Δύο εκθέσεις πραγματογνωμόνων, που υποστηρίζουν ότι η ημιτελής σήραγγα εκτροπής του Αχελώου (στον νομό Καρδίτσας) χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση, έχει στα χέρια του το υπουργείο Υποδομών. Με τις εκθέσεις, που εκπονήθηκαν για λογαριασμό του, το υπουργείο παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων της εκτροπής, σε συνεννόηση με φορείς της Θεσσαλίας. Οι τελευταίοι κατέθεσαν προ ημερών στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ανάκλησης της απόφασης να «παγώσουν» τα έργα, επικαλούμενοι τις δύο εκθέσεις. Ολα αυτά, ενώ εκκρεμεί στο Ευρωδικαστήριο σειρά ερωτημάτων του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου σχετικά με τη σκοπιμότητα της εκτροπής και ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά την επάρκεια των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι ειδικοί επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις επί χρόνια προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η ολοκλήρωση του έργου.
Οι δύο εκθέσεις, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», έγιναν για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων. Η πρώτη αφορά τη στατική κατάσταση της σήραγγας εκτροπής (μήκους 17,4 χλμ., που συνδέει τον Αχελώο με τον θεσσαλικό κάμπο) και υπογράφεται από τρεις ξένους πραγματογνώμονες (P. Grasso, D. Peila, Fr. Vuilleumier). Οι πραγματογνώμονες εκτιμούν πως πρέπει να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για να ενισχυθούν τουλάχιστον τρία σημεία της σήραγγας που έχουν υποστεί φθορά από τον χρόνο και τη διείσδυση υδάτων. «Η τρέχουσα κατάσταση της σήραγγας παρουσιάζει μεγάλο αριθμό δυνητικών κινδύνων, οι οποίοι, αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κίνδυνο για τη μελλοντική ζωή της σήραγγας», αναφέρεται.
Η δεύτερη έκθεση υπογράφεται από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παν. Δημόπουλο και Ιερ. Ζαχαρία. Πρόκειται για ειδική περιβαλλοντική μελέτη, που αξιολογεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εκτέλεση των εργασιών που προτείνουν οι πραγματογνώμονες. Η έκθεση... αντιστρέφει την περιβαλλοντική επίθεση που δέχεται η εκτροπή, υποστηρίζοντας ότι η μη ολοκλήρωση της σήραγγας επηρεάζει τα υπόγεια νερά. «Σήμερα, η ημιτελής κατασκευή της σήραγγας επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους της περιοχής, διότι στερεί από τους υδροφορείς μεγάλες ποσότητες νερού που διοχετεύονται με άντληση σε παραπόταμο του Αχελώου», αναφέρει. Το υπουργείο Υποδομών έχει αναθέσει και τρίτη μελέτη (για το φράγμα της Συκιάς) και πρόκειται και αυτό να καταθέσει αίτηση ανάκλησης στο ΣτΕ.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι της εκτροπής θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. «Η διακινδύνευση της κατάρρευσης της σήραγγας του Αχελώου αποτελεί διακινδύνευση της κατάρρευσης της λογικής», σχολιάζει στην «Κ» ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας. «Αλλο πράγμα η κατασκευή και η ασφάλεια του έργου και άλλο η λειτουργία του. Τα περιβαλλοντικά και νομικά ερωτηματικά συναρτώνται με τη λειτουργία του έργου. Αρα, δεν μπορούν να εμποδίζονται οι εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια του έργου».
«Από την έκθεση δεν προκύπτει κίνδυνος κατάρρευσης, αλλά φθορά που ήδη αντιμετωπίζεται», σχολιάζει η κ. Λούσι Κιουσοπούλου, μέλος της ομάδας νομικών που χειρίζεται την υπόθεση για λογαριασμό των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Είναι απόλυτα θεμιτό, το ελληνικό κράτος να χρησιμοποιεί τα δικονομικά μέσα που του παρέχονται, είναι ωστόσο ασυγχώρητο να προσπαθεί με τα μέσα αυτά να αποφύγει την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, δημιουργώντας τετελεσμένα».
Του Γιωργου Λιαλιου
ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου