Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2010

ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛµΑΤΙΕΣ …ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ…!!!

Ευνοϊκότερη µεταχείριση έναντι των ελεύθερων επαγγελµατιών κέρδισαν στο νοµοσχέδιο για την περαίωση οι επιχειρήσεις, ενώ συνολικά όσοι φορολογούµενοι περαιώσουν και πληρώσουν µέχρι και την τελευταία δόση θα µπορούν να κάψουν τα βιβλία τους έως και το 2005.
Την ίδια ώρα, πάντως, το υπουργείο Οικονοµικών παρατείνει τη δυνατότητα ελέγχου έως και το τέλος του 2011 των υποθέσεων που παραγράφονταν στο τέλος του έτους και στελέχη του οικονοµικού επιτελείου διαµηνύουν ότι στο σύνολό τους οι περίπου 1.750 µεγάλες επιχειρήσεις που µένουν εκτός περαίωσης θα ελεγχθούν, ώστε να αρχίσει µια νέα εποχή στις σχέσεις φορολογουµένων και ελεγκτικών αρχών. Στο πλαίσιο της νέας εποχής, άλλωστε, λαµβάνονται και δρακόντεια µέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Στο νοµοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονοµικών, τα ελάχιστα ποσά φόρου για κάθε χρήση που περαιώνεται µειώνονται για τις επιχειρήσεις και διαµορφώνονται σε 300 ευρώ (από 400) στην περίπτωση τήρησης βιβλίων Α’ κατηγορίας, σε 500 ευρώ (από 700) για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας και σε 700 ευρώ (από 1.000) για επιχειρήσεις µε βιβλία Γ’ κατηγορίας. Αντίθετα, 800.000 ελεύθεροι επαγγελµατίες που τηρούν βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας θα κληθούν να καταβάλουν κατ’ ελάχιστον 700 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα ανά χρήση που περαιώνεται, κάνοντας γι’ αυτούς τους φορολογουµένους την υπόθεση περαίωση αισθητά πιο ακριβή.
Ετσι, διαµορφώνονται δύο µέτρα και δύο σταθµά. Μία επιχείρηση µε βιβλία Β’ κατηγορίας για να περαιώσει και τις δέκα χρήσεις της περιόδου 2000-2009 θα κληθεί να καταβάλει κατ’ ελάχιστον 5.000 ευρώ. Αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελµατία µε βιβλία Β’ κατηγορίας ο ελάχιστος φόρος διευρύνεται σε 7.000 ευρώ, ενώ το άνοιγµα της ψαλίδας µεγαλώνει ακόµα περισσότερο στην περίπτωση τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας, όπου οι δέκα χρήσεις περαίωσης στοιχίζουν τουλάχιστον 7.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 10.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελµατίες.

Πλην των ελαχίστων ποσών καθιερώνεται µαθηµατικός τύπος στη βάση των ακαθάριστων εσόδων µε αρχικό συντελεστή προσδιορισµού των έξτρα φόρων 2% (όπως και στο αρχικό σχέδιο) και την εφαρµογή σχετικά ελαστικότερων συντελεστών προοδευτικότητας ανάλογα µε το ύψος των ακαθάριστων εσόδων στη συνέχεια. Οι συντελεστές προοδευτικότητας κυµαίνονται από 1 έως 1,3 (για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 6 εκατ. ευρώ, ενώ στο αρχικό σχέδιο έφτανε το 1,35 για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 9 εκατ. ευρώ).
Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισµούς επιβάλλεται φόρος µε συντελεστή 20% εκτός από τις Α.Ε.
και ΕΠΕ, για τις οποίες επιβάλλεται φόρος µε συντελεστή 25%.
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται στην περίπτωση φορολογικών παραβάσεων κατά 20% έως και 60%.

Στην περαίωση υπάγονται οι εκκρεµείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήµατος και λοιπών φορολογικών αντικειµένων επιτηδευµατιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν µέχρι και τις 31/12/2009 και για τις οποίες:
n δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει περατωθεί, n έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου ή πράξη αποτελεσµάτων, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί, n εκκρεµούν στα διοικητικά δικαστήρια έπειτα από άσκηση εµπρόθεσµης προσφυγής ή έφεσης και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθµιου δικαστηρίου. Ως εκκρεµείς θεωρούνται και οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθµιου δικαστηρίου και δεν έχει παρέλθει η προθεσµία άσκησης έφεσης για κάποιον από τους διαδίκους ή έχουν ήδη ελεγχθεί και µέχρι τις 31/8/2010 έχουν εκδοθεί συµπληρωµατικά φύλλα ελέγχου τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίµου που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή εκκρεµούν στα δικαστήρια.

ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: