Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον υπολογισμό της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011. Σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη καταγράφονται οι νέοι συντελεστές, με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται οι συντάξεις όσων καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία.Σημειώνεται πως σήμερα όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση είναι οι μεγάλοι χαμένοι του συστήματος, καθώς παίρνουν έως και 30% χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με όσους έχουν όλα τα χρόνια σε ένα Ταμείο. Στόχος των αλλαγών είναι να περιοριστούν οι αδικίες του συστήματος και να αυξηθεί το ποσό της σύνταξης, που θα πάρουν όσοι έχουν ασφαλιστεί σε δύο Ταμεία.
Οι νέοι συντελεστές θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης που έχει συμπληρώσει ο υποψήφιος συνταξιούχος. Οι αλλαγές θα αγγίξουν όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά.
Κερδισμένοι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις είναι κατά κύριο λόγο όσοι ασφαλισμένοι ξεκίνησαν από Ταμεία μισθωτών (π.χ. ΙΚΑ) και στη συνέχεια «πέρασαν» στους φορείς των αυτοαπασχολουμένων, στο Δημόσιο ή στα ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Η αύξηση των συντάξεων κατά μέσο όρο είναι 8%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το τελικό ποσό είναι αυξημένο έως και 20%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην κοινωνική ασφάλιση τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσό της σύνταξης θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει πολλά έτη ασφάλισης και έχουν υψηλές αποδοχές. Ωστόσο, δεν υπάρχει διαφορά στο τελικό ποσό της σύνταξης για:
* Οσους παίρνουν τα κατώτερα όρια.
* Οσους είχαν αρχικά ασφαλιστεί σε Ταμεία αυτοαπασχολουμένων και στη συνέχεια «πέρασαν» σε Ταμεία μισθωτών.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αποσαφηνίζεται και το ποιος ασφαλιστικός φορέας έχει την ευθύνη για την έκδοση των συντάξεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η σύνταξη εκδίδεται από το τελευταίο Ταμείο, ενώ, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, η αίτηση εξετάζεται από τα προηγούμενα Ταμεία.
Μάλιστα, με τις νέες ρυθμίσεις γίνεται ευκολότερη η έκδοση της σύνταξης από το τελευταίο Ταμείο για τις συντάξεις αναπηρίας και θανάτου (καθώς απαιτούνται λιγότερες προϋποθέσεις).
Τέλος, το δελτίο διαδοχικής ασφάλισης -το οποίο στην πράξη δεν εφαρμόστηκε- αντικαθίσταται από την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση (νόμος 3846/10). Στόχος είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, καθώς όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία χρειάζεται να έχουν γερά νεύρα για την έκδοση της πολυπόθητης συνταξιοδοτικής απόφασης.
Δύο επιλογές έχουν όσοι υπάγονται σε Ταμεία όπου προβλέπονται διαφορετικά όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να είναι προσεκτικοί για το πότε ακριβώς θα... ανοίξουν την πόρτα εξόδου, με δεδομένο πως από τη νέα χρονιά το «πέναλτι» για την πρόωρη αποχώρηση πάει στο 6% (από το 3% που είναι σήμερα).
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να έχουν περικοπή της σύνταξης, σε περίπτωση που πάρουν ταυτόχρονα τη σύνταξη από όλα τα Ταμεία. Συγκεκριμένα, σε όσες περιπτώσεις το όριο ηλικίας είναι διαφορετικό στα Ταμεία, ο ασφαλισμένος έχει τις εξής επιλογές:
- Να πάρει το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο Ταμείο όπου έχει «πιάσει» το όριο ηλικίας και να περιμένει τη συμπλήρωση του ορίου και στον άλλον φορέα για να πάρει σύνταξη χωρίς καμία μείωση.
- Να πάρει ταυτόχρονα τη σύνταξη από όλα τα Ταμεία. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει πέναλτι 6% στο ποσό της σύνταξης σε όποιο Ταμείο δεν έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας.
Το πέναλτι επιβάλλεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται του 55ου έτους για τις γυναίκες και του 60ού έτους για τους άντρες. Για τους ασφαλισμένους από 1ης Ιανουαρίου 1993 και μετά, η μείωση γίνεται ενιαία για τους άντρες και τις γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου