Για συνθήκες εργασίας απαράλλαχτα όμοιες στην απανθρωπιά τους με ισχύουσες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μιλούν από τις αρχές του χρόνου τα διεθνή ΜΜΕ, όταν στα εργοστάσια που διατηρεί στην Κίνα η εταιρεία-κολοσσός ηλεκτρονικών Foxconn ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να αυτοκτονούν οι εργάτες.
Δεκατρείς αυτοκτονίες τέτοιων Κινέζων high-tech σκλάβων επιβεβαιώνει έρευνα που έφεραν πρόσφατα σε πέρας 60 επιστήμονες και φοιτητές πέντε πανεπιστημίων της Κίνας, της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ. Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από περίπου 1.800 ενήλικους και ανήλικους εργάτες σε 12 διαφορετικά εργοστάσια της (εδρεύουσας στην Ταϊβάν) Foxconn μέσα στην κινεζική επικράτεια και, σε κείμενο 83 σελίδων, περιγράφουν την εργασιακή κόλαση μέσα στην οποία κατασκευάζονται συσκευές υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες πουλιούνται πανάκριβα σε Δύση και Ανατολή: συσκευές όπως το iphone της Apple και αντίστοιχες των εταιρειών Dell, Nokia και Sony.
Η έρευνα δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επισήμως, αλλά σημαντικά αποσπάσματά της δημοσιοποιήθηκαν μέσω των ΜΜΕ σε Κίνα, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ. Καταγράφονται εξοντωτικά κακοπληρωμένα ωράρια για ενήλικους εργάτες που κοπαδηδόν, σαν σύγχρονοι σκλάβοι τού, κομματικά ελεγχόμενου, κινεζικού κρατικού καπιταλισμού, οδηγούνται στα εργοστάσια της Foxconn από εργολάβους-σύγχρονους δουλέμπορους.
Μεγάλο ποσοστό των εργατών (πάνω από 920.000 στο σύνολό τους) είναι έφηβοι 17 ετών: θεωρούνται «μαθητευόμενοι» και σχεδόν ποτέ δεν πληρώνονται, ενώ δουλεύουν κατά μέσο όρο 83,2 ώρες υπερωρίες τον μήνα -πάνω από το διπλάσιο των προβλεπομένων 36 ωρών από την κινεζική νομοθεσία.
Ανατριχιαστικό το καταγραφόμενο στοιχείο της απόλυτης εξουσίας των επιστατών και υπαλλήλων ασφαλείας πάνω στο εργατικό προσωπικό: Πάνω από 28% των εργατών καταγγέλλουν συνεχείς σε βάρος τους προσβολές, το 16% έχουν υποστεί χειροδικίες και το 38% περιορισμούς μετακινήσεων με τη μορφή υποχρεωτικού εγκλεισμού στα άθλια υπνωτήριά τους.
Η Foxconn πάντως χτίζει επιπλέον εργοστάσια στο εσωτερικό της Κίνας, σε περιοχές όπου το εργατικό δυναμικό είναι ακόμη φτηνότερο και η πρόσβαση σε «αδιάκριτα» μάτια δυσκολότερη, επιδιώκοντας να αυξήσει τα «κεφάλια» των high-tech σκλάβων της σε 1,5 εκατομμύριο μέσα στο 2011. Αλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Τέρι Γκου, το αφεντικό της, στο δίκτυο Bloomberg: «Θα είμαι ειλικρινής. Η πρώτη αυτοκτονία, η δεύτερη, η τρίτη, δεν βλέπω να αποτελούν και μεγάλο πρόβλημα»...
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου