Παρασκευή, Οκτωβρίου 22, 2010

ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΩΣ ΚΑΙ 10% ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ … ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΩΤΟΔΩΣΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ…

Με νέες αυξήσεις των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων λίγο προτού τελειώσει το 2010- για δεύτερη φορά εφέτος- οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μετά τους ελέγχους της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Αυτή τη φορά οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να πληρώσουν ασφάλιστρα αυξημένα ως και 10%. Το επιχείρημα των εταιρειών είναι η αύξηση των κατώτατων ορίων αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες από 500.000 σε 750.00 ευρώ. Επί της ουσίας όμως προσπαθούν να «κλείσουν τις τρύπες» των περιθωρίων φερεγγυότητας, όπως τους πιέζει η ΕΠΕΙΑ, για να μη «βάλουν λουκέτο».

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αναμένεται και η μείωση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών, αλλά και ο εξορθολογισμός στις προμήθειες των διαμεσολαβούντων. Εκτός από την αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων αποζημιώσεων, στην αύξηση των ασφαλίστρων συμβάλλουν η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των συνεργείων και των ανταλλακτικών από το 20% στο 23%, καθώς και η επιβολή ΦΠΑ 10% στις ιατρικές πράξεις και για τους δικηγόρους.
Την ίδια στιγμή οι εταιρείες δρομολογούν μειώσεις στις προμήθειες των δικτύων διαμεσολάβησης. Οπως επισημαίνουν στελέχη, έως σήμερα η ασφαλιστική αγορά χαρακτηριζόταν από μια «γενναιόδωρη» πολιτική προμηθειών. Ωστόσο, επισημαίνουν, το υψηλό λειτουργικό κόστος, αλλά και ο υψηλός δείκτης ζημιών του κλάδου αστικής ευθύνης δεν τη δικαιολογούν πλέον και ειδικά στην περίοδο της γενικότερης οικονομικής ύφεσης.
Από την άλλη πλευρά, μεταβολές επέρχονται και στον τρόπο είσπραξης των ασφαλίστρων, με τις εταιρείες να πιέζουν όλο και περισσότερο για πιο γρήγορη αποπληρωμή, ενώ όσον αφορά την ασφάλιση αυτοκινήτου γίνεται προσπάθεια η καταβολή των ασφαλίστρων να γίνεται άμεσα. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο είσπραξης ασφαλίστρων το οποίο προβλέπει διάστημα αποπληρωμής 50-60 ημερών ή ακόμη και ενός μήνα.

Σημειώνεται ότι η περίοδος για την απόδοση των ασφαλίστρων κυμαινόταν έως πρόσφατα στους τρεις μήνες, ωστόσο είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι οφειλές ξεπερνούν ακόμη και τους 12 μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό αρκετές εταιρείες εφάρμοσαν νέο πλαίσιο είσπραξης των ασφαλίστρων, θέτοντας ως ανώτατο χρόνο στις καθυστερήσεις πληρωμών τους δύο μήνες. Ακόμη, σε λιγότερες περιπτώσεις και για τις πιο μικρές εταιρείες η μικρότερη προθεσμία είσπραξης των ασφαλίστρων φθάνει τον έναν μήνα, προβλέποντας παράλληλα και «μπόνους» σε όλους όσοι καταβάλλουν τα ασφάλιστρα σε ταχύτερο χρόνο. Οι εξελίξεις αυτές, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, αναπόφευκτα επηρεάζουν τους διαμεσολαβούντες, οι οποίοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία όσον αφορά το κατά πόσον η πίεση για άμεση αποπληρωμή θα έχει αντίκτυπο στους ασφαλισμένους, καθώς βρισκόμαστε σε οικονομικά δύσκολη συγκυρια

ΠΡΕΖΑ TV
22-10-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΔΕΚΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΠΕΡΙΣΥ ΠΛΗΡΩΣΑ 169 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΚΥΒΙΚΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΔΕΚΑ

Ανώνυμος είπε...

ΔΩΣΕ ΓΙΩΡΓΑΡΕ!
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ!
ΤΑ @@ ΜΑΣ!