Το καμπανάκι ότι ίσως τους επόμενους μήνες βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο «υστερίας» των χρηματοπιστωτικών αγορών όπως εκείνον που ζήσαμε την άνοιξη, χτυπά ο πρώην υπουργός Οικονομίας Τομάζο Σιόπα.
O σύμβουλος σήμερα επί οικονομικών θεμάτων του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιl Sole 24 Οre», θεωρεί ότι το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε κοινωνικές εντάσεις στην Ευρώπη.
«Δεν πιστεύω ότι η ένταση που παρατηρήθηκε την άνοιξη στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν και η τελευταία αυτής της κρίσης», λέει ο κ. Σιόπα και αναφέρει ότι η Ευρώπη όταν θα εξέλθει της κρίσης δεν θα έχει δυναμική ανάπτυξη και η ανεργία θα είναι υψηλή. «Πρόκειται για συνδυασμό που μπορεί να επιφέρει εντάσεις σε εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Και μέσα σε αυτό το κλίμα θα υπάρχουν ακόμη περιθώρια για “υστερία” των αγορών, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε κοινωνικές εντάσεις», σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.
Αναφέρεται ακόμη στην παρέμβαση της Ε.Ε., πρώτα τον Μάιο για τη στήριξη της Ελλάδας και μετά τον Ιούνιο για όποια άλλη περίπτωση χώρας με παρόμοια προβλήματα εμφανιστεί στον ορίζοντα, λέγοντας πως η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί να αντιδράσει, παρά τις κατηγορίες για το αντίθετο. Για το σημερινό κλίμα στις αγορές αναγνωρίζει πως είναι ήρεμο, καθώς- όπως λέει χαριτολογώντας- «ίσως όσοι επενδύουν στις αγορές έχουν πάει διακοπές».
Ο κ. Σιόπα εκτιμά ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν τα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη και να προχωρήσουν σε νέες ενισχύσεις στις οικονομίες τους, κάτι που σε αυτή τη φάση η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να δεχθεί, αφού ρίχνει το κύριο βάρος της στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτή η διάσταση στις πολιτικές θα αντικατοπτριστεί στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ παράλληλα θα αυξάνονται οι πιέσεις απέναντι στις κεντρικές τράπεζες που διαφωνούν με τη λογική μιας επιθετικής ανάπτυξης. Κατά τη γνώμη του, η συμφωνία που είχε επιτευχθεί πέρυσι σε διεθνές επίπεδο τον πρώτο καιρό που είχε ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση δεν υφίσταται πια και υπάρχει ο κίνδυνος για νέες εντάσεις σε εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, προοπτικές διόλου ενθαρρυντικές. Υποστηρίζει επίσης ότι ο τρόπος που βλέπει η Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένος από εκείνον των ΗΠΑ και τάσσεται υπέρ μιας ανάπτυξης διατηρήσιμης και όχι υπέρ της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης που προκάλεσε την κρίση. Παραδέχεται βέβαια ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης ενέχει τον κίνδυνο ενός είδους «στασιμότητας» την ώρα που όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα «τρέχει». Εξηγεί ωστόσο ότι δεν θα αλλάξουν δραστικά τα πράγματα αν για ένα ή δύο τρίμηνα οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί είναι χαμηλοί. «Πρέπει να αναζητήσουμε ένα μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης, όχι όπως εκείνο προ της κρίσης που βασιζόταν σε αυξανόμενα χρέη. Ενα μοντέλο που να βασίζεται στην αξιοποίηση φυσικών πόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιόπα.
ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου