Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2010

ΤΙ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ».ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 12 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 17.ΜΕ ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;

ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

«Αθώο» το δακτυλικό αποτύπωμα στο γυάλινο κηροπήγιο, «ένοχη» η μακρά κοινωνική συναναστροφή που τεκμηριώνεται από δακτυλικά αποτυπώματα αλλά και από τις πολλές κοινές πόζες στον φωτογραφικό φακό. «Ενοχα» επίσης τα πολλά σακ βουαγιάζ και σακίδια πλάτης, τα αδειανά μπουκάλια μπίρας αλλά και τα «επαναστατικά φυλλάδια» που βρέθηκαν στο σπίτι του Χαλανδρίου.

Με μια 130σέλιδη πρόταση, στην οποία μεταξύ άλλων ως ενδείξεις ενοχής των εμπλεκομένων αναφέρονται και τα παραπάνω «ευρήματα», η εισαγγελέας εφετών Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου εισηγείται στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας δώδεκα νεαρών ατόμων προκειμένου να δικαστούν για σωρεία κακουργημάτων που σχετίζονται με τη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Από τους δώδεκα, οι τρεις, μία κοπέλα και δύο νεαροί άντρες, είναι ακόμη προσωρινά κρατούμενοι και οι έξι καταζητούμενοι με βάση εντάλματα σύλληψης. Για τον έναν μάλιστα από τους φυγόδικους, ο οποίος είναι αλλοδαπός, έχει εκδοθεί και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Επίσης η εισαγγελέας εισηγείται να μη γίνει κατηγορία για τους υπόλοιπους πέντε (από τους δεκαεφτά) κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους είναι και τρεις νεαρές γυναίκες. Μία από αυτές είναι η κοπέλα σε βάρος της οποίας ασκήθηκε δίωξη επειδή είχε βρεθεί αποτυπώματά της σε γυάλινο κηροπήγιο του σπιτιού, όπως κι ένας φοιτητής που είχαν βρεθεί τα αποτυπώματά του γιατί -όπως από την πρώτη στιγμή έλεγε- είχε απλώς βοηθήσει στην αναβάθμιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του ενοίκου του σπιτιού του Χαλανδρίου.

11 αδικήματα

Σύμφωνα, πάντως, με την εισαγγελική εισήγηση, στην «ομάδα», τα φερόμενα ως μέλη της οποίας προτείνεται να δικαστούν για έντεκα αδικήματα (αποδίδονται κατά περίσταση), «συμμετείχαν και άλλοι αγνώστων στοιχείων».

Κατά την κ. Δημητρίου, «στην οργάνωση ο καθένας είχε κατά περίπτωση τον δικό του ρόλο», ενώ ο «καμβάς» των ενδείξεων ενοχής είναι τα ευρήματα-πειστήρια (όπως υπολείμματα ενεργοποιηθέντος αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού) στο σπίτι του Χαλανδρίου, όπου διέμεναν οι δύο από τους κατηγορουμένους, «ξαδέρφια με στενές σχέσεις», και μπαινόβγαιναν οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σπουδαστές.

Καθώς σύμφωνα «με τις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ, αναδεικνύονται σχέσεις και ομοιότητες που έχουν οι τρομοκρατικές πράξεις (εκρήξεις) που έγιναν στην οικία του Παναγιώτη Χηνοφώτη, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στην οικία Αρσένη-Κατσέλη και στην οικία Χατζημιχελάκη, ως προς τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε, τον τρόπο κατασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των αυτοσχέδιων ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών και τον τρόπο τοποθέτησής τους».

Το «κρησφύγετο- γιάφκα»

Κατά την εισαγγελική πρόταση, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η οικία του φοιτητή Χ.Χ. στο Χαλάνδρι δεν ήταν ένα φοιτητικό σπίτι αλλά επρόκειτο για κρησφύγετο ("γιάφκα") της τρομοκρατικής οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" την οποία είχαν συγκροτήσει και εξακολουθούσαν να παραμένουν ως μέλη της οι δώδεκα πρώτοι κατηγορούμενοι μαζί με άλλα άγνωστα μέχρι τούδε άτομα, η παρουσία των οποίων προκύπτει από δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί. Εκεί υπήρχε άνεση χώρου (ήταν περίπου 120 τ.μ.) και δρούσαν χωρίς καμιά επίβλεψη από μεγαλύτερα άτομα (κυρίως γονείς). Η οικία αποτελούσε κυριολεκτικά εργαστήριο κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών».

Υποπτη, η... μη προφύλαξη

Οπως προκύπτει από την πρόταση, «μετά από πληροφορίες» που περιήλθαν σε γνώση του αρμόδιου τμήματος της Ασφάλειας σχετικά με δραστηριοποίηση ύποπτων ατόμων στο Χαλάνδρι, το σπίτι παρακολουθήθηκε για ένα 48ωρο και δη Σαββατοκύριακο.

Εκεί «παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα ατόμων, τα οποία κατά τακτά χρονικά διαστήματα εισέρχονταν και εξέρχονταν με ιδιαίτερες προφυλάξεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η φαινόμενη μη λήψη μέτρων προφύλαξης για παραπλάνηση, που μπορεί όμως να γίνει αντιληπτή από έμπειρα αστυνομικά όργανα»!

Οι χύτρες, οι κάμερες και η περούκα

Αξιοσημείωτο είναι το πώς «δέθηκε» ο ένας εκ των εμπλεκομένων. Σύμφωνα πάντα με την πρόταση, από μια απόδειξη αγοράς δύο χυτρών από υποκατάστημα της «Notos home», που βρέθηκε στο σπίτι, ζητήθηκε από το κατάστημα το βίντεο κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Στη συνέχεια ο ανακριτής κάλεσε σε εξέταση τους γονείς του ατόμου που εικονιζόταν και οι οποίοι αναγνώρισαν στο βίντεο τον γιο τους.

Εμπλοκή γονιού υπήρξε με αφορμή κι άλλο πειστήριο, και συγκεκριμένα μια περούκα καστανών μακριών μαλλιών με ετικέτα που ανέγραφε «Εθνική Λυρική Σκηνή Τμήμα Περουκών 236». Σε ένορκη κατάθεση κλήθηκε η μητέρα ενός εκ των εμπλεκομένων που υπήρξε σολίστ στη Λυρική. Η ίδια ανέφερε ότι δεν είχε ποτέ χρησιμοποιήσει περούκα και όλα τα εργαλεία της δουλειάς της παρέμεναν στο θέατρο γιατί ήταν ιδιοκτησία του. Κατά την κρίση όμως της εισαγγελέα, «οι ισχυρισμοί της δεν μπορούν να γίνουν πιστευτοί γιατί αυτό που αναφέρει είναι αυτό που θα έπρεπε να γίνεται και όχι αυτό που πράγματι έγινε, αφ' ετέρου δε είχε αποχωρήσει από τη Λυρική πριν από αρκετά μεγάλο διάστημα ώστε να θυμάται αν κάποια στιγμή είχε φέρει την περούκα σπίτι της, έστω και από παραδρομή»!

Οι παρέες

Στην πρόταση γίνεται λόγος για συναναστροφές φοιτητή κατηγορούμενου με άλλους φοιτητές «που δεν έχουν σχέση με τις διωκόμενες πράξεις, αλλά ο Χ. είχε κάθε λόγο να κάνει παρέα με αυτά τα άτομα ώστε να "θολώνει τα νερά" όσον αφορά τους υπόλοιπους φίλους και συγκατηγορουμένους του».

Ακόμη, ενώ για άλλους είναι ενοχοποιητικό στοιχείο τα πολλά αποτυπώματα στο σπίτι του Χαλανδρίου, για έναν απ' αυτούς η αξιολόγηση είναι αντίθετη. Οπως αναφέρεται, «δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του γεγονός, που σημαίνει ότι λάμβανε όλα τα μέτρα ώστε να μην αφήσει αποτυπώματα».

Πάντως για τους πέντε για τους οποίους προέκυψε «μικρή κοινωνική συναναστροφή» με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, δεν ήταν και σε φωτογραφίες από εκδρομές της παρέας, δεν είχαν αφήσει πολλά αποτυπώματα στο σπίτι ή δεν ανήκουν στους έξι που δεν παρουσιάστηκαν σε εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης, η εισαγγελέας προτείνει απαλλαγή.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
18-10-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του γεγονός, που σημαίνει ότι λάμβανε όλα τα μέτρα ώστε να μην αφήσει αποτυπώματα»

δηλαδη, ειναι υποπτος επειδη ΔΕΝ βρηκαμε τα αποτυπωματα του - αν τα ειχαμε βρει θα ηταν υποπτος επειδη τα βρηκαμε!!!

ο αστυνομος ειναι οργανο, το μπουζουκι ειναι οργανο, αρα ο αστυνομος ειναι μπουζουκι!!!

Ανώνυμος είπε...

δολοφονοι να σαπισουν στην φυλακη