Εκτός ελέγχου βρίσκεται το πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Οι άνεργοι θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν έβδομο δήμο στο πολεοδομικό συγκρότημα, με πληθυσμό που θα ξεπερνούσε τις 60.000.Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης εκτροχιάστηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2010. Το ποσοστό της έφτασε στο 14,3% και ο αριθμός των ανέργων στις 60.300. Αυτά τα νούμερα αποτελούν ρεκόρ επίσημης καταγραφής της ανεργίας (11ετίας) και του αριθμού των ανέργων (12ετίας). Πριν από αυτά το υψηλότερο ποσοστό που είχε εντοπίσει η -τότε- Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ήταν στο τέταρτο τρίμηνο του 1999: 14,6%. Όμως ο αριθμός των ανέργων ήταν μικρότερος, 58.500. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο -και τότε υπήρξε ρεκόρ δεκαετίας- η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,4% και οι άνεργοι κατά 6.100, δηλαδή κάθε μήνα περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους.
Σε σχέση με το πανελλαδικό τοπίο η κατάσταση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι δραματική. Η ανεργία στην πόλη είναι μεγαλύτερη 2,5% από το μέσο πανελλαδικό όρο, 3,1% απ’ ό,τι στην πρωτεύουσα και 0,9% από το μέσο όρο συνολικά των αστικών περιοχών της χώρας. Σε απόλυτους αριθμούς, ενώ στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης κατοικεί το 8,4% του πληθυσμού της χώρας, οι άνεργοι που ζουν στην πόλη ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού των ανέργων της Ελλάδας. Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας ζουν τριπλάσιοι (180.800) άνεργοι απ’ ό,τι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά ο συνολικός πληθυσμός είναι 3,7 φορές μεγαλύτερος.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μικρότερο ποσοστό μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού από το μέσο πανελλαδικό όρο, από την περιφέρεια της πρωτεύουσας, από τις άλλες αστικές αλλά και τις ημιαστικές περιοχές. Ειδικότερα σε σύνολο πληθυσμού 789.800 οι μη οικονομικά ενεργοί φτάνουν τους 366.700 και ξεπερνούν τους απασχολούμενους, που δεν υπερβαίνουν τις 363.000. Αυτό το στοιχείο δεν εντοπίζεται σε καμία άλλη αστική ή και ημιαστική περιοχή και χαρακτηρίζει μόνον αγροτικές περιοχές. Στατιστική, πληθυσμιακή και ηλικιακή εξήγηση στο γιατί εντοπίζεται στο δεύτερο μεγαλύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει. Αυτό μάλλον ενισχύει την άποψη όσων πιστεύουν πως ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης γίνεται κάποιου είδους «μεταφορά» ανέργων στο μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό, ώστε να αποκρύπτεται το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος στην "πρωτεύουσα των Βαλκανίων".
Του Θεόφιλου Σιχλετίδη
ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου