Κυριακή, Σεπτεμβρίου 05, 2010

«ΜΠΛΑΚ ΆΟΥΤ» ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΈΣ ΜΟΝΆΔΕΣ...ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΚΑΤΩΣΑΝ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ...ΜΟΥΦΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ...

Μόνο με τους αγρότες δεν είχε μέτωπο η κυβέρνηση, άνοιξε και αυτό, και μάλιστα παραμονές της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, με τις ασάφειες του σχεδίου ανάπτυξης φωτοβολταϊκών μονάδων. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στον αγροτικό κόσμο γειώθηκαν από τη ΔΕΗ, η οποία διαμήνυσε ότι το ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά υπερβαίνει τις δυνατότητες του συστήματος και τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης τρέχουν να προλάβουν τις αντιδράσεις.

Από τις αρχές Ιουνίου, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου 3.851/10, μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο, οι συνεταιρισμοί με την παραίνεση της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσουν τον αγροτικό κόσμο για τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι τράπεζες σχεδίασαν νέα χρηματοδοτικά πλαίσια, ενώ οι τριτοβάθμιες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ απευθύνθηκαν ακόμη και σε funds του εξωτερικού για να βρουν επενδυτικά κεφάλαια.

Περισσότεροι από 7.000 αγρότες έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις αδειοδότησης στη ΔΕΗ μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία έληξε χθες, αλλά από πολλές ενώσεις ζητείται παράταση, τουλάχιστον μιας εβδομάδας, καθώς εκτιμάται ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν πρόλαβαν να καταρτίσουν φακέλους. Σε αυτή τη φάση, αποφασίστηκε από τις συναρμόδιες υπουργούς, Τίνα Μπιρμπίλη και Κατερίνα Μπατζελή, το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με σιωπηρή (άτυπη) παράταση, η οποία όμως είναι αμφίβολο αν θα εκτονώσει τις πιέσεις.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτικών οργανώσεων έφτασαν μέχρι το Μαξίμου και δεν αφορούν μόνον τις ασφυκτικές προθεσμίες που δόθηκαν από τη ΔΕΗ για τις αιτήσεις. Στο υπόμνημα που έδωσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχας, υπογραμμίζεται ότι «δεν έχει γίνει κατανοητή και αποδεκτή από τα συναρμόδια υπουργεία η ανάγκη δημιουργίας συμπληρωματικού εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές».

* Το κρισιμότερο ζήτημα, όπως επισημαίνουν οι αγροτικές οργανώσεις, είναι ότι δεν έχει καθοριστεί το ύψος της ισχύος που θα παράγουν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, το 2020 πρέπει να παράγονται από φωτοβολταϊκές μονάδες 2.537 MW (μεγαβάτ).

Ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στη ΔΕΗ και στη Ρυθμιστική Αρχή, πριν αρχίσει να τρέχει η προθεσμία για τους αγρότες, καλύπτουν 1.790 μεγαβάτ, ενώ η εκτίμηση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ανεβάζει την προβλεπόμενη ισχύ σε 3.700 μεγαβάτ. Οι αγροτικές οργανώσεις προσδοκούσαν ότι θα καλύψουν περίπου 1.000 μεγαβάτ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ισχύς που θα καλυφθεί από τους αγρότες θα είναι 500 μεγαβάτ. Στον αριθμό αυτό φαίνεται να καταλήγει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Κάθε αγρότης μπορεί να εγκαταστήσει πάνελ μέχρι 100 κιλοβάτ. Με βάση την πρόβλεψη αυτή, θα ικανοποιηθούν 5.000 αιτήσεις. Το εναλλακτικό σενάριο είναι να μειωθεί το πλαφόν σε 70 κιλοβάτ ανά αγροτική εκμετάλλευση.

**Το δεύτερο ζήτημα που επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι η ισχύς ανά περιφέρεια. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, προτεραιότητα στα φωτοβολταϊκά θα έχουν οι καπνοκαλλιεργητές, καθώς με τη νέα ΚΑΠ χάνουν το 50% των επιδοτήσεών τους.

Οι φορείς των καπνοπαραγωγών περιοχών ζητούν από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να εξεταστούν αυτές οι αιτήσεις κατά προτεραιότητα. Πιέσεις όμως ασκούνται και από βουλευτές της Αττικής και της Κρήτης, που εξαιρέθηκαν από το σχέδιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών.

Οι αγροτικές ενώσεις ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων. Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κύμα διαμαρτυριών εάν δεν ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις. Η δαπάνη για κάθε σχέδιο υπολογίζεται από 1.000 έως και 3.000 ευρώ. Και, καθώς οι περισσότερες αιτήσεις συγκεντρώθηκαν από τις ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών με την προτροπή των τριτοβάθμιων οργανώσεων, φοβούνται ότι, πέραν των διαμαρτυριών, θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να καλύψουν τα έξοδα των κομμένων.

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: