Πόλεμος έχει ξεσπάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μεταξύ των δύο φοιτητικών παρατάξεων, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχουν πληθύνει τα περιστατικά βίας μεταξύ μελών των δύο παρατάξεων, που συνδέονται με τη διαδικασία των εγγραφών των νεοεισαχθέντων στα τμήματα του πανεπιστημίου. Η πρυτανεία του ΑΠΘ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στη διαδικασία των εγγραφών, οι οποίες μπορεί να γίνονται πλέον και ηλεκτρονικά
Πόλεμος έχει ξεσπάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μεταξύ των δύο φοιτητικών παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχουν πληθύνει τα περιστατικά βίας μεταξύ μελών των δύο παρατάξεων.
Αποκορύφωμα των επεισοδίων, που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, ήταν ο χθεσινός τραυματισμός μέλους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από μέλος της ΠΑΣΠ, σύμφωνα με τη μήνυση του παθόντος, ή από άγνωστο, σύμφωνα με άλλες πηγές. Αυτό όμως που ανησυχεί ακόμη περισσότερο και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά είναι ο τρόπος με τον οποίο τραυματίστηκε στο κεφάλι ο φοιτητής. Σύμφωνα πάντα με τη μήνυσή του, “χτυπήθηκε στο κεφάλι με την κάνη ενός όπλου”!
Τι συνέβη χθες το πρωί
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, όταν με δελτίο Τύπου μέλος της ΠΑΣΠ κατήγγειλε τα εξής: “Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει έναν νέο κύκλο βίας και τραμπουκισμού στο ΑΠΘ με αφορμή τη διαδικασία των εγγραφών των νεοεισαχθέντων στα τμήματα του πανεπιστημίου μας. Αγόρια και κοπέλες όλες αυτές τις ημέρες δέχονται φραστικές και σωματικές επιθέσεις βίας μέσα στον φυσικό τους χώρο, το πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται είτε στο νοσοκομείο με βαριές σωματικές βλάβες είτε σε ατίμωσή τους μπροστά στους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές τους”.
Αυτά και άλλα πολλά ακόμη έλεγε η συγκεκριμένη ανακοίνωση-καταγγελία που, σύμφωνα με πληροφορίες, προήλθε από άτομο που εμπλέκεται στο χθεσινό περιστατικό.
Χθες το πρωί, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που αυτή τη φορά προέρχονται από την πλευρά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μέλη της φοιτητικής παράταξης δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από μέλη της ΠΑΣΠ στον χώρο της Φυσικομαθηματικής (ΦΜΣ), όπου είχαν στήσει το τραπεζάκι τους για να ενημερώσουν τους πρωτοετείς. Με δελτίο Τύπου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατονομάζει μέλος της ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης (Α.Ξ.) ο οποίος “εισέβαλε με τη συνοδεία εξωπανεπιστημιακών στον χώρο της Σχολής και επιτέθηκαν σε μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ένας από τους εξωπανεπιστημιακούς επιτέθηκε και τραυμάτισε στο κεφάλι με τη λαβή περιστρόφου όπλου μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Για το γεγονός έχει ενημερωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγει έρευνα”. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ισχυρίζεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετά τη σχετική καταγγελία του μέλους της που δέχθηκε την επίθεση.
Θα αλλάξει ο τρόπος των εγγραφών
“Δεν έχω επίσημα καμία καταγγελία. Μόλις έμαθα κι εγώ ότι μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο, ζήτησα να επισκεφθώ στο νοσοκομείο τον φοιτητή, αλλά δεν έμαθα κάτι παραπάνω. Σίγουρα πρέπει να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και θα πάρουμε αποφάσεις. Φέτος προσπαθήσαμε πραγματικά να αποφύγουμε τα ‘τραπεζάκια’. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που έχει δικό του τραπεζάκι το τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνονται από δω και στο εξής ηλεκτρονικά οι εγγραφές” εξηγεί ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.
“Φταίμε και εμείς οι δύο μεγάλες παρατάξεις για πολλά από αυτά που συμβαίνουν στα πανεπιστήμια” παραδέχεται με μια διάθεση αυτοκριτικής ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ Λ. Πίτκας. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι “δεν έγινε κανένα τέτοιο γεγονός στο οποίο να εμπλέκεται μέλος της ΠΑΣΠ. Τα μέλη της οργάνωσής μας με τα οποία επικοινώνησα αποποιούνται κάθε ευθύνη. Είναι γνωστό ότι η ΠΑΣΠ καταδικάζει τα φαινόμενα βίας απ’ όπου και αν προέρχονται”.
Φτάνει πια με τα τραπεζάκια!
Εάν κάποιος βρεθεί αυτές τις μέρες όχι μόνο στο ΑΠΘ αλλά και στα περισσότερα ανώτατα ιδρύματα και ΤΕΙ της χώρας, θα διαπιστώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα ή μάλλον η παθογένεια που έχει δημιουργηθεί και ταλαιπωρεί την ανώτατη εκπαίδευση. Οι φοιτητικές παρατάξεις θεωρούν... υποχρέωσή τους να “καλωσορίσουν”, όπως δηλώνουν, τους πρωτοετείς φοιτητές “μοιράζοντας από τα τραπεζάκια τους χάρτες της πόλης, ενημερωτικό υλικό για τη σχολή στην οποία θα εγγραφούν οι φοιτητές και φυσικά πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την παράταξη την οποία εκπροσωπούν”. Όπως μάλιστα δηλώνουν, “το κάνουμε από ιδεολογία. Το κάνουμε για να βοηθήσουμε το πανεπιστήμιο”.
Κάποιος αφελής θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί με ποιον ακριβώς τρόπο παρέχεται αυτή η βοήθεια, αφού υπάρχει η γραμματεία της κάθε σχολής για να γίνονται οι εγγραφές των φοιτητών. Η απάντηση είναι αυτονόητη, κι αυτά που κατά καιρούς έχουν ακουστεί και γραφτεί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Ο πρωτοετής δέχεται το... ψηστήρι από τον εκπρόσωπο της φοιτητικής παράταξης, κι όσοι έχουν περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια γνωρίζουν ότι εκπτώσεις σε εκδρομές στη Μύκονο ή δωρεάν προσκλήσεις σε πάρτι και εκδηλώσεις είναι το λιγότερο που μπορούν να εξασφαλίσουν οι “νέοι” που θα προσηλυτιστούν. Αυτά είναι τα απλά. Γιατί υπήρξαν στο παρελθόν καταγγελίες για εξυπηρετήσεις που αφορούσαν πιο σοβαρά θέματα. Σύμφωνα μ’ αυτά που λένε οι ίδιοι οι φοιτητές, τα οποία πολλές φορές αναρτώνται και στα blogs, οι παρατάξεις μετρούν δυνάμεις προκειμένου να ελέγχουν τις εκλογές των πρυτανικών εκλογών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ακουστεί και παζάρια βαθμολογιών.
Άλλωστε δεν χρειάζεται παρά απλώς να κάνει κάποιος μια βόλτα στο πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα και να διαπιστώσει για παράδειγμα ότι οι σημειώσεις των Μαθηματικών μοιράζονται στα “τραπεζάκια” συγκεκριμένων φοιτητικών παρατάξεων, με τυπωμένο στο εξώφυλλο το λογότυπο της φοιτητικής παράταξης που είχε την πρωτοβουλία, ή να πάρει ένα dvd ειδικά για πρωτοετείς με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη, τη σχολή αλλά και τη φοιτητική παράταξη που ξόδεψε ποιος ξέρει πόσα για να το δημιουργήσει και να το ανατυπώσει σε χιλιάδες αντίτυπα.
Το ζητούμενο είναι πώς το πανεπιστήμιο θα επανακτήσει τον έλεγχο και θα απεμπλακεί από τον έλεγχο των φοιτητικών παρατάξεων.
“Είναι ντροπή και πρέπει να τελειώνουμε. Αλλά για να τελειώσουμε οριστικά με αυτό το... αλισβερίσι θα πρέπει πρώτα να αλλάξει ο νόμος για την εκπροσώπηση των φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές. Ίσως αυτή να είναι μια μεγάλη κουβέντα, αλλά πρέπει κάποτε να αρχίσει και να ολοκληρωθεί”, δηλώνει καθηγητής του ΑΠΘ που διατηρεί την ανωνυμία του!
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου