµε όλοι µας να σεβόµαστε τους νόµους. Υπάρχει κράτος, πολιτεία και εκφρασµένη δήλωση και βούληση της κυβέρνησης ότι κανείς δεν µπορεί να κρατάει όµηρους τους έλληνες πολίτες» τόνισε.

Σηµειώνεται ότι χθες έπειτα από δώδεκα ηµέρες κινητοποιήσεων και ενώ το νοµοσχέδιο έχει ψηφιστεί, αρκετοί ήταν οι µεταφορείς που έκαναν λόγο για την ανάγκη να αποκλιµακωθούν οι κινητοποιήσεις. «Δεν έχουµε εµπιστοσύνη σε επίπεδο λόγων στην κυβέρνηση. Ας µας δώσει εγγράφως αυτά για τα οποία δεσµεύτηκαν στη Βουλή τα τρία υπουργεία και θα σταµατήσουµε τις κινητοποιήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων Γιώργος Τσάµος.

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: