Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

ΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΥΠΟ…ΠΛΕΟΝ ΤΑ FREE PRESS ΔΕΝ «ΠΟΥΛΑΝΕ» ΤΟΣΟ…

Η κρίση άγγιξε και τα δωρεάν φύλλα! Στο απόγειο της ανθοφορίας τους, το 2008, κυκλοφορούσαν 266 δωρεάν εφημερίδες σε 60 χώρες της υφηλίου, με μέση κυκλοφορία έτους τα 42.136.000 αντίτυπα.

Σήμερα μιλάμε πλέον για 193 τίτλους, σε 54 χώρες. Και η μέση κυκλοφορία τους άγγιξε στις αρχές του καλοκαιριού τα 35.252 αντίτυπα. Εφθασε άραγε η στιγμή να υποφέρει και αυτό το πολλά υποσχόμενο έως τώρα μοντέλλο; Ή μήπως πρόκειται για έναν απλό εξορθολογισμό της αγοράς;

«Δεν νομίζω ότι η πτώση θα συνεχιστεί και δεν πιστεύω ότι οι δωρεάν εφημερίδες ξαφνικά θα αρχίσουν να κλείνουν η μία μετά απ' την άλλη», μας είπε ο Πιετ Μπάκερ, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, συμπληρώνοντας: «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούν να κυκλοφορούν τρεις και τέσσερις και πέντε δωρεάν εφημερίδες σε μια μικρομεσαία αγορά. Αν μιλάμε όμως για έναν ή για δύο τίτλους, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην είναι υγιείς και επιτυχημένοι».

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη τετραετία των δωρεάν εφημερίδων χαρακτηρίσθηκε από αργή και βασανιστική άνοδο. Κι από εκεί και πέρα, ακολούθησε μία δεκαετία λαμπρή. Με διαρκή άνοδο στον αριθμό των τίτλων, αλλά και στον αριθμό των διανεμόμενων φύλλων.

Υστερα, ήρθε η διετία της πτώσης με κύρια υπεύθυνη την Γηραιά Ηπειρο. Από τις 140 δωρεάν εφημερίδες με μέση κυκλοφορία 27.000.000 φύλλα το 2007, πέσαμε στους μόλις 87 τίτλους με 19.300.000 φύλλα μέση κυκλοφορία φέτος. Στη Λατινική Αμερική πάντως και στην Ασία, η αγορά καλά κρατεί και εμφανίζει ανάπτυξη. Συνολικά, σε όλη την υδρόγειο, αναλογούν 3,6 τίτλοι ανά χώρα, έναντι 4,7 τίτλων το 1007.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη ζήτημα. Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, κατατέθηκε το συμπέρασμα ότι τα δωρεάν media (βλέπε, μεταξύ άλλων, Ιντερνετ και εφημερίδες) διαβρώνουν την αντίληψη του κοινού περί δημοσιογραφίας και κατ' αυτόν τον τρόπο βλάπτουν αφ' ενός την πληροφόρηση και αφ' ετέρου την ίδια τη δημοκρατία.

Ο καθηγητής Μπάκερ απαντά στις κατηγορίες: «Εχω την εντύπωση ότι δεν είναι και πολύ σωστά τα συμπεράσματά τους. Πρώτα απ' όλα τα δωρεάν φύλλα τα διαβάζει ένας σωρό κόσμος που ειδάλλως δεν θα έπιανε στα χέρια του εφημερίδα, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για βλαβερές συνέπειες στην ορθή πληροφόρηση. Δηλαδή τι άλλο θα έκαναν όλοι αυτοί οι τύποι που διαβάζουν, έστω για λίγο χρόνο, τις δωρεάν εφημερίδες; Μάλλον τηλεόραση θα βλέπανε! Από εκεί και πέρα δεν είναι λίγοι όσοι διαβάζουν και δωρεάν και επί πληρωμή εφημερίδες, οπότε έχουν πρόσβαση και στην "εναλλακτική" και στην "πραγματική" δημοσιογραφία και κρίνουν από μόνοι τους τι τους ενδιαφέρει. Μπορεί στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δωρεάν εφημερίδες να μην φιλοξενούν πολυσέλιδα ρεπορτάζ και αναλύσεις, αλλά φέρνουν σε επαφή το κοινό με την τρέχουσα ειδησεογραφία και καταπολεμούν την αποξένωσή του. Ούτως ή άλλως όσοι αγαπούν τις επί πληρωμή εφημερίδες, δεν τις απορρίπτουν και τόσο εύκολα για να πέσουν με τα μούτρα στα δωρεάν φύλλα».

ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: