Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΜΕ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ…ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ…

Το πράσινο φως από την τρόικα φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», να έχει πάρει η κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τη Νέα Υόρκη «χαρτογραφώντας το νέο τραπεζικό χάρτη» δήλωσε ότι προσδοκά στη δημιουργία μιας ισχυρής κρατικής τράπεζας και δύο ή τριών ιδιωτικών τραπεζών». Στην Αθήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης μετέφερε τη μεταστροφή της τρόικας υπέρ της Αγροτικής. Οπως ανέφερε «η τρόικα πείστηκε για το ότι θα καταβληθεί μια προσπάθεια εξυγίανσης της ΑΤΕ».

Στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ασκείται ισχυρή πιέση προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Το ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κρατικές τράπεζες και κυρίως στην Αγροτική και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κάνοντας λόγο για νόθευση του ανταγωνισμού και για αδιαφανή τρόπο λειτουργίας (όσον αφορά το δεύτερο).

Ως γνωστόν, το Παρακαταθηκών δεν αποτελεί τραπεζικό οργανισμό, κατόρθωσε ωστόσο να «αναστατώσει» όλη την αγορά προσφέροντας υψηλά επιτόκια καταθέσεων. Για την Αγροτική γίνεται κριτική διότι η πολιτική που ακολουθούσαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις αναγκάζοντας την τράπεζα να χορηγεί «δανεικά και αγύριστα» είχε αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σήμερα η ΑΤΕ μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες.

Οι χθεσινές εξελίξεις καταδεικνύουν ότι δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία του νέου τραπεζικού τοπίου. Κεντρικό ρόλο σ' αυτό θα παίξει η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για τα «συστατικά που θα έχει» ο δημόσιος πυλώνας του συστήματος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του πυλώνα θα κληθεί να διαδραματίσει η Αγροτική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα πρόκειται να θέσει ο κ. Σκανδαλίδης στο συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης που θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Η τρόικα, έπειτα από συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Πανταλάκη, φαίνεται ότι δεν απορρίπτει το σχέδιο σωτηρίας που της παρουσιάστηκε. Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν συστήσει το κλείσιμο της Αγροτικής. Σε κάθε περίπτωση όμως στο σχέδιο αυτό θα πρέπει να συγκατανεύσει και βασικός μέτοχος της ΑΤΕ, ο οποίος εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών.

Μετά τις εκλογές

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του αναμένοντας τις εισηγήσεις των τριών συμβούλων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται πιθανό η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν από τις δημοτικές εκλογές, καθώς η εξυγίανση της Αγροτικής συνοδεύτεται με αποφάσεις υψηλού πολιτικού κόστους.

Η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής περί τα τέλη Οκτωβρίου αποτελεί πρόσθετο ανασταλτικό παράγοντα για την άμεση διευθέτηση του τοπίου. Ωστόσο, οι προθεσμίες που βάζει η τρόικα είναι ασφυκτικές και το 2011 οι «αδύνατοι» του συστήματος θα υποχρεωθούν να ενταχθούν στο νέο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη που απεύχονται οι διοικήσεις όλων των τραπεζών.

Ετσι όταν ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν προς το παρόν, την «επόμενη ημέρα» στο τραπεζικό σύστημα, όπως άφησε να φανεί χθες ο πρωθυπουργός, θα πρωταγωνιστούν:

**Μια ισχυρή δημόσια τράπεζα. Αυτή πιθανότατα θα σχηματιστεί γύρω από την Αγροτική Τράπεζα, με συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προσδίδοντας πρόσθετη ρευστότητα, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου το νέο σχήμα να έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και της Τράπεζας Αττικής η οποία θα συμπληρώσει το δίκτυο. Ταυτοχρόνως θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σκληρό πρόγραμμμα εξυγίανσης της Αγροτικής με πώληση ή κλείσιμο των ζημιογόνων θυγατρικών και επαναπροσδιορισμό των δραστηριοτήτων της νέας τράπεζας.

Ντόμινο

**Αν προχωρήσει το σενάριο αυτό, τότε το πεδίο είναι ανοιχτό για την Εθνική Τράπεζα. Μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση μπορεί να στραφεί είτε προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετέχει στο παραπάνω σχήμα) είτε προς κάποια ιδιωτική τράπεζα. Στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια για να αναβιώσει το «φλερτ» με την Alpha Bank.

**Ομως η διοίκηση της Alpha Bank φαίνεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Eurobank. Αν προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία, τότε δημιουργείται μια ισχυρή ιδιωτική τράπεζα.

**Αν προχωρήσει το σχέδιο της Αγροτικής, μένει μετέωρη η προσφορά Σάλλα. Τούτο βέβαια δεν εμποδίζει την Πειραιώς να στραφεί και να διεκδικήσει μόνο «το φιλέτο» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πληροφορίες όμως θέλουν την Πειραιώς να βρίσκεται σε διαδικασία προσέγγισης με τη Marfin.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: