Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

ΤΗΣ ΙΕΡΟΔΟ-ΥΛΗΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ...

Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι φώναξαν χθες ένα ηχηρό «όχι» στη μεταρρύθμιση του προέδρου Σαρκοζί για τις συντάξεις, σε μία μεγαλειώδη κινητοποίηση, ο απόηχος της οποίας μεταφέρθηκε και στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τα συνδικάτα διακηρύσσουν ότι κέρδισαν το στοίχημα αφού κατάφεραν να οδηγήσουν στους δρόμους 2,5-2,7 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα (1,12 εκατ. κατά το υπουργείο Εσωτερικών). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση αμφισβήτησης του κυβερνητικού σχεδίου για αύξηση του κατώτατου ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης (με πλήρη σύνταξη) από τα 60 στα 62 χρόνια μέχρι το 2018. Οι διαδηλώσεις -με εντυπωσιακότερη αυτή του Παρισιού, που συγκέντρωσε 270.000 ανθρώπους (80.000 κατά την αστυνομία)- ήταν το αποκορύφωμα της κινητοποίησης που είχε ξεκινήσει με τη γενική απεργία σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, συγκοινωνίες, κρατικά ΜΜΕ αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, με μεγάλη συμμετοχή.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι σήμερα δεν συνέβη τίποτα. Αν δεν εισακουστούμε, θα υπάρξει συνέχεια και μέχρι στιγμής δεν αποκλείεται καμία μορφή κινητοποίησης» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT, Μπερνάρ Τιμπό. Οι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι αν και τα συνδικάτα έκαναν μια εύγλωττη επίδειξη ισχύος, δεν θα κατάφερναν να μετατρέψουν τη χθεσινή μέρα σε ένα ευρύτερο απεργιακό κίνημα ικανό να κάμψει την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παρόλο που στην πλειοψηφία οι Γάλλοι εγκρίνουν την αντίδραση κατά του συνταξιοδοτικού, θεωρούν συγχρόνως τη μεταρρύθμιση αναπόφευκτη, δεδομένου του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής και των δημοσιονομικών προβλημάτων του κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση μέχρι τέλους. Αυτό έχει επισημάνει επανειλημμένως ο Γάλλος πρόεδρος κι αυτό επανέλαβε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Φιγιόν, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, που έγινε σε ιδιαιτέρως φορτισμένο κλίμα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε ειλικρινής στις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο PS για έλλειψη αξιοπιστίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσε τις υπογραφές χιλιάδων πολιτών κατά του νομοσχεδίου. Ο Σαρκοζί, που έχει και την υποστήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο, διαμηνύει ότι ο πυρήνας τής μεταρρύθμισης (κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 και ανώτατο από τα 65 στα 67) είναι αδιαπραγμάτευτος, αλλά το περιβάλλον του αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν ορισμένες παραχωρήσεις.

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενω στην Ελλαδα κανενας δεν διαμαρτυρεται ...