Κυριακή, Σεπτεμβρίου 05, 2010

ΤΑ ΑΥΘΑΊΡΕΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΎ ΒΓΆΖΟΥΝ ΈΞΩ ΤΗΝ ΚΝΩΣΌ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΑΤΆΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO

Η αυθαίρετη δόμηση και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο περιβάλλων χώρος της Κνωσού, αποτέλεσαν επί χρόνια τροχοπέδη για την ένταξή της στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ένταξή της, όμως, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως διαβεβαιώνει την “Π” η προϊσταμένη της διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, κ. Νικολέττα Βαλάκου.
Η Κνωσός κατέχει την πρώτη θέση στον ενδεικτικό κατάλογο του υπουργείου και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης ενός αναλυτικού φακέλου που χρειάζεται για την ένταξή της. «Πρέπει να έρθει η ώρα να ωριμάσει ο φάκελος και να ενταχθεί η Κνωσός στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω της μοναδικότητάς της ως κέντρου ενός επίσης μοναδικού πολιτισμού που άνθησε στην Κρήτη, του μινωικού», τονίζει η κ. Βαλάκου. Αναφέρει, ακόμα, πως « κανένα μνημείο μινωικού πολιτισμού δεν έχει ενταχθεί στον κατάλογο και πρέπει να γίνει, ενώ έχουν ενταχθεί μνημεία κλασικής αρχαιότητας, προϊστορικά, βυζαντινής εποχής, νεότερα».

Όπως εξηγεί η κ. Βαλάκου, η διαδικασία δεν προχώρησε τόσα χρόνια λόγω προβλημάτων περιβαλλοντικών και διαδραστικών. «Δεν είχαν ληφθεί κάποια συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη του μνημείου», αναφέρει. Διευκρινίζει, ωστόσο, πως το πρόβλημα δεν αφορά στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, όπου έχει γίνει μια τεράστια δουλειά με την ανάδειξη, συντήρηση, αποκατάσταση του ανακτόρου, τις διαδρομές και τις πινακίδες ενημερωτικές.
«Εκείνο που είναι προβληματικό είναι το περιβάλλον, κάτι για το οποίο δεν είναι υπεύθυνο το υπουργείο Πολιτισμού αλλά όλη η τοπική κοινωνία», τονίζει. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει το προεδρικό – πολεοδομικό- διάταγμα του 1976 που περιελάμβανε όρους δόμησης και ζώνες προστασίας, «το οποίο έχει τηρηθεί σε ένα μικρό ποσοστό. Υπάρχει παραβατικότητα και αυθαιρεσίες αλλά και αιτήματα της τοπικής κοινωνίας που ενδεχομένως είναι λογικά όσο αφορά στο πώς δομείται η περιοχή», αναφέρει.

Πρόσφατα, έγινε η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και της ζώνης Α, απολύτου προστασίας. «Το τοπίο πρέπει να διατηρηθεί ως περιβάλλον ενός μεγάλου ανακτορικού κέντρου και μίας μινωικής πόλης, όπως είναι η Κνωσός, και το προχωρούμε, είναι στο δρόμο για να θεσμοθετηθεί, το εγκρίναμε από το ΚΑΣ και έχει μπει σε ένα δρόμο. Όμως, χρειάζονται όροι για αυτά που δομούνται, οι μικροί οικισμοί πρέπει να διατηρηθούν με συγκεκριμένη μορφή.. να συμπληρωθεί ένας αναλυτικός φάκελος για να το υποβάλουμε, νομίζω θα πάει καλά», αναφέρει. Η κ. Βαλάκου καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να αναδεικνύουμε, να προσέχουμε τον χώρο, να μην κάνουμε πράγματα που έστω έμμεσα προσβάλλουν το χώρο, κοιτάμε να εξαιρεθούν κτίσματα από ζώνες, να τις οριοθετήσουμε με σωστά κριτήρια και να σεβαστούμε τη ζώνη Α, όπου δεν πρέπει να γίνει κανένα έργο, μόνο ανάδειξης, υποδομής και για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες του χώρου, ούτε οικοδόμηση, ούτε διάνοιξη δρόμων, όπως γίνεται στους Δελφούς και την Ολυμπία».

Της Κατερίνας Μυλωνά

ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: