Συστηματική «πολιτική αδιαφορία, αν όχι πρακτική παρεμπόδισης του έργου της» καταλογίζει στην πολιτική εξουσία η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία ιδρύθηκε με τον νόμο του 2005 για να ελέγξει τον κλάδο της εξωσωματικής στην Ελλάδα, αλλά παραμένει σε... αχρησία. Από τον περασμένο Ιούνιο τα στελέχη της Αρχής είχαν επισημάνει με επιστολή τους προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τα σοβαρά κωλύματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν, γεγονός που παρατείνει -όπως γλαφυρά σημείωναν- την «έκρυθμη και οριακώς έκνομη λειτουργία των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».
Η πρόσφατη σύλληψη γυναικολόγου στην Αθήνα για εμπορία ωαρίων αποδεικνύει πως ο χώρος της εξωσωματικής, με τις 50 και πλέον Μονάδες, εξακολουθεί να είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, «ξέφραγο αμπέλι», τη στιγμή που τα υπογόνιμα ζευγάρια πολλαπλασιάζονται και η κερδοφορία του κλάδου είναι μεγάλη. Ερευνα για το θέμα φιλοξένησε, άλλωστε, χθες το «Εθνος», από την οποία προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί χωρίς ελέγχους και -σε ορισμένες περιπτώσεις- υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.
«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν περίτρανα τα αποτελέσματα της αδιαφορίας της πολιτικής εξουσίας απέναντι στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», σχολιάζει στο «Εθνος» η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Παν. Αθηνών Ξένη Σκορίνη, η οποία παραιτήθηκε το καλοκαίρι από πρόεδρος, με αποτέλεσμα η Αρχή να παραμένει ακέφαλη.
«Αν το σχέδιο ΠΔ που έχουμε καταστρώσει εδώ και δυόμισι χρόνια για τον έλεγχο των Μονάδων δεν βρισκόταν... πεταμένο στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας και αν μας είχαν δώσει 2-3 ανθρώπους προσωπικό και λίγα χρήματα, όπως τους εκλιπαρούσαμε, δεν θα είχαμε κάθε τόσο κρούσματα αγοραπωλησίας γενετικού υλικού και κανένας γιατρός δεν θα τολμούσε να παρανομήσει», προσθέτει η ίδια.
«Ολοι όσοι δουλέψαμε γι’ αυτόν τον νόμο είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Ολη η προσπάθεια αφέθηκε να πέσει στο κενό. Το έργο της Αρχής πρέπει να στηριχτεί με κάθε θυσία. Ο νόμος θέτει όρια, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν τηρούνται», σημειώνει ο καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ και πρώην αναπλ. πρόεδρος της Αρχής Βασίλης Ταρλατζής, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε από αναπληρωτής πρόεδρος της Αρχής.
Στην επιστολή του περασμένου Ιουνίου, η κ. Σκορίνη έκανε λόγο για «απόλυτη αδιαφορία που εξελίχτηκε σε διαρκή και συστηματική παρεμπόδιση κάθε οικονομικής δραστηριότητας της Αρχής, προκαλώντας απόλυτη εμπλοκή της διοικητικής λειτουργίας της και διαρκή κωλύματα στην εκτέλεση της αποστολής της». Ενδεικτικά αναφέρεται πως:
* Το σχέδιο ΠΔ για την ασφαλιστική κάλυψη των δαπανών της εξωσωματικής εξακολουθεί να μην έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα, αφήνοντας τα υπογόνιμα ζευγάρια ασφαλιστικώς ακάλυπτα, παρότι η Γνώμη της Αρχής κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2006.
* Το ΠΔ για τις προδιαγραφές και τους λεπτομερείς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων εξακολουθεί να μην έχει εκδοθεί, παρότι το σχέδιο κατατέθηκε προς διαβούλευση στο υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβριο του 2007, γεγονός που δεν επιτρέπει στην Αρχή να προβεί σε έγκριση χορήγησης των αδειών λειτουργίας και σε ελέγχους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου