Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2010

ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι τουρκικές επιχειρήσεις σέβονται τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα στην Τεχεράνη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, διεκδικώντας ταυτοχρόνως το δικαίωμα της χώρας του να αναπτύξει απ' ευθείας εμπορικές σχέσεις με το γειτονικό της Ιράν.

"Θέλω να υπογραμμίσω το εξής: καμία από τις επιχειρήσεις μας, καμία από τις τράπεζες μας δεν έχει κάνει τίποτα για να σπάσει το εμπάργκο", δήλωσε ο Ζαφέρ Τσαγλαγιάν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο από τον ΟΗΕ στο Ιράν.

Την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο συνάντησης Τούρκων και Ιρανών επιχειρηματιών, ο Ζαφέρ Τσαγλαγιάν είχε εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες, που αγωνιούν για το σεβασμό των επιπρόσθετων κυρώσεων που επέβαλαν στο Ιράν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιλέγουν να αποσυρθούν τελικώς από το Ιράν.

"Ως κυβέρνηση, αυτό δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους", είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Πρόκειται για μια φράση που είχε ερμηνευθεί ως απειλή από ορισμένους παρατηρητές, καθώς στη συνέχεια ο ίδιος είχε συγκαλέσει σύνοδο την επομένη με την Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας.

"Χθες κάναμε μια αποτίμηση της κατάστασης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας", σημείωσε ο Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να δοθούν οδηγίες στις τράπεζες.

"Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να αναπτύξει τις εμπορικές της σχέσεις με τον πιο κοντινό της γείτονα, το Ιράν. Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα πρέπει απολύτως να υποστηρίζει τους εμπόρους μας στο Ιράν".

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που ψηφίστηκαν από τον ΟΗΕ κατά του Ιράν, αλλά όχι αυτές που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: