Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΈΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ KΥΠΡΙΑΚΟΥ

Τη σύσταση δύο υποεπιτροπών, μία για κάθε κοινότητα, που θα εξετάζουν τα θέματα των περιουσιών, ζητά η τουρκοκυπριακή πλευρά, στο έγγραφο 48 συνολικά σελίδων που παρέδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, για την επίλυση του "περιουσιακού", όπως αξιώνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη γενικές αρχές όπως είναι οι εξής:

- Θα πρέπει η όποια συμφωνία να διέπεται από "ισορροπία δικαιωμάτων και συμφερόντων μεταξύ των σημερινών χρηστών και των αποστερειθέντων ιδιοκτητών"

- Η διευθέτηση του περιουσιακού να γίνει εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

- Οι αξιώσεις περιουσίας θα γίνονται δια μέσου ανεξάρτητης "Επιτροπής Περιουσιών" και δύο "Υποεπιτροπών".

Η Επιτροπή και οι δύο Υποεπιτροπές θα είναι ανεξάρτητες και θα αποτελούνται από ίσο αριθμό Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Τα μέλη των δύο Υποεπιτροπών και της Επιτροπής Περιουσιών θα διορίζονται από την Ομοσπονδιακή Εκτελεστική Εξουσία.

Κάθε Υποεπιτροπή, σύμφωνα με τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα πρέπει "να έχει την εξουσία να εξετάζει απαιτήσεις και αιτήσεις που αφορούν περιουσίες οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της πολιτείας τους".

Ακόμη, σημειώνεται πως "η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και οι 'Κυβερνήσεις των Πολιτειών' (Constituent States) υποχρεούνται να δίδουν κάθε έγγραφο και πληροφορία που ζητείται στην Επιτροπή Περιουσιών και τις δύο Υποεπιτροπές.

Στην Υποεπιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις περιουσίες που βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία, θα προεδρεύει Τουρκοκύπριος και στην Υποεπιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις περιουσίες, που βρίσκονται στην ελληνοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία, θα προεδρεύει Ελληνοκύπριος.

Αναφορικά με την "Επιτροπή Περιουσιών", η τουρκοκυπριακή πλευρά εισηγείται όπως αυτή να έχει αρμοδιότητα να "εξετάζει ενστάσεις κατά των αποφάσεων των Υποεπιτροπών", ενώ προσθέτει πως "οι αιτήσεις, που θα αφορούν τις περιουσίες, που θα βρίσκονται σε περιοχές, που θα τύχουν εδαφικών αναπροσαρμογών, θα εξετάζονται από την Επιτροπή Περιουσιών".

Παράλληλα, η τουρκοκυπριακή πλευρά σημειώνει πως "θα πρέπει να ιδρυθεί Δικαστήριο Περιουσιών, το οποίο θα εξετάζει ενστάσεις εναντίον των αποφάσεων της Επιτροπής Περιουσιών".

Οι λειτουργίες και οι αρμοδιότητες του Δικαστηρίου Περιουσιών θα ρυθμίζονται από Ομοσπονδιακό Νόμο, ενώ "οι αποφάσεις του Δικαστηρίου Περιουσιών θα είναι τελεσίδικες".

- Ο ομοσπονδιακός συνεταιρισμός της Κύπρου θα ενημερώσει το ΕΔΑΔ και τα σχετικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι ο ίδιος θα πρέπει να είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τις όποιες λύσεις που θα δοθούν στο περιουσιακό και να ζητήσει τη διαγραφή των υποθέσεων που βρίσκονται ήδη ενώπιον του, έτσι ώστε να επιτραπεί στο εσωτερικό ένδικο μέσο, το οποίο θα συμφωνηθεί, να επιλύσει τις διαφορές.

- Η νομική υπόσταση του περιουσιακού καθεστώτος εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης και εντός του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διασφαλιστεί με επιπρόσθετες νομικές διευθετήσεις.

- Προηγούμενοι ιδιοκτήτες και σημερινοί χρήστες θα πρέπει να έχουν διάφορες επιλογές αναφορικά με τις αξιώσεις τους ως προς τις επηρεαζόμενες περιουσίες, στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται η αποκατάσταση, ανταλλαγή, αποζημίωση και εναλλακτική περιουσία.

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: