Ο χρόνιος πόνος μπορεί να περιγραφεί ως «πόνος που διαρκεί περισσότερο από τη φυσιολογική περίοδο ανάρρωσης», η οποία, ελλείψει άλλων κριτηρίων, ορίζεται στους 3 μήνες. Μπορεί να προκληθεί από ένα τεράστιο φάσμα κοινών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος και ο διαβήτης, ή από άλλους παράγοντες, όπως τραυματισμοί και χειρουργικές επεμβάσεις. Ο χρόνιος πόνος δεν εμπίπτει αποκλειστικά σε έναν επιστημονικό κλάδο, με αποτέλεσμα η πορεία ενός ατόμου με χρόνιο πόνο μέχρι τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση, να είναι ιδίως κατακερματισμένη, δύσκολη και δαπανηρή.
Η πρωτοβουλία Pain Proposal αναπτύχθηκε με στόχο να επιτύχει συναίνεση σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού των επιπτώσεων του χρόνιου πόνου στην Ευρώπη, να αναδείξει την ανάγκη για ανάληψη άμεσης δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές ανεπάρκειες στη διαχείριση του χρόνιου πόνου και να διευκολύνει την ανταλλαγή παραδειγμάτων και καλών πρακτικών, που δείχνουν με ποιόν τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η αποτελεσματική διαχείριση του πόνου.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, συστήθηκε μια ομάδα ειδικών στον χρόνιο πόνο από όλη την Ευρώπη, με στόχο να μοιραστούν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές που αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες, αλλά και να συμβάλουν στη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων συστάσεων για τη συνέχεια.
Η έκθεση Country Snapshot: reece παρουσιάζει τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση του χρόνιου πόνου και έχει συνταχθεί από τους Δημήτριο Κούβελα, καθηγητή Φαρμακολογίας, Αθηνά Βαδαλούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Κώστα Αθανασάκη, ερευνητή στον Τομέα Οικονομικών της Υγείας, που παρουσίασαν πρόσφατα τα στοιχεία για την Ελλάδα.
Πολιτικοί, ασθενείς και ειδικοί της υγείας και της εργασίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη θέσπιση μιας μοναδικής συμμαχίας, η οποία καλεί σε ευρωπαϊκή και εθνική δράση προκειμένου να περιοριστεί το βαρύ τίμημα των 240 ― δισεκατομμυρίων που κοστίζουν οι χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις (MSDs) στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Η δημιουργία του Fit for Work Europe Coalition -μιας μοναδικής, πολύπλευρης συμμαχίας- είναι η συνέχεια της πανευρωπαϊκής έρευνας από το The Work Foundation, που δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες ακριβώς ένα χρόνο πριν, καταδεικνύοντας ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις (MSDs) ευθύνονται για το 49% της απουσίας από την εργασία και το 60% της μόνιμης ανικανότητας για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. www.fitforworkeurope.eu
Νέα στοιχεία για το 2010 αποκαλύπτουν τον αντίκτυπο του χρόνιου πόνου στα άτομα, στις επαγγελματικές προοπτικές και στις σχέσεις τους, κατά την προσπάθειά τους για επαρκή διαχείριση του πόνου τους ή ακόμα και για τη διάγνωσή του. Οπως προκύπτει:
Τα άτομα με χρόνιο πόνο χρειάζεται να περιμένουν χρόνια ώς τη διάγνωση.
38% των ατόμων με χρόνιο πόνο χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο ώς τη διάγνωση.
32% δηλώνει ότι η διαχείριση του πόνου τους δεν είναι επαρκής.
83% δηλώνει επιθυμία να λειτουργεί ως ενεργό μέλος της κοινωνίας.
22% των ατόμων ανησυχούν ότι θα χάσουν τη θέση τους, εξαιτίας του χρόνιου πόνου.
38% ανησυχούν ότι ο πόνος θα αποτελέσει φραγμό στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
64% των ιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν ένας ασθενής συνεχίζει να παραπονιέται για πόνο μετά τη θεραπεία.
85% των ιατρών θα επιθυμούσαν να έχουν περισσότερη εκπαίδευση, ιδιαίτερα ως προς τη διαχείριση ασθενών με χρόνιο πόνο, καθώς και τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα παραπεμπτικά και τις θεραπείες.
Σημειώνεται ότι είναι αξιοσημείωση η συνεισφορά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) που συμβάλλουν στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας και κατ' επέκταση στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στο μέλλον. Επιπλέον, το πρόγραμμα κατ' οίκον νοσηλείας, αν και περιορισμένο, έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, διευκολύνοντας ιδιαίτερα τα άτομα με χρόνιο πόνο που δεν χρειάζεται να μεταβαίνουν και να συνωστίζονται στα ιατρικά κέντρα.
Για τον νευροπαθητικό πόνο παρέχονται πληροφορίες στο www.ponasrotas.gr
Θεραπεία πρώτης γραμμής για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία
Η Ευρωπαϊκή Ενωση γνωμοδότησε θετικά συστήνοντας την έγκριση του nilotinib, μιας εκλεκτικής στοχευόμενης θεραπείας για νεοδιαγνωσθέντες ενήλικες ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph+ΧΜΛ) σε χρόνια φάση.
Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) συνέστησε την έγκριση του nilotinib ως θεραπεία πρώτης γραμμής, βάσει μιας κλινικής μελέτης φάσης κατά την οποία το nilotinib απέδειξε ότι υπερέχει του imatinib σε όλες τις βασικές παραμέτρους αποτελεσματικότητας. Στη μελέτη, το nilotinib υπερείχε σημαντικά του imatinib, τόσο στην επίτευξη υψηλότερων ποσοστών μείζονος μοριακής και πλήρους κυτταρογενετικής ανταπόκρισης όσο και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο New England Journal of Medicine, που κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου, ενώ επιβεβαιώθηκαν από δεδομένα διάμεσης παρακολούθησης διάρκειας 18 μηνών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου