Χωρίς μαστογράφο για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου παραμένει εδώ και 15 ημέρες το Θεαγένειο νοσοκομείο. Το μηχάνημα χάλασε, αλλά τα ανταλλακτικά δεν ήρθαν, ενώ το θέμα της επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης του μηχανήματος ακόμη δεν έχει συζητηθεί στη συνεδρίαση του δ.σ. του νοσοκομείου.
Μάλιστα το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς χειρουργεία εδώ και 12 ημέρες, διότι και οι δύο υποστηρικτικές γεννήτριες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Έτσι εκατοντάδες καρκινοπαθείς από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία είναι στο... περίμενε, μέχρι τα περίφημα ανταλλακτικά να έρθουν από τη Σουηδία.
Σε άλλη περίπτωση, ασθενής που νοσηλευόταν στον “Άγιο Παύλο” αναγκάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του για να υποβληθεί σε μαγνητική χολαγγειογραφία, εξέταση κόστους 200 ευρώ, καθώς το ασφαλιστικό του ταμείο αρνήθηκε να την καλύψει.
Τις καταγγελίες αυτές έκαναν χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν με αφορμή τα συσσωρευμένα προβλήματα στον χώρο της υγείας και τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν αύριο το απόγευμα με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
“Ο νέος νόμος για την αναβάθμιση του ΕΣΥ δίνει τη δυνατότητα να συγχωνεύονται ή να κλείνουν νοσοκομεία με μια απλή υπουργική απόφαση. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, καθώς δεν έχουν το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό για να αντεπεξέλθουν ούτε καν στην πρωινή λειτουργία, ενώ οι υποδομές τους είναι υποβαθμισμένες”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στο ΑΧΕΠΑ ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος εδώ και τρία χρόνια, στα επαρχιακά νοσοκομεία εργάζονται 2-3 γιατροί ανά τμήμα, ενώ η γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας έχει κλείσει από καιρό. Επίσης, στο Ιπποκράτειο οι δύο αξονικοί είναι χαλασμένοι και λειτουργεί μόνο ένας παλιός, ο οποίος είναι δωρεά ιδιώτη γιατρού από τη Δράμα.
Σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη, προβληματικό είναι και το νέο σύστημα εφημεριών, ενώ η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του εντός του Σεπτεμβρίου κατέδειξε την αδυναμία να βγουν τα προγράμματα των εφημεριών. Έτσι οι γιατροί, ακόμη και αν ξέρουν ότι κάποιες εφημερίες δεν θα τις πληρωθούν, επέλεξαν να εφημερεύσουν όπως έκαναν και στο παρελθόν. Σε διαφορετική περίπτωση, το αργότερο έως τις 20 του μηνός τα νοσοκομεία θα έμεναν χωρίς γιατρούς και θα έκλειναν.
“Προετοιμάζονται σκληρά μέτρα που ιδιωτικοποιούν τα νοσοκομεία. Στα ιατρεία των ΤΕΠ κατά τη διάρκεια της εφημερίας οι πολίτες θα πληρώνουν εισιτήριο, το οποίο δεν αποκλείεται να φτάνει τα 10 ευρώ, αν δεν έχουν μαζί τους βιβλιάριο υγείας. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Θα τους πάμε στα εργαστήρια και θα τους κάνουμε δωρεάν εξετάσεις”, είπε ο κ. Πλωμαρίτης.
Για υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και ελλείψεις υλικών, όπως γάζες, σύριγγες και γάντια, έκανε λόγο η διευθύντρια του κέντρου αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Γωγώ Παπαϊωάννου και πρόσθεσε ότι, αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει άμεσα τους προμηθευτές για το 2010, θα μπουν στο στόχαστρο τα φάρμακα και τα αντιδραστήρια.
Επίσης, ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την πολυφαρμακία, με αποτέλεσμα να καταγράφεται στη χώρα μας δυόμισι φορές μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι στο Ιπποκράτειο οι καρδιοπαθείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε στεφανιογραφία ή αγγειογραφία, διότι δεν υπάρχει αιμοδυναμικό τμήμα.
“Η καταβολή αντιτίμου στις εφημερίες δεν έχει εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, προσωπικά πλήρωσα 84 ευρώ για εξετάσεις ρουτίνας που χρειάστηκε να γίνουν σε φιλικό μου πρόσωπο κατά τη διάρκεια εφημερίας στο Γενικό Κρατικό Αθηνών”, είπε η κ. Παπαϊωάννου.
Για εξοντωτική εργασία των τεσσάρων καρδιολόγων της καρδιολογικής κλινικής του “Γ. Γεννηματάς” μίλησε η γραμματέας της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα και πρόσθεσε ότι υπάρχει μόνος ένας υπερηχογράφος, ο οποίος είναι 20ετίας και αποτελεί δωρεά από ιδιωτική κλινική.
“Οι πολίτες, φτωχοί και άνεργοι, πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ο κόσμος αυξάνεται ακόμη και στα πρωινά τακτικά ιατρεία, αλλά χωρίς προσωπικό, το οποίο δεν προσλαμβάνεται, δεν γίνεται να λειτουργήσουν. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, με μετακύλιση του κόστους στον ασθενή. Αν, όμως, καταλήξει να τα βλέπει σαν επιχειρήσεις και μάλιστα δαπανηρές, τότε είναι ευκολότερο να τα κλείσει”, επισήμανε η κ. Κατσίμπα.
Της Νικολέτας Μπούκα
ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου