Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

ΟΟΣΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Στο δρόμο της ανάκαμψης βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, ο ρυθμός ανάκαμψης είναι τόσο χαμηλός που οι δριμύτατες επιπτώσεις από την υψηλή ανεργία θα γίνονται αισθητές για αρκετό καιρό ακόμη, επισήμανε σε σημερινή του δήλωση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Στη διάρκεια της ύφεσης τα έτη 2007-2009, η ανεργία αυξανόταν συνεχώς για 2,5 χρόνια με αποκορύφωμα το τέταρτο τρίμηνο του 2009 που ανήλθε στο 10% του εργατικού δυναμικού –γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα προ της κρίσης νωρίτερα από το 2013, στην καλύτερη περίπτωση».

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι επιπτώσεις από την ύφεση ήταν τόσο δριμείες που η καταναλωτική ζήτηση εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη «την επόμενη διετία» και, ενδεχομένως, να συνοδευτεί από μακροχρόνια αύξηση της ανεργίας.

Όπως τόνισε, τα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης για προσωρινή παράταση της διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας στις 99 εβδομάδες από 26 εβδομάδες, παρότι προς το παρόν δεν φαίνεται να αντισταθμίζουν τα κίνητρα για εύρεση εργασίας, ίσως κάτι τέτοιο συμβεί στο μέλλον.

«Επομένως, καθώς η ανεργία μειώνεται, η μέγιστη διάρκεια των επιδομάτων ανεργίας θα πρέπει να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα –όπως συνέβη και στις προηγούμενες περιόδους ύφεσης», επισήμανε ο ΟΟΣΑ.

Δεδομένης της ραθυμίας της οικονομίας και του χαμηλού πληθωρισμούς, τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια είναι κατάλληλα, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ. Ωστόσο, παρότρυνε τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής να μένουν πιστοί στα σχέδιά τους για άμεση άρση της «διευκολυντικής φύσης της νομισματικής πολιτικής», όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, με στόχο την αποτροπή της έξαρσης του πληθωρισμού.

«Η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε μια μακρά διαδικασία επιστροφής στη φυσιολογική κατάσταση», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Όπως παρατηρεί, ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση των στεγαστικών αγορών ήταν πολύ πιο οξύς στις ΗΠΑ από οπουδήποτε αλλού».

ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: