Κυριακή, Σεπτεμβρίου 19, 2010

Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΛΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Νέες παρεμβάσεις στο εργασιακό ζητά η τρόικα. Στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που οριστικοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου με την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών έγιναν μία σειρά από αλλαγές της... τελευταίας στιγμής για τον ΟΣΕ, το ασφαλιστικό αλλά κυρίως για τα εργασιακά:

**Επιταχύνεται κατά 3 μήνες (από το τέλος Δεκεμβρίου στο τέλος Σεπτεμβρίου) η υποχρέωση της κυβέρνησης να εισαγάγει ρύθμιση με την οποία «αναμορφώνεται το σύστημα διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα». Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι η μείωση των αποδοχών για υπερωρίες αλλά και μεγαλύτερη ελαστικότητα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επίσης θεσπίζεται το δικαίωμα για σύναψη «τοπικών συμφωνιών που θα διαμορφώνουν τις μισθολογικές αυξήσεις σε επίπεδα χαμηλότερα των κλαδικών συμβάσεων».

* Εως το τέλος του μήνα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί «η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας προστασίας της απασχόλησης» που θα περιλαμβάνει επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου (με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα) σε ένα χρόνο, παρεμβάσεις για την ευρύτερη χρήση προσωρινών συμβάσεων και συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

* Επίσης ζητείται τροποποίηση των ρυθμίσεων του συστήματος διαιτησίας ώστε να υπάρξει δικαίωμα προσφυγής αν υπάρχει διαφωνία με την πρόταση του μεσολαβητή, αλλά και διατάξεις για την αύξηση της διαφάνειας.

Παράλληλα επανέρχεται... δριμύτερη η δέσμευση της κυβέρνησης για κατάλυση των κλαδικών συμβάσεων υπέρ των επιχειρησιακών. Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, κατά την ετήσια παρουσίαση της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο πριν από μερικές ημέρες, αναφέρθηκαν γραπτώς στις νέες μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζονται:

* Οι «επιχειρησιακές συμβάσεις θα επικρατούν των κλαδικών συμβάσεων», δηλαδή θα μπορούν για παράδειγμα σε επίπεδο επιχείρησης να αποφασίζονται αυξήσεις μισθών χαμηλότερες από τις κλαδικές.

**Οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται σε όσους δεν καλύπτονται από τις διαπραγματεύσεις.

**Με τοπικά σύμφωνα θα αποφασίζονται μισθοί κάτω από τον βασικό για νέους εργαζόμενους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω αναφορές υπήρχαν σχεδόν στο σύνολό τους και στο αναθεωρημένο μνημόνιο του Αυγούστου. Ωστόσο, τις προηγούμενες εβδομάδες οι κοινωνικοί εταίροι είχαν μείνει με την αίσθηση ότι το θέμα έχει «αμβλυνθεί», καθώς κατά τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου που προηγήθηκε της ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει στη ΓΣΕΕ «στηρίζουμε τις κλαδικές συμβάσεις».

Πλέον το θέμα επανέρχεται και η έμφαση που δίνει το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο στα ργασιακά είναι δηλωτική της ανυποχώρητης στάσης της. Το όλο ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας, της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη και του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.

ΟΣΕ και ασφαλιστικό

Πέρα από την επιτάχυνση των ανατροπών στα εργασιακά, το νέο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου καταγράφει την απόφαση για ταχύτερη (επίσης για το τέλος Σεπτεμβρίου αντί για τον Δεκέμβριο) εφαρμογή των αλλαγών στον ΟΣΕ και διευκρινίζει περισσότερο τις συμφωνίες για νέα «πράξη αναθεώρησης των βασικών παραμέτρων του ασφαλιστικού», αν κριθεί ότι δεν είναι επαρκής η μεταρρύθμιση του προηγούμενου υπουργού Α. Λοβέρδου. Προβλέπει ότι αν οι αναλογιστικές μελέτες (για τις βασικές συντάξεις θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο και για τις επικουρικές τον Μάρτιο) δείξουν ότι το όριο για ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 2,5% του ΑΕΠ ξεπερνιέται, πρέπει να γίνουν νέες παραμετρικές αλλαγές έως το τέλος Ιουλίου.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του την προηγούμενη εβδομάδα για το μνημόνιο έδωσε πιο πολλές πληροφορίες. Οπως αναφέρεται, προς το παρόν οι προβλέψεις κυμαίνονται μεταξύ αύξησης 2,5% και 4,5%. Δηλαδή υπάρχει ενδεχόμενο νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία «φωτογραφίζει» κυρίως τις επικουρικές συντάξεις.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: