Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η πολύωρη εξέταση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.
Ο πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός κατηγορείται από το κυβερνών κόμμα ότι κινούσε τα νήματα μέσω του Δ’ ειδικού ανακριτή Νικόλαου Ζαγοριανού, για τη συγκάλυψη της διερευνώμενης υπόθεσης Siemens, ενώ κατηγορείται και για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της απόδρασης των Καραβέλα και Χριστοφοράκου.
Εξεταζόμενος ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι ο ειδικός ανακριτής αμέλησε για τα ευρωπαϊκά εντάλματα που δεν έγιναν δεκτά, ενώ επέμεινε ότι ορθά δεν έδωσε την υπόθεση σε εφέτη - ανακριτή, «έχοντας προσωπική γνώση της ενεργητικότητας και της εργατικότητάς του», χαρακτηρίζοντας πάντως λάθος την άρνηση της Ολομέλειας Πρωτοδικών να του διατεθεί επίκουρος ανακριτής.
Ο μάρτυρας άφησε υπαινιγμούς ότι η Γερμανική Δικαιοσύνη δεν βοήθησε και καθυστέρησε τουλάχιστον 8 μήνες στην αποστολή στοιχείων και το άνοιγμα λογαριασμών, δεν απάντησε όμως λόγω άγνοιας, γιατί αφαιρέθηκε από τον εισαγγελέα Παπανικολάου η δικογραφία της πειθαρχικής δίωξης Ζαγοριανού.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κων. Τζαβάρας, είπε ότι «η Δικαιοσύνη έκανε ό,τι επιβαλλόταν και ό,τι μπορούσε» με την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο ίδιος στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που άσκησε τελικώς τις ποινικές διώξεις».
Δεν ήταν ωστόσο λίγες οι φορές που βουλευτές της ΝΔ ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους, του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας οι μεν «απαξιωτική συμπεριφορά με ενεργοποίηση κομματικών αντανακλαστικών» στους δε και οι δε στους μεν προστασία και υποστήριξη στη συγκάλυψη.
- Δεν μπορεί να έρχεται εδώ και να μας λέει ότι όλα έγιναν καλά, την ώρα που του έφευγαν δύο βασικοί μάρτυρες, σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ο κ. Σανιδάς ευλόγησε τη βραδυπορία και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και λειτούργησε ως απόλυτος υπερασπιστής του προστατευόμενού του, Ζαγοριανού. Με τέτοια Δικαιοσύνη, λογικό είναι πρόσωπα, όπως ο Μαντέλης, ο Τσουγκράνης και ο Καρακώστας να μετατρέπονται σε κατηγορουμένους μετά την κατάθεσή τους στην εξεταστική».
Προκύπτουν όμως σημαντικές εξελίξεις από τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια είτε από το κατασχεθέν υλικό του μηχανικού Παντελεήμονα Καρακώστα, είτε από τη δικαστική συνδρομή.
Από την Εισαγγελία του Μονάχου, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, προκύπτει ένα έμβασμα 1,1 εκ. ευρώ που κατευθύνεται από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, στην εξωχώρια εταιρεία του ΟΤΕ «ΟΤΕ International ltd» και από εκεί στα Σκόπια, πιθανόν για να δοθούν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους για την εξασφάλιση της μοναδικής άδειας κινητής τηλεφωνίας.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο να γίνεται κρατική εταιρεία, έστω εξωχώρια, αποδέκτης «μαύρου χρήματος», αλλά υπάρχει υπόνοια ότι το χρήμα μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων κατευθύνθηκε και σε Έλληνες πολιτικούς, σχολίασε ο κ. Π. Καμμένος.
Στοιχεία όμως προέκυψαν και διακομματικώς. Χαρακτηρίζονται ως σημαντικά τα ευρήματα σε ξενοδοχείο, όπου διέμενε επί πολλά χρόνια ο μηχανικός Παντελεήμων Καράκωστας, κατηγορούμενος ήδη για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος.
Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του υλικού, ο Καρακώστας αποδεικνύεται μεγαλομεσάζων, αφού αλληλογραφεί με υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΔΣ του ΟΤΕ από το 2000 ως το 2005, όπου παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του ΟΤΕ, αλλά και ως συνομιλητής και συνεργάτης της Deutsche Telekom.
Ταυτόχρονα όπως προκύπτει από τα έγγραφα, έχει καταβάλει χρήματα σε ελεγκτές της Price Waterhouse & Coopers του οίκου αξιολόγησης που πραγματοποίησε τους κοστολογικούς ελέγχους του ΟΤΕ τουλάχιστον από το 2000-2003, ώστε χειραγωγούμενοι να μην ενεργοποιήσουν τις αυστηρές ρήτρες των προγραμματικών συμβάσεων, από τις οποίες θα κέρδιζε ο ΟΤΕ κι αντιθέτως έβγαινε κερδισμένη η Siemens.
Έτσι απαξιωνόταν ο ΟΤΕ και έπεφτε η αξία του για να φτάσει τελικώς να πωληθεί στην Deutsche Telekom. Για τη διαδικασία αυτή ο Καρακώστας έστηνε δεκάδες εξωχώριες εταιρείες για κάθε υπόθεση και συνεργασία που ανελάμβανε, και τα χρήματα ακολουθούσαν δαιδαλώδεις διαδρομές για να φτάσουν στους αποδέκτες τους.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Παντελής Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θέλει μεγάλη και προσεκτική μελέτη το υλικό που βρέθηκε, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Καρακώστας επικοινωνούσε με στελέχη της διοίκησης του ΟΤΕ, τα οποία σήμερα προτείνει η γερμανική πλευρά ως αντικαταστάτες του κ. Βουρλούμη. Άλλωστε Deutsche Telekom και Siemens δεν είναι δύο άγνωστες μεταξύ τους οντότητες, αφού και οι δύο στοχεύουν στη στήριξη του γερμανικού δημοσίου»
Από τη ΝΔ ο Κων. Τζαβάρας έκανε λόγο για «κεντρικό μεσολαβητικό ρόλο του Καρακώστα στην προώθηση και επίτευξη σκοπών που συνδέονται με δραστηριότητες που από το 2003 δημιούργησαν το έδαφος κατά των συμφερόντων του ΟΤΕ υπέρ διαφόρων οίκων του εξωτερικού όπως της Siemens»
Ο κ. Παπαδημούλης από την πλευρά του σχολίασε: «Ο συνεχιζόμενες αποκαλύψεις από το αρχείο Καρακώστα επιβεβαιώνουν ότι μόνον μαρίδα δεν είναι, αλλά είχε κεντρικό οργανικό ρόλο στο αμαρτωλό τρίγωνο ΟΤΕ- Siemens- Ιντρακόμ που τείνει να μετατραπεί σε τετράγωνο με τη συμμετοχή και της Deutsche Telekom που στη συνέχεια απέκτησε τον έλεγχο του ΟΤΕ».
Τέλος εξετάστηκε και η πρώην γραμματέας του Καρακώστα Ουρανία Ζυγογιάννη που αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πρώην εργοδότη της.
ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου