Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 30, 2010

ΡΗΜΑΖΕΙ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ


Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
“Είναι απαράδεκτο να βιώνουν τέτοια ταλαιπωρία οι καρκινοπαθείς που έρχονται από μακρινές περιοχές στη Θεσσαλονίκη για να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Ο περίφημος ξενώνας στην Πυλαία δεν άνοιξε ποτέ, κι έτσι οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται είτε να μένουν στο αυτοκίνητο, είτε σε σπίτια συγγενών, είτε τους φιλοξενούμε στα σπίτια μας”.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης και της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας, Περσεφόνη Μήττα, εκφράζει την αγανάκτησή της για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα λειτουργίας του ξενώνα καρκινοπαθών στην Πυλαία, δυναμικότητας 100 κλινών. Η κατασκευή του κτιρίου, συνολικού κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο, αλλά μέχρι σήμερα οι υποδομές του “ρημάζουν”, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.
“Είναι σημαντικό να γίνει ξενώνας. Κάθε καρκινοπαθής έχει ανάγκη τον δικό του χώρο. Είχαμε φιλοξενήσει ένα παιδάκι από την Κρήτη σε σπίτι ενός εθελοντή του συλλόγου μας. Κάποια στιγμή, το παιδί με πλησίασε και μου είπε: ‘Θέλω ένα δωμάτιο δικό μου, να μπορώ να κλάψω, να φωνάξω. Ο άνθρωπος που με φιλοξενεί είναι πολύ καλός μαζί μου, αλλά έχει γυναίκα και παιδί’. Καταλαβαίνετε λοιπόν την ανάγκη λειτουργίας του ξενώνα”, επισημαίνει η κ. Μήττα.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ίδια, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, που είναι ο φορέας διαχείρισης του ξενώνα, έχει ως στόχο να μετατρέψει τις εγκαταστάσεις του ξενώνα σε κέντρο έρευνας. Μάλιστα για το θέμα αυτό τρία μέλη του παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, καθώς έχουν στείλει πέντε επιστολές στη διοίκηση της Εταιρείας στην Αθήνα για το θέμα του ξενώνα, αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση.

“Η κατασκευή του ξενώνα χρηματοδοτήθηκε από δωρεές πολιτών και από το Γ’ ΚΠΣ. Προκειμένου όμως να εγκριθεί το κονδύλιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ανέλαβε την ευθύνη να λειτουργήσει τον ξενώνα μετά την αποπεράτωσή του κι έτσι ορίστηκε φορέας διαχείρισης. Ωστόσο τώρα επιχειρεί να αλλάξει τον τίτλο του έργου και να το μετατρέψει σε ερευνητικό κέντρο. Εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”, τονίζει η κ. Μήττα.
Σύμφωνα με την ίδια, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο ξενώνας δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει, διότι σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι χρειάζονται 900.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό, ποσό το οποίο δεν μπορεί να καλύψει η Εταιρεία.
“Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Σε παρόμοιους ξενώνες σε Ευρώπη και Αμερική απασχολούνται ένας θυρωρός για να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει και μία καθαρίστρια για τους κοινόχρηστους χώρους και τις σκάλες, ενώ τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι συνοδοί των ασθενών. Για τον καρκινοπαθή έχει σημασία να βρει χώρο να κοιμηθεί. Εμείς έχουμε 300 εθελοντές, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή ώστε να λειτουργήσει ο ξενώνας, ενώ σίγουρα οι πολίτες θα ευαισθητοποιηθούν και θα προσφέρουν ό,τι μπορεί ο καθένας”, λέει η κ. Μήττα.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι το κτίριο στην Πυλαία κατασκευάστηκε για να λειτουργήσει ως ξενώνας κι έτσι θα λειτουργήσει. Μάλιστα αναμένεται να γίνει σύμβαση με το δημόσιο και η λειτουργία του θα παραχωρηθεί στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Θεαγένειο”.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: