Με ογκώδεις πορείες διαδηλωτών και μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, οι Γάλλοι αντιτάχθηκαν χθες μαχητικά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Νικολά Σαρκοζί. Η δεύτερη σε 15 ημέρες πανεθνική απεργία αποτελούσε σφυγμομέτρηση για τα μεγάλα συνδικάτα, που είχαν καλέσει τους εργαζομένους και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή προκειμένου να καμφθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Εγιναν 232 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, με τη συμμετοχή σχεδόν 3 εκατ. εργαζομένων σύμφωνα με τα συνδικάτα, ενός εκατ. κατά την αστυνομία. Στο Παρίσι οι διαδηλωτές ήταν 300.000. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι από την αντίστοιχη απεργία της 7ης Σεπτεμβρίου (2,7 εκατ., σύμφωνα με τα συνδικάτα, 1,1 εκατ. διαδηλωτές για την αστυνομία). Η μεγάλη διαφορά των εκτιμήσεων προκάλεσε οξείες αντιπαραθέσεις.
Μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν χθες στις εναέριες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Στα αεροδρόμια ακυρώθηκαν το 50% των προγραμματισμένων πτήσεων στο Ορλί και το 40% στο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ. Σε άλλα αεροδρόμια ακυρώθηκε το 40% των πτήσεων. Στους γαλλικούς σιδηροδρόμους μόνο μία στις δύο αμαξοστοιχίες μεγάλης ταχύτητας εκτέλεσαν δρομολόγιο. Τα διεθνή δρομολόγια τρένων παρουσίασαν προβλήματα μόνο σε ορισμένες γραμμές. Στο μετρό και στις αστικές συγκοινωνίες σημειώθηκαν περιορισμένες καθυστερήσεις, γιατί λειτούργησε το προσωπικό ασφαλείας.
Στις δημόσιες υπηρεσίες το ποσοστό απεργών ήταν περίπου 19,77%, στα ταχυδρομεία 16,5%, στην εκπαίδευση 27,81% και στον οργανισμό τηλεπικοινωνιών France Telecom 23%. Απεργίες έγιναν επίσης στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Στον ιδιωτικό τομέα, στα διυλιστήρια της TOTAL σημειώθηκε αυξημένη συμμετοχή στην απεργία, της τάξης του 50%.
Τα Ηλύσια εκτίμησαν ότι η συμμετοχή σε απεργίες και διαδηλώσεις ήταν μικρότερη από την προηγούμενη, υποστηρίζοντας ότι «ενδεχομένως οι Γάλλοι συγκατατίθενται σήμερα περισσότερο στο κυβερνητικό σχέδιο». Οι ηγέτες των συνδικάτων εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Σε σημερινή τους συνέλευση θα αποφασίσουν για τη συνέχεια της δράσης τους, εκτιμώντας ότι μπορούν να επιτύχουν σημαντικές τροποποιήσεις στη μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση μένει ανυποχώρητη ως προς ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο και κυρίως ως προς τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη μέχρι το 2018. Αλλά προκειμένου να εγκριθεί η μεταρρύθμιση στη Γερουσία, ενδέχεται να προβεί σε περιορισμένες ειδικές ρυθμίσεις.
Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ
ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου