Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μη υλοποίησης της πρακτικής τους άσκησης βρίσκονται περίπου 500 φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς το Υπουργείο δεν έχει προωθήσει τις απαραίτητες αποσπάσεις εκπαιδευτικών που προετοιμάζουν τους φοιτητές για την άσκησή τους στα 23 δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Σε αναβρασμό βρίσκεται η ακαδημαϊκή κοινότητα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς φαίνεται πως φέτος θα τιναχτεί στον αέρα η πρακτική άσκηση των φοιτητών.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Χρήστος Γκόβαρης, η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές του τμήματος και αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο τμήματα της επαγγελματικής ετοιμότητας των μελλοντικών εκπαιδευτικών.
Για να υλοποιηθεί όμως η πρακτική άσκηση απαραίτητη είναι η έλευση αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι θα απασχοληθούν αποκλειστικά στην οργάνωση του προγράμματος.
«Πέρυσι είχαμε δώδεκα αποσπασμένους από την Πρωτοβάθμια και τέσσερις εκπαιδευτικούς από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ φέτος έχουν αποσπαστεί μόλις τρεις εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια», σημείωσε ο κ. Γκόβαρης.
Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως την πρακτική άσκηση του Τμήματος παρακολουθούν 470 φοιτητές ανά εξάμηνο!
Εάν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Γκόβαρη, ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών δεν αυξηθεί, η αναλογία των φοιτητών ανά αποσπασμένο εκπαιδευτικό διαμορφώνεται στο 1/156, τη στιγμή που η αναλογία 1 προς 50 χαρακτηρίζεται δυσλειτουργική.
Οι αποσπασμένοι συνεργάζονται με τα 23 Δημοτικά Σχολεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, σχεδιάζουν και οργανώνουν το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης, προετοιμάζουν κάθε φοιτητή για κάθε ωριαία διδασκαλία, παρακολουθούν και αξιολογούν τους φοιτητές και εν γένει στηρίζουν ουσιαστικά την πρακτική άσκηση.
«Με τους τρεις δασκάλους δεν μπορεί να υλοποιηθεί σωστά το πρόγραμμα και οι κόποι τόσων χρόνων θα καταρρεύσουν. Από την άλλη η μη αποστολή καθηγητών θα έχει ως αντίκτυπο τη δυσλειτουργία στα εργαστήρια», υπογράμμισε ο κ. Γκόβαρης.
Ο ίδιος σχολιάζοντας το θέμα επεσήμανε πως «το νέο σχολείο που προωθεί το Υπουργείο χρειάζεται και νέους εκπαιδευτικούς, με σύγχρονες διδακτικές μεθόδους. Πώς λοιπόν θα έχουμε νέους εκπαιδευτικούς χωρίς την κατάλληλη στήριξη;».
Ταυτόχρονα το Τμήμα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της στελέχωσής του με ακαδημαϊκούς. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι φοιτητές εισέρχονται στο Τμήμα, ενώ την ίδια στιγμή οι πιστώσεις σε συμβασιούχους διδάσκοντες περικόπτονται και τα μέλη ΔΕΠ ανέρχονται στους 18.
Ο κ. Γκόβαρης από τον Ιούνιο έχει αποστείλει έγγραφο στην Υπουργό Παιδείας, ενημερώνοντάς την για το ζήτημα της πρακτικής άσκησης, όμως μέχρι στιγμής και λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει πρακτική -15 Οκτωβρίου- δεν υπάρχει καμία απάντηση.
Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα, εάν δεν βρεθεί λύση, σχεδιάζονται κινητοποιήσεις από το Τμήμα του Π.Θ. σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Παιδαγωγικά Τμήματα των ΑΕΙ της χώρας.
Συντάκτης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου