Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 06, 2010

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά έως τώρα η προσέλευση των ιδιοκτητών στις πολεοδομίες για την «τακτοποίηση» των παρανομιών σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, σοφίτες, αίθρια και πιλοτές. Το πρώτο τετράμηνο, που αποτελεί και το μισό της προβλεπόμενης προθεσμίας, είχαν υποβληθεί περίπου 59.000 δηλώσεις και τα έσοδα υπολογίζονται σε 8 εκατ. ευρώ.

Στην ανατολική Αττική, όπου υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, στα τέσσερα πολεοδομικά γραφεία που καλύπτουν την περιοχή είχαν υποβληθεί ώς τις 2 Σεπτεμβρίου περίπου 3.500 φάκελοι και είχε περαιωθεί η διαδικασία για το 20% των περιπτώσεων, ενώ στα δημόσια ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ. Στις πολεοδομίες που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Αθηνών οι δηλώσεις δεν περνούσαν τις 4.500 και στο νομό Θεσσαλονίκης είναι γύρω στις 2.250. Στον Πειραιά, όπου μεγάλοι δήμοι -όπως η Νίκαια- έχουν δικές τους πολεοδομίες, στα τέλη Αυγούστου ήταν περίπου 700, από τις οποίες το ένα τρίτο προέρχεται από τον Κορυδαλλό.

Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπουν πάντως ουρές από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ώς το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς από τα τέλη Αυγούστου έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα σε πολεοδομίες και γραφεία μηχανικών. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα ταλαιπωρηθούν στις πολεοδομίες. Υπάρχουν ήδη καταγγελίες για «μπαϊράκια» και υπηρεσίες που εφαρμόζουν κατά το δοκούν το νόμο και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους. Αλλες, λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν βάλει ...πλαφόν και δέχονται έως 30 αιτήσεις την ημέρα.

Το δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους είναι σημαντικό, αφού με εισφορές από 9 έως 15% της αντικειμενικής αξίας των αυθαίρετων χώρων τακτοποιούν για 40 χρόνια παρανομίες μέσα στο περίγραμμα νόμιμης οικοδομικής άδειας και δεν κινδυνεύουν σε περίπτωση μελλοντικών ελέγχων. Είναι ενδεικτικό ότι ένας ιδιοκτήτης ισόγειας οικοδομής 200 τετραγωνικών σε εκτός σχεδίου ακίνητο που διαθέτει και ένα υπόγειο χώρο ισάριθμων τετραγωνικών, με τη δήλωση αποκτά ένα τακτοποιημένο ακίνητο 400 τετραγωνικών, που για να το χτίσει νόμιμα έπρεπε να αγοράσει οικόπεδο 20 στρεμμάτων.

Ο «μπαμπούλας» είναι οι έλεγχοι οι οποίοι αυτή τη φορά προβλέπεται να γίνουν από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, που στα τέλη του χρόνου θα βάλουν στο μικροσκόπιο όλες τις νέες οικοδομές, αλλά σε μια πενταετία θα έχουν «ξεσκονίσει» και τις υπάρχουσες.

Επίσημα στοιχεία για τις ιδιοκτησίες που εντάσσονται στα μέτρα δεν υπάρχουν. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου αποφεύγει να δώσει αριθμούς, αλλά στο Μνημόνιο με την τρόικα προβλέπει εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011, μαζί με τα πρόστιμα από αυθαίρετα. Πάντως στην οικονομική έκθεση που συνόδευε το ανάλογο νόμο του 2009 αναφέρονται 1,5 εκατ. ακίνητα και τα αναμενόμενα έσοδα είχαν προβλεφθεί στα 4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι με τον προηγούμενο νόμο είχαν υποβληθεί περίπου 20.000 δηλώσεις και όσοι είχαν καταβάλει μόνο το παράβολο των 250 ευρώ (ή των 350 ευρώ για υπόγεια και πιλοτές) μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς που προβλέπει μειωμένα πρόστιμα.

«Είναι θετικό μέτρο και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να υλοποιηθεί σωστά» δήλωσε στην «Ε» ο νέος αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Θόδωρος Σεραφείδης. Ελεύθερος επαγγελματίας ο ίδιος, μας περιέγραψε τις ταλαιπωρίες που ήδη υφίστανται οι μηχανικοί οι οποίοι προσέρχονται στις πολεοδομίες για να καταθέσουν τους φακέλους. «Επικρατεί στις περισσότερες περιπτώσεις αλαλούμ και κάθε μία εφαρμόζει τα δικά της. Τα σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται σε γραφεία που ανήκουν στις νομαρχίες και θα αποτελούν παρελθόν στο τέλος του χρόνου» μας εξηγεί και ζητά να ληφθούν από τώρα μέτρα σημειώνοντας: «Αλλιώς θα χρειστεί να δοθεί παράταση». Χαρακτηρίζει συμβολικές τις αμοιβές των μηχανικών, που είναι 232,53 ευρώ συν τον ΦΠΑ ανά ιδιοκτησία.

Η Πολεοδομία Μαρκόπουλου, που καλύπτει περισσότερους από 10 δήμους και κοινότητες, έχει ήδη οργανωθεί και διαθέτει 4 άτομα ειδικά για την παραλαβή των δηλώσεων, σε σύνολο προσωπικού που διαθέτει μόνο 24 υπαλλήλους, μηχανικούς και διοικητικούς, για την έκδοση αδειών, τα αυθαίρετα και άλλους σημαντικούς τομείς της οικοδομικής δραστηριότητας. «Κάνουμε επί τόπου την εκκαθάριση των δηλώσεων και ο ιδιοκτήτης γνωρίζει το ποσό που οφείλει για να αποφασίσει αν θα τα καταβάλει με δόσεις ή εφάπαξ και να έχει έκπτωση 10%» μας εξήγησε ο Γ. Ραζής, ο νέος προϊστάμενος της Πολεοδομίας.

«Δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό» επισημαίνει η Ελευθερία Ξυνομιλάκη, προϊστάμενος της Πολεοδομίας Παλλήνης. Με πολύχρονη παρουσία σε μεγάλα πολεοδομικά γραφεία συνιστά στους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην «τακτοποίηση», επισημαίνοντας ότι είναι συμφέρουσα και επιπλέον απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από το φόβο του «καρφώματος» από γείτονες. Παραδέχεται πάντως ότι οι σημερινοί ρυθμοί δείχνουν ότι οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος και με βάση τα έως τώρα δεδομένα προεξοφλούν ότι θα τη γλιτώσουν. Ζητά να υπενθυμίσουμε στους ενδιαφερόμενους ότι η διαδικασία αφορά μόνο παραβάσεις που έχουν γίνει μέσα στο περίγραμμα της οικοδομής και μόνο αν διαθέτουν άδεια. «Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις που αφορούν αυθαίρετα» υπογραμμίζει με βάση την εμπειρία της από μια περιοχή που είναι πρωταθλητής της αυθαίρετης δόμησης. Μας εξηγεί ότι δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για τα οφειλόμενα ποσά, αφού εξαρτώνται από τα παράνομα τετραγωνικά, τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, το είδος της οικοδομής (κύρια ή παραθεριστική) και τη χρήση του ακινήτου (κατοικία, επαγγελματικός χώρος κ.λπ.).

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: