Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2010

«ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ» ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ…ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΣ…

Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα σε ένα κόσμο που πλέον είναι αλληλοεξαρτώμενος υποστήριξε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) από το βήμα του ΟΗΕ στέλνοντας παράλληλα ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα εξέλθει ενισχυμένη από την κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην χώρα μας λέγοντας με έμφαση ότι "αποφασίσαμε να αλλάξουμε".

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όποιο και να είναι το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, "θα μας επηρεάσει όλους", σημειώνοντας ότι "στον αλληλοεξαρτώμενο κόσμο μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.

"Καμία χώρα δεν εξαιρείται στις απώλειες θέσεων εργασίας, στις περιβαλλοντολογικές καταστροφές, στις πανδημίες ή στις "ιδιοτροπίες" των χρηματοπιστωτικών αγορών" είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας παράλληλα, αναφερόμενος στην Ελλάδα ότι: "Η πρόσφατη εμπειρία μας, μάς έχει δώσει πραγματική εικόνα για το πως τα προβλήματα μιας μικρής χώρας μπορούν να επιδράσουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, με την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας".

"Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα", είπε ο κ. Παπανδρέου και διερωτήθηκε αν έγινε με σύνεση η διαχείριση των πόρων μας, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ικανότητας, με διαφανή, ισότιμο και βιώσιμο τρόπο, για να δώσει την απάντηση: "Όχι, δεν το κάναμε!" .

Στη συνέχεια, μίλησε για την "πρόκληση της αλλαγής", συνδυάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας με τη "βασική πρόκληση" των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Ακόμη ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τις συνέκρινε με αυτές που αντιμετωπίζει και ο υπόλοιπος κόσμος.

"Εμείς στην Ελλάδα -και όλοι μας- αντιμετωπίζουμε θεμελιώδεις προκλήσεις...για την αναζωογόνηση των δημοκρατιών μας, για τον επαναπροσδιορισμό τι εννοούμε με τον όρο "ποιότητα ζωής... για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η καθαρή, πράσινη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο".

Στην Ελλάδα υποστήριξε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ότι έχουν ήδη ξεκινήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο διαφανή κυβέρνηση, αποτελεσματικότερους θεσμούς και την οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Στη συνέχεια της ομιλίας του έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, τις ΜΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει τους πόρους για να γίνει η φτώχεια παρελθόν, για να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, για την πρόληψη πανδημιών και για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς πολιτική βούληση για την υλοποίηση αυτών των στόχων και όπως επισήμανε, "δίκαια αναμένουν να πράξουμε περισσότερα για να διορθωθούν οι ανισορροπίες στο σημερινό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης".

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αποτυχία δημιουργίας "παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης" για την αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων, επικρίνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας, κεφαλαίου και μέσων ενημέρωσης σε "προνομιούχο ελίτ με παγιωμένα συμφέροντα".

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι απαιτούνται "νέα εργαλεία" που θα "βελτιστοποιήσουν την χρήση" των πόρων μας και θα συντείνουν στην "αλλαγή οικονομικών κινήτρων", προτείνοντας την επιβολή φορολογίας στις οικονομικές συναλλαγές και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, με την έκδοση "πράσινων ομολόγων" που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της πράσινης υποδομής και της τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

"Θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους της παγκόσμιας ευθύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, όλοι θα παραμείνουμε ευάλωτοι σε νέες κρίσεις. Είτε θα παρέχουμε κατεύθυνση, όραμα και δράση για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, ή θα δούμε περισσότερες συγκρούσεις, φτώχεια και δυστυχία".

ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: