Στα ερείπια που άφησε πίσω της η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ), στη Νάουσα, κλείνοντας 3 εργοστάσια και απολύοντας εκατοντάδες εργάτες, με τη στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επέστρεψαν τα στελέχη της εταιρείας. Επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος για να εκβιάσουν και πάλι τη στήριξη των φορέων και των διοικήσεων των σωματείων, προκειμένου να ολοκληρώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο που προβλέπει νέα λουκέτα εργοστασίων και εκατοντάδες ακόμη απολύσεις.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ΕΝΚΛΩ Γ. Μουσουλίδης, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, παρουσίασε τους δύο στόχους που προσπαθεί να υλοποιήσει. Πρώτον, να κινητοποιήσει και πάλι τους φορείς και τα σωματεία της Νάουσας για να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στη χρηματοδότηση της εταιρείας και, δεύτερο, «να διασφαλίσει», όπως είπε, «την περιουσία της εταιρείας», καθώς οι προμηθευτές απειλούν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Κραδαίνοντας την απειλή πως η εταιρεία οδηγείται σε κατάρρευση, δηλαδή σε πτώχευση, αν δε δοθεί γρήγορα η χρηματοδότηση, που έχει συμφωνηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΝΚΛΩ, συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τα σωματεία εργαζομένων στα εργοστάσια της Νάουσας και της Πέλλας και χτες το πρωί, με το δήμαρχο Νάουσας και τους τοπικούς βουλευτές.
Νέο σχέδιο - παλιά συνταγή
Παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΝΚΛΩ που θα προχωρήσει αν χρηματοδοτηθεί και προβλέπει διατήρηση μόνο 245 θέσεων εργασίας στα κλωστήρια «Μαρώνειας» και «Ροδόπης» στην Κομοτηνή και στο εργοστάσιο της Επισκοπής στη Νάουσα. Στην πραγματικότητα προανήγγειλε 405 ακόμη απολύσεις καθώς, όπως είπε, σήμερα απασχολούνται στην ΕΝΚΛΩ 650 εργαζόμενοι, έναντι 2.500 που απασχολούνταν πριν από το 2004.
Την ίδια ώρα οφείλει στους 650 εργαζόμενους δεδουλευμένα 19 μηνών και στους περίπου 200 απολυμένους του «Δούδου» και των «Οινοφύτων» μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων απόλυσης.
Κατά τα άλλα, παρουσίασε τα σχέδια της ΕΝΚΛΩ για δημιουργία κέντρου πιστοποίησης κλωστοϋφαντουργίας στη «Fanco της Κομοτηνής, για αξιοποίηση των εγκαταστάσεών της και των οικοπέδων της στα Οινόφυτα (βιολογικό καθαρισμό με συμμετοχή ξένων επενδυτών) αλλά και για την αξιοποίηση του φιλέτου των εγκαταστάσεών της στη Νάουσα στα εργοστάσια «Β» και «Ολυμπιακή» για τουριστικές επενδύσεις, με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών ή και φορέων της περιοχής.
Για να χρυσώσει το χάπι στους εργαζόμενους είπε ακόμη πως η ΕΝΚΛΩ έχει προχωρήσει σε προσυμφωνία για τη μίσθωση εργοστασίων παραγωγής σε Νάουσα και Κομοτηνή, μέσα από την οποία διασφαλίζεται η διατήρηση 170 θέσεων εργασίας για δύο χρόνια.
Ομως η «αμαρτωλή» ιστορία της ΕΝΚΛΩ επιβεβαιώνει ότι το δοκιμασμένο μοντέλο της απλόχερης στήριξης των βιομηχάνων πάντα άφηνε πίσω του κλειστά εργοστάσια και απολυμένους εργάτες. Γι' αυτό ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούν και να παλέψουν για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας όπου ο πλούτος που παράγουν θα επιστρέφει στους ίδιους και δε θα συγκεντρώνεται στις τσέπες των πλουτοκρατών.
ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου