Με ιδιαίτερη ένταση εξελίχθηκε η συζήτηση για την κατάσταση των Ρομ (τσιγγάνων) στην ΕΕ, την οποία οργάνωσε εκτάκτως η Ολομέλεια της Ευρωβουλής, μετά από τον πολιτικό σάλο που ξεσήκωσε η απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης για τον "εθελούσιο" επαναπατρισμό πολλών εκατοντάδων Ρομ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η Σοσιαλιστική Ομάδα, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά στα σχέδια Ψηφισμάτων τους καταγγέλλουν τη Γαλλία για την "απαράδεκτη" πολιτική της - που, όπως υποστηρίζεται, παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ - ενώ ευρωβουλευτές τους επέκριναν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι τήρησε μια "στάση υπεκφυγής".
Αναλυτικότερα, από πλευράς της Επιτροπής η Β. Ρέντινγκ και ο Λάζλο Άντορ σημείωσαν πως επειδή το θέμα αφορά τη μεγαλύτερη μειονότητα της ΕΕ (10-12 εκατ. υπολογίζονται οι Ρομ που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ΕΕ) "είναι επικίνδυνο η σχετική συζήτηση να χειραγωγείται από τα κόμματα", υποστήριξαν δε ότι η εφαρμογή των αρχών της ελεύθερης κυκλοφορίας "δεν μπορεί να συνεπάγεται ατιμωρησία" και υπογράμμισαν πως οι γαλλικές αρχές διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι "δεν ασκήθηκε στοχευμένη δράση σε βάρος των Ρομ". Και κάλεσαν τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια, προτείνοντας τη δημιουργία μιας ομάδας επιτήρησης των εθνικών πολιτικών και ζήτησαν τέλος την "απόρριψη των εύκολων λύσεων".
Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σούλτς κατήγγειλε το "κυνήγι μαγισσών" που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρ.Φιγιόν, ενώ ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ καυτηρίασε τη "λαϊκιστική, μερικές φορές ρατσιστική, προπαγάνδα που διαχύθηκε από τη Γαλλία και που είναι ασύμβατη με τις αρχές της ΕΕ. Οι Ρομ είναι ευρωπαίοι πολίτες", υπογράμμισε και σημείωσε ότι "δεν θα δεχθούμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων τους".
"Γιατί δεν ζητάτε την εφαρμογή της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και γιατί δεν λέτε δημοσίως ότι η Γαλλία παραβιάζει τις συνθήκες;", ρώτησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
Πιο συγκρατημένα, ο Γάλλος αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντώλ παρατήρησε πως "το θέμα είναι σοβαρό και ας μην τροφοδοτούμε τον λαϊκισμό με τις παρεμβάσεις μας".
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στη Γαλλία, σημείωσε πως "όλοι στην Ευρώπη πρέπει να σεβόμαστε τον νόμο, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα - των μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένων. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και σε τέτοια ευαίσθητα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αναφύονται με υπευθυνότητα", υποστήριξε.
Στη διάρκεια της συζήτησης, πάντως, πολλοί ευρωβουλευτές άσκησαν κριτική στην Επιτροπή για τη δημόσια αντίδρασή της - ζήτησαν από την κα Ρέντινγκ να διευκρινίσει αν η Γαλλία παραβίασε ή όχι τη συνθήκη "και να αποφεύγει τις υπεκφυγές" (όπως σημείωσε ο Χ.Σβόμποντα) , υπενθύμισαν ότι μετά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο "απαγορεύθηκαν οι μαζικές απελάσεις (Ρ.Βέμπερ), ζήτησαν από την Επιτροπή να δηλώσει "αν θα εφαρμόσει τη συνθήκη ή πρόκειται για μια συνθήκη-φούμαρα" (Ελ.Φλώτρ), υπογράμμισαν πως "πριν απ΄όλα πρέπει να σταματήσουν οι απελάσεις τώρα" (Κορ.Έρνστ) και επεσήμαναν πως "απελάθηκαν πολίτες με λευκά ποινικά μητρώα, με άλλα λόγια η συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα έγινε αποδιοπομπαίος τράγος" (Φρ.Κέλλερ).
Ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μίλησαν για την ανάγκη προώθησης ευρωπαϊκών λύσεων και τόνισαν πως "όσο είναι αποκρουστικές οι απελάσεις, άλλο τόσο είναι η φτώχεια και η κοινωνική ανημπόρια" (Λ.Γιάροκα).
Από την άλλη πλευρά (από τα ακροδεξιά σχήματα και την ευρωσκεπτικιστική ομάδα) ακούστηκαν οι αντίθετες φωνές - "ως πότε οι οικοδεσπότες θα δέχονται να είναι θύματα ληστειών;" αναρωτήθηκε ο Μ.Μποργκέζιο (από τη Βόρεια Λίγκα της Ιταλίας), "να φύγουν από την ΕΕ", ζήτησε ο Φλαμανδός Μπρούνο Γκόλνις, ενώ κάποιοι άλλοι διαμαρτυρήθηκαν για τον όρο "ρομ" - είναι "τσιγγάνοι", είπε ακροδεξιός ευρωβουλευτής,παραπέμποντας στο έργο του Γιόχαν Στράους "ο βαρόνος Τσιγγάνος"…
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ ανταπαντώντας τόνισε πως "η Επιτροπή αρνείται να αντιμετωπίσει το θέμα με τη λογική του μαύρο - άσπρο", υπογράμμισε πως έργο της Επιτροπής είναι "να κρατά στην πράξη την ισορροπία, ανάμεσα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις", υποστήριξε ότι η Επιτροπή "δεν έχει αποδείξεις πως η Γαλλία παραβίασε τη συνθήκη" και κάλεσε την Ευρωβουλή να βοηθήσει την Επιτροπή στην προσπάθειά της να πεισθούν τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν τα σχετικά κονδύλια που προσφέρονται για την ενσωμάτωση των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.
"Πολλά κράτη - μέλη δεν το κάνουν" παρατήρησε η κα Ρέντινγκ, "κατά την άποψή μου, διότι δεν είναι δημοφιλές να χρηματοδοτούνται έργα κοινωνικής ένταξης των Ρομ".
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στα σχέδια Ψηφισμάτων (που θα περάσουν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας την Πέμπτη) υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων καταγράφονται οι αρχές της μη διάκρισης και των δικαιωμάτων που συνοδεύουν τους ευρωπαίους πολίτες, καθώς και η αρχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Επισημαίνεται ότι ο σχετικός δημόσιος διάλογος οδήγησε μερικές φορές στον "στιγματισμό των Ρομ" και υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Ταμείο προβλέπει τη χορήγηση ενός 2% για τις "περιθωριοποιημένες κοινότητες".
ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου