Τα οξυμένα προβλήματα του «Ευαγγελισμού», που απειλούν την υγεία και ασφάλεια όλων των εργαζομένων, αλλά και την ασφαλή και ολοκληρωμένη περίθαλψη και νοσηλεία των ασθενών, ανέδειξε προχτές το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΝΕ), με έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Εκεί τονίστηκε ότι:
* Η έλλειψη προσωπικού γονατίζει τους εργαζόμενους και δημιουργεί κινδύνους στη νοσηλεία των ασθενών. Κενές παραμένουν 1.400 οργανικές θέσεις, ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να παραιτηθούν λόγω συνταξιοδότησης τουλάχιστον 112 εργαζόμενοι, ενώ θα αποχωρήσουν δεκάδες ακόμα εργαζόμενοι που είναι συμβασιούχοι και επικουρικοί γιατί λήγουν οι συμβάσεις τους. Την ίδια ώρα ο όγκος δουλειάς αυξάνεται καθημερινά - γίνονται 45.000 εισαγωγές ετησίως και 8,5 εκατομμύρια εργαστηριακές εξετάσεις.
* Τα ρεπό που οφείλονται στους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 16.000!
* Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών συνεχίζεται σε βάρος εργαζομένων και ασθενών. Στον «Ευαγγελισμό» υπολογίζεται ότι εργάζονται 420 εργολαβικοί εργάτες (συνεργεία σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, τεχνικό προσωπικό κλπ.) σε καθεστώς δουλείας.
* Οι ασθενείς, ακόμα και αυτοί που καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα, πληρώνουν αδρά για εξετάσεις, νοσηλεία, ακόμη και την είσοδό τους στο νοσοκομείο!
* Επικίνδυνη κατάσταση επικρατεί στο ψυχιατρικό τμήμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει δυο θάνατοι ασθενών. Η πληρότητα της κλινικής είναι στο 170%. Το τμήμα έχει δυναμικότητα 20 κλίνες και μόνιμη πλέον είναι η νοσηλεία στα ράντζα 15 έως 25 επιπλέον ασθενών.
* Επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες επικρατούν και στα χειρουργεία, που απ' τις 75 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν λιγότεροι από 50 νοσηλευτές. Αναχρονιστικές και επικίνδυνες είναι οι συνθήκες εξαερισμού και απαγωγής πτητικών αερίων.
Το ΣΕΝΕ τόνισε ότι οι πυρκαγιές στην ψυχιατρική κλινική και τα εργαστήρια επανέφεραν με δραματικό τρόπο το μεγάλο θέμα των ελλείψεων σε μέτρα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας στο νοσοκομείο, που συνδέεται και με την αποψίλωση της τεχνικής υπηρεσίας από προσωπικό - λείπουν 80 άτομα. Επίσης, δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΝΕ τόνισαν ότι με το νόμο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι ασθενείς. Θα παγιωθεί η αποζημίωση των εφημεριών ως επίδομα εφημέρευσης - αντί για κανονικό ωρομίσθιο - το οποίο στη συνέχεια θα περικοπεί όπως όλα τα επιδόματα. Ηδη στα προγράμματα του Σεπτέμβρη οι ασθενείς θα επιβαρυνθούν με 90.000-120.000 ευρώ για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα από εφημερίες των γιατρών που ξεπερνάνε το επίδομα - θα πληρωθούν απ' τα έσοδα των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. «Στην ουσία εξωθείται το προσωπικό να ψαρεύει πελατεία για να έχει έσοδα το νοσοκομείο - επιχείρηση», επισήμαναν.
Επίσης, αναφερόμενοι στην εγκύκλιο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30% εντός νοσοκομείου, τόνισαν ότι δε θίγεται σε καμία περίπτωση η κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών, αλλά μετατρέπει τους γιατρούς σε ...λογιστές, αφού εξωθεί σε συνταγογράφηση με κριτήριο την τιμή και, επομένως, θα χορηγούνται στην πλειονότητα αντίγραφα φαρμάκων αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Το ΣΕΝΕ κάλεσε τους εργαζόμενους των νοσοκομείων να μην παίζουν το ρόλο του εισπράκτορα σε βάρος των ασθενών και σε όφελος της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία. Καλεί σε συντονισμό Σωματεία Υγειονομικών, Συνταξιούχων και μαζικούς φορείς για κοινή δράση.
ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου