Προνομιακός προμηθευτής με τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας ήταν η Siemens, σύμφωνα με τα πορίσματα που απέστειλε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο. Μάλιστα, η αποκλειστική σχέση που «έδενε» τα νοσοκομεία με τη γερμανική εταιρεία έκρυβε και σειρά παραβιάσεων της νομοθεσίας περί κρατικών προμηθειών.
Ο γενικός επιθεωρητής Υγείας Μιχάλης Σαμπατακάκης καταλήγει στο πολυσέλιδο πόρισμά του ότι «προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των ελεγχόμενων φορέων ειδικά από την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των δαπανών συντήρησης και προμήθειας αναλώσιμων, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στις διακηρύξεις προμήθειας του εξοπλισμού δεν είχε συμπεριληφθεί, στα κριτήρια αξιολόγησης της συμφερότερης προσφοράς, το κόστος συντήρησης και προμήθειας των ανταλλακτικών».
Σ' ό,τι αφορά την αποτίμηση και τον προσδιορισμό της οικονομικής βλάβης διευκρινίζει ότι δεν είναι εφικτή, γιατί προϋποθέτει τη σύγκριση όμοιων μηχανημάτων και αναλώσιμων ειδών. Η λίστα με τα νοσοκομεία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα είναι η δεύτερη, αφού ανάλογη είχε αποσταλεί στην εξεταστική επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο. Και τότε κοινό συμπέρασμα των επιθεωρητών Υγείας ήταν ότι η Siemens είχε αναχθεί σε μοναδικό μειοδότη των διαγωνισμών.
Ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία:
Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Κρήτης: Για την αγορά αξονικού τομογράφου μάρκας Siemens κατεβλήθησαν 436.331 ευρώ μετρητοίς. Οι ελεγκτές αναφέρουν ότι παρόμοιο αξονικό τομογράφο αγόρασαν με έρανο πολίτες της Σητείας το οποίο δώρισαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής με τιμή αγοράς 240.000 ευρώ, τον οποίο αποπλήρωσαν σε πέντε δόσεις.
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: Δυσχερής η συλλογή των στοιχείων επειδή οι υπηρεσίες δεν είχαν συγκροτημένους φακέλους.
Οι διαγωνισμοί τις περισσότερες φορές γίνονταν με απ' ευθείας ανάθεση.
Από το 1994 έως το 2000 το νοσοκομείο σύναψε 17 συμβάσεις με τη Siemens. Στο παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα αποφασίστηκε να επιλεγεί η Siemens για την αγορά μηχανημάτων με τίμημα πολύ υψηλότερο της προσφοράς της μειοδότριας (365 εκατομμύρια δρχ., έναντι 163 εκατομμυρίων δρχ.). Από τα σχετικά τιμολόγια υπάρχουν παραστατικά μόνο για 197 εκατομμύρια δρχ. Στις περιπτώσεις εκείνες που διενεργήθηκε διαγωνισμός δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθούν οι διαδικασίες ως προς την ορθότητά τους λόγω έλλειψης στοιχείων.
Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης: Οι συμβάσεις χαρακτηρίζονται από έλλειψη ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό τιμών από την ανάδοχο εταιρεία και από την ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη ή μη του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.
Ερρίκος Ντυνάν: Οι ελεγκτές δεν είχαν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στους φακέλους του τμήματος προμηθειών, ενώ ο πρόεδρος του νοσοκομείου Αντρέας Μαρτίνης ζήτησε διευκρινίσεις από την τότε υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τη σκοπιμότητα και νομιμότητα του ελέγχου. Από τα στοιχεία που δόθηκαν δεν είναι εφικτό να εξαχθούν συμπεράσματα για τη διαδικασία επιλογής προμηθευτή και την εκτέλεση των συμβάσεων.
Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας διότι οι τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια έξι αναπνευστήρων δεν εγκρίθηκαν από το Δ.Σ., ενώ ο συντάκτης των τεχνικών προδιαγραφών ήταν και μέλος της επιτροπής διαγωνισμού αλλά και της επιτροπής αξιολόγησης.
Μαιευτήριο Ελενα: Η συντήρηση 22 θερμοκοιτίδων έγινε με απ' ευθείας ανάθεση στη Siemens αλλά παρά τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη διαδικασία σύναψης της σύμβασης το νοσοκομείο αποδέχτηκε όλους τους όρους που είχε θέσει η γερμανική εταιρεία.
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης: Δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί ο φάκελος για την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, καθώς ήταν αδύνατον να βρεθεί λόγω της παρέλευσης 15ετίας.
Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός: Για την προμήθεια αντιδραστηρίων ανοσολογικών εξετάσεων δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διατάξεις. Επίσης, η μειοδότρια εταιρεία Bayer Diagnostics συνενώθηκε με τη Siemens.
Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου