Την περασμένη Πέμπτη, στο κτίριο της Federal Reserve στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τους επικεφαλής κάποιων από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη. Το πρώτο ερώτημα που του έθεσαν ήταν πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις μεγάλες δανειακές ανάγκες του 2014-2015, όταν θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα που λήγουν τότε και ταυτόχρονα να πληρώσει τις δόσεις του δανείου της τρόικας.
Η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν η ίδια με αυτή που έδωσε λίγο αργότερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν στο ίδιο ερώτημα δημοσιογράφων: επιμήκυνση.
Το θέμα της παράτασης της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ συζητείται εδώ και πολλούς μήνες. Αρχισε να «ζυμώνεται» μεταξύ Ελλάδας και τρόικας από τον περασμένο Ιούνιο, έναν μήνα μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Συζητήθηκε και στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Στρος-Καν, ο οποίος τάχθηκε και δημοσίως υπέρ αυτής της προοπτικής, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τα μέλη της ελληνικής αποστολής.
Συζητήθηκε επίσης και κατά τη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση προσδοκά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν και πάλι την επιρροή τους, όπως είχαν κάνει και τον περασμένο Απρίλιο εν όψει του σχεδίου διάσωσης, ώστε να πείσουν τη Γερμανία να συναινέσει όσο το δυνατό ταχύτερα στην επιμήκυνση του δανείου. Το οικονομικό επιτελείο και το ΔΝΤ επείγονται. Ο λόγος είναι ο εξής: οι όροι της υφιστάμενης σύμβασης δεν μπορούν να αλλάξουν τόσο εύκολα. Οι δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η χώρα, υπογράφοντας τη δανειακή σύμβαση τον Μάιο, καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την αλλαγή του τρόπου αποπληρωμής των δανείων που έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα. Δηλαδή, ο κανόνας που προβλέπει περίοδο χάριτος 3 χρόνια και περίοδο αποπληρωμής 2 χρόνια για κάθε δόση του δανείου, δύσκολα αλλάζει.
Από την άλλη, όμως, αυτό που θεωρείται εφικτό να γίνει, και προωθείται, είναι να συναφθεί μια νέα δανειακή σύμβαση, στην οποία θα περιγράφονται καινούργιοι όροι και η οποία θα αντικαταστήσει την αρχική συμφωνία. Οι νέοι όροι θα αφορούν τα δάνεια που θα εκταμιευθούν από την υπογραφή της νέας συμφωνίας και μετά. Αρα, τα 29 δισ. ευρώ που μέχρι σήμερα έχει λάβει η Ελλάδα, αλλά και τα επόμενα 9 δισ. ευρώ που, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο, θα υπόκεινται στον κανόνα αποπληρωμής «3+2».
Από τις αρχές του επόμενου έτους, έως και τα μέσα του 2013, η Ελλάδα προβλέπεται να πάρει 72 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης. Εάν συναφθεί νέα δανειακή σύμβαση γι' αυτά, θα έχουν μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξει και νέα συμφωνία σε επίπεδο οικονομικού προγράμματος. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για Μνημόνιο Νο 2, μέσω του οποίου θα παραταθεί η εποπτεία της τρόικας μέχρι την πλήρη εξόφληση, αλλά ταυτόχρονα θα αρθεί οποιαδήποτε ανησυχία για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τις τελευταίες μέρες η ελληνική αγορά ομολόγων έχει «ανακουφιστεί» και η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχει υποχωρήσει αισθητά.
Προϋπόθεση για να προχωρήσει η οποιαδήποτε παράταση, είναι να επιτύχει η χώρα τους στόχους που αναγράφονται στο Μνημόνιο. Εφόσον φέτος το έλλειμμα μειωθεί στα επίπεδα που προβλέπονται ή και λίγο χαμηλότερα, τότε θα «ανοίξει» ο δρόμος για τις αλλαγές στο πρόγραμμα εξόφλησης των 110 δισ. ευρώ. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι η Γερμανία πιθανότατα δεν θα επιμείνει στην αρνητική στάση της. Απλώς χρειάζεται, για μία ακόμη φορά, χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της. Το πρόβλημα είναι ότι και πάλι η Γερμανία θέλει τον χρόνο της, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βιάζονται...
Των Βασιλη Zηρα και Σωτηρη Nικα
ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου