Το δρόμο της… σταφίδας αναμένεται να «πάρει» και η υπόλοιπη παραγωγή σταφυλιών της Κρήτης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναζωογόνηση του αμπελουργικού τομέα. Μέτρα που θα καταλήγουν στην αύξηση των τιμών του παραγωγού.
Ούτε επιδοτήσεις (στρεμματική ενίσχυση στη σουλτανίνα), ούτε ελπίδες που μπορεί και πάλι να αποδειχθούν φρούδες είναι δυνατόν να σταματήσουν τον κατήφορο… Τα πράγματα στα οινοποιεία, ακόμα και την πρότυπη μονάδα Παλιανής της Ένωσης Ηρακλείου με μηχανήματα που μόλις πριν τρία χρόνια βγήκαν από τις… ζελατίνες, είναι πια ξεκάθαρα: Ο αμπελουργικός κόσμος δεν παραδίδει φέτος σταφύλια, πολλά αμπέλια θα παραμείνουν ατρύγητα και ακόμα περισσότερα θα εκριζωθούν μόλις ολοκληρωθεί ο τρύγος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνεταιριστικών και ιδιωτικών οινοποιείων, οι παραδόσεις σταφυλιών φέτος έχουν μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με μία μέση χρονιά (Όχι την περσινή που λόγω των ζημιών οι ποσότητες οι οποίες κατέληξαν στις σταφυλοδόχους ήταν υψηλότερες). Αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες:
-Οι τιμές των σταφυλιών φέτος ήταν εξαιρετικά χαμηλές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και στις λεγόμενες εκλεκτές ποικιλίες. Έτσι, πολλοί αμπελουργοί (κυρίως ετεροεπαγγελματίες) δεν πάνε φέτος να τρυγήσουν καθώς δεν τους συμφέρει να πληρώνουν εργατικά. Το γεγονός ότι δεν θα γίνει τρύγος θα έχει οδυνηρές συνέπειες, σύμφωνα με τους γεωπόνους, στην υγεία των αμπελιών που δεν θα τρυγηθούν φέτος.
-Ο περονόσπορος και ο καύσωνας προκάλεσαν εξαιρετικά σημαντικές ζημιές, γεγονός που φάνηκε στον τρύγο. Οι αμπελουργοί το έλεγαν, η «Π» είχε κάνει εκτεταμένα ρεπορτάζ και τελικά η πτώση επιβεβαιώθηκε έξω από τα οινοποιεία.
-Οι ζημιές από παγετό στη Μεσαρά είναι επίσης σημαντικές.
-Πολλοί είναι φέτος οι αμπελουργοί που παραδίδουν σταφύλια σε αποσταγματοποιούς τσικουδιάς, με κάπως καλύτερες τιμές. Οι πωλήσεις της τσικουδιάς έχουν αυξηθεί. Ωστόσο κυκλοφορούν και φήμες για τη μαζική χρήση της στην παραγωγή βότκας και άλλων ίσως υποβαθμισμένων αλκοολούχων ποτών, τις οποίες χρειάζεται να ελέγξουν οι αρμόδιες αρχές.
Η «Π» πήγε χθες στο Πρότυπο Οινοποιείο Παλιανής της Ένωσης Ηρακλείου που δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια. Είναι μια επένδυση η οποία μαζί με τη μονάδα εμφιάλωσης αναμένεται να κοστίζει περίπου 25 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Και τα ερωτήματα είναι πώς αυτή η μονάδα θα κάνει απόσβεση και κάτω από ποιες συνθήκες θα έχει κέρδη για να μπορεί να τα αποδώσει στους αμπελουργούς;
Δε φαίνεται διέξοδος
Τα ζυγολόγια που εκδόθηκαν προχθές από το συγκεκριμένο, σύγχρονο οινοποιείο, δεν ήταν πάνω από 130. Και επρόκειτο για μια «καλή μέρα». Οι παραλαβές είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Και η Ένωση διευκολύνει τους παραγωγούς με παλετοκιβώτια της ΚΣΟΣ όπου τοποθετούνται τα σταφύλια για να γίνεται πιο εύκολα και κάτω από καλύτερες συνθήκες η μεταφορά των σταφυλιών από άλλες περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι και ο Πύργος. Παρ’ όλα αυτά ο αγροτικός κόσμος δεν ανταποκρίνεται. Κι αυτό, διότι οι τιμές των σταφυλιών παίζουν τον καταλυτικό ρόλο στην καλλιέργεια και τον τρύγο.
Κάποτε ο τρύγος ήταν ευλογία και για τους αλλοδαπούς εργάτες. Φέτος όμως τέλειωσε γρήγορα. Έτσι πολλοί αλλοδαποί συνωστίζονται έξω από το οινοποιείο της Ένωσης και βοηθούν κυρίως τους ηλικιωμένους αγρότες να ξεφορτώσουν τα σταφύλια τους. Το παζάρι ξεκινά από τα 5 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο και φθάνει τα 3 ευρώ. Ανάλογα με την ανάγκη. Βούλγαροι εργάτες που διαμένουν στις Δαφνές έλεγαν χθες στην «Π» ότι ο τρύγος τέλειωσε στο αμπελουργικό κεφαλοχώρι και για το λόγο αυτό αναζητούν έξω από το οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου να βγάλουν το ψωμί τους. Τέλειωσε ο τρύγος στις Δαφνές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου… Αυτό τα λέει όλα!
Παραγωγοί οι οποίοι καλλιεργούν τις λεγόμενες εκλεκτές ποικιλίες όπως το syrah πριν τρία χρόνια πληρώθηκαν με 80 λεπτά το κιλό, πέρυσι με 40 και φέτος μόλις με 35 λεπτά. Πού θα οδηγήσει αυτός ο κατήφορος;
«Η κατάσταση φέτος είναι χάλια. Ο κόσμος ξεπατώνει συνέχεια τα αμπέλια του. Δεν συμφέρει» λέει ο Γιώργος Γιαννακάκης από τις Κ. Ασίτες και προσθέτει: «Θα ζήσουμε δραματικές μέρες. Δεν συμφέρει ειδικά τους ηλικιωμένους και τους ετεροεπαγγελματίες να έχουν αμπέλια. Τους φεύγουν όλα τα χρήματα στα εργατικά έξοδα και μπαίνουν μέσα. Θα τα ξεριζώσουν λοιπόν να βάλουν ελιές. Όχι πως έχει τιμή το λάδι, αλλά τουλάχιστον δεν απαιτεί τόσα έξοδα».
Ο 86χρονος αγρότης από τα Πρεβελιανά Αθανάσιος Δημ. Μανουκάκης δεν θυμάται ξανά τέτοια χρονιά. Τόση απογοήτευση, αυτό το αδιέξοδο… «Μας καταστρέψανε!» λέει.
Ο νεαρός Γιώργος Μπρόκος από το Βενεράτο έχει σπουδάσει ψυκτικός, δεν βρίσκει δουλειά αλλά δεν μετανιώνει που αποφάσισε να μην υπαχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. «Δεν έκανα αυτό το λάθος! Δεν εγκλωβίστηκα. Προτιμώ να είμαι ψυκτικός να μην έχω προς το παρόν δουλειά, να εργάζομαι στα αμπέλια της οικογένειας μέχρι να βρω, παρά να μπω στο πρόγραμμα των νέων αγροτών» μας λέει. Ο ίδιος επισημαίνει ότι 6 στρέμματα με μαλβαζία του απέδωσαν περισσότερα χρήματα από ότι 25 στρέμματα με σουλτανίνα. «Η μαλβαζία έχει 50 λεπτά και η σουλτανίνα μόνο 15 λεπτά. Και ξέρετε γιατί αυτή η ποικιλία είναι ελλειμματική; Επειδή το ένα φυτό κοστίζει 2,5 ευρώ. Ποιος να δώσει 2.500 ευρώ να βάλει 1.000 φυτά;» επισημαίνει ο Γιώργος Μπρόκος. Του είπαμε ότι αν φύτευαν πολλοί μαλβαζία οι τιμές και αυτής της ποικιλίας θα μειώνονταν και μας απάντησε: «Αν γίνει αυτό θα ξεριζώσω το μαλβαζία».
Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010
1 σχόλιο:
δεν πειραζει ρε! θα παρουμε ολοι δανεια 100.000 ευρω και θα φυτεψουμε φωτοβολταικα - μονο να μην ξεχασουμε να παρουμε κι ενα σχοινι για μετα...
Δημοσίευση σχολίου