Τρίτη, Σεπτεμβρίου 28, 2010

FT: «ΜΑΛΑΚΗ» ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ…ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ…

Η ευρωζώνη εισέρχεται σε μία δυνητικά δύσκολη περίοδο καθώς οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε η Ελλάδα - ή και κάποια από τις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες - να μπορέσει να προβεί σε μία όσο το δυνατόν πιο ομαλή πτώχευση, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα συμπληρώνει ότι η απάντηση ίσως βρίσκεται στη λεγόμενη «μαλακή» αναδιάρθρωση ή αλλιώς «διαχείριση παθητικού», η οποία «τεχνικά δεν συνιστά πτώχευση, καθώς οι επενδυτές δεν υποχρεώνονται να αποδεχθούν οικονομικές απώλειες, αλλά συναινούν σε αλλαγές στους όρους των ομολόγων τους».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτή την οδό, ανταλλάσσοντας ομόλογα βραχείας ωρίμανσης με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, ώστε να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των χρεών της.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι επενδυτές θεωρούν επίσης ότι αυτή η επιλογή ίσως απασχολήσει σοβαρά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αν και όχι βραχυπρόθεσμα. Σε ό,τι αφορά αυτές τις δύο χώρες, σημειώνεται ότι οι επενδυτές φοβούνται πως αν δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες για ανάκαμψη ή αν δεν γίνουν οι απαραίτητες δημοσιονομικές διορθώσεις, αυξάνονται οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης των χρεών τους.

Στην ελληνική περίπτωση τονίζεται ότι καμία αναδιάρθρωση δεν αναμένεται φέτος, καθώς και ότι η χώρα έχει σύμμαχο το χρόνο, καθώς η χρηματοδότηση από ΕΕ-ΔΝΤ καλύπτει την περίοδο μέχρι το Μάιο του 2013. Επικαλούμενη Έλληνα αξιωματούχο η εφημερίδα σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτή τη στιγμή, αν και έχει προταθεί στην κυβέρνηση. «Κρύβει κινδύνους και είναι κάτι δύσκολο να εφαρμοστεί. Αν δεν το κάνεις σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα», δηλώνει ο Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. Η εφημερίδα σχολιάζει πάντως ότι οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να μειώσει τo spread των ομολόγων τηw η πτώχευση ή μια μαλακή αναδιάρθρωση/αναδιάταξη είναι αναπόφευκτη.

Μιλώντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναλυτές του Σίτι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχει για την ευρωζώνη μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας. Η Λένα Κομίλεβα, οικονομολόγος της εταιρείας Tullett Prebon σχολιάζει ότι η αποφυγή μιας πτώχευσης είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα στην ευρωζώνη.

Όπως εκτιμά, είναι πιθανό η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ενώ οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί για Ιρλανδία και Πορτογαλία. Ο Στίβεν Μέιτζορ από την HSBC προσθέτει ότι τα μέτρα λιτότητας γίνονται όλο και πιο δύσκολο να εφαρμοστούν, καθώς οι αρχικές περικοπές είναι οι πιο εύκολες – χωρίς ανάπτυξη όμως τα επόμενα στάδια των περικοπών είναι δυσκολότερα.

Ο Μάρκο Ανουντσιάτα από τη UniCredit τονίζει ότι η Ελλάδα σημειώνει πολύ εντυπωσιακή πρόοδο μέχρι στιγμής και αν καταφέρει να τη διατηρήσει για αρκετούς μήνες ακόμα είναι πιθανό να αλλάξει η αίσθηση που έχουν οι αγορές για τη χώρα. Αν δεν συνεχιστεί η πρόοδος, πιθανότα θα χρειαστεί η επέκταση της επίσημης χρηματοδότησης, κάτι που θα μπορούσε να συνιστά μαλακή αναδιάρθρωση, προσθέτει ο Ιταλός αναλυτής.

ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: