Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥΣΚΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΝΤ. ΤΟΥΡΚ

Παράδειγμα επιτυχούς ενσωμάτωσης των Ρομά, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, την κοινότητα των Ρομά στην Πούσκα, κοντά στην πόλη Μούρσκα Σόμποτα, στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο κ. Τουρκ επισκέφθηκε το νοσοκομείο της περιοχής, τον πυροσβεστικό σταθμό και εγκαινίασε έναν πολυχώρο, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή διασφαλίζει την πρόοδο.

Ο Σλοβένος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής στην Ευρώπη, μοιράζοντας τις εμπειρίες της στο θέμα της εσωμάτωσης των Ρομά.

«Ακούμε άσχημα νέα από την Ευρώπη, τις τελευταίες ημέρες, γι' αυτά που συμβαίνουν στους Ρομά, νέα τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε - συλλογική τιμωρία, απελάσεις, δεν είναι η ορθή πολιτική, δεν διασφαλίζουν την πρόοδο. Από την άλλη πλευρά, εδώ έχουμε ένα μοντέλο συνεργασίας και βλέπουμε τι επιφέρει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σλοβενίας.

Ο κ. Τουρκ συμμετείχε σε συζήτηση για το ρόλο των μητέρων Ρομά στην εκπαίδευση των παιδιών, τονίζοντας ότι απαιτείται να αναγνωρίζεται περισσότερο η συμβολή τους, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων. Οι γυναίκες Ρομά, που συμμετείχαν στη συζήτηση, πρόσθεσαν ότι δίνεται πολύ λίγη προσοχή στη Σλοβενία στις γυναίκες που επιθυμούν να εκπαιδευθούν.

Υπογράμμισαν ακόμη πως οικισμοί, όπως αυτός που ζουν, είναι πολύ σημαντικοί για τον πολιτιστικό διάλογο και ότι σχεδιάζουν να ιδρύσουν ένα δικό τους Φόρουμ.

ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: