Κυριακή, Οκτωβρίου 24, 2010

ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΟ 13%

Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από την 1/1/2011 φέρνει η νέα «απογραφή» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων από την Eurostat.

Η μεγάλη αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 ως αποτέλεσμα της «επαναταξινόμησης» των δαπανών από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επηρεάζει όμως τόσο τον φετινό προϋπολογισμό όσο και αυτόν του 2011, φέρνει παράπλευρες απώλειες στους έμμεσους φόρους. Η Κομισιόν φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να απορρίπτει την ιδέα της κυβέρνησης για μετάταξη των τροφίμων και των βασικών ειδών διατροφής στον χαμηλό συντελεστή του 6,5% και υποχρεώνει την κυβέρνηση να τα μεταθέσει στο συντελεστή 13% μαζί με μία σειρά προϊόντων όπως τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, εισιτήρια κ.λπ. Από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το Δημόσιο προσδοκά να συγκεντρώσει περίπου 1 δισ. επιπλέον φόρους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου οι πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών ύψους 2%. Στο συντελεστή 11% υπάγονται σήμερα εκτός από τα τρόφιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, φως, νερό, τηλέφωνο (κινητό και σταθερό) καθώς και τα εισιτήρια.

Ταυτοχρόνως με την αύξηση του συντελεστή κατά 2% ικανοποιείται και η δέσμευση που είχε αναλάβει η χώρα στο μνημόνιο, η οποία προέβλεπε τη μετάταξη του 33% των αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 1 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε επιχειρήσει να πείσει την Κομισιόν, όμως χωρίς αποτέλεσμα απ' ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής , ειδικά το ψωμί και το γάλα, που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 11%, να υπαχθούν μετά την αύξηση του συντελεστή αυτού στο 13% στον μειωμένο κατά 50% συντελεστή, δηλαδή στο 6,5%.

Αντιθέτως πιο ελαστική με την ελληνική κυβέρνηση απεδείχθη η Κομισιόν στο θέμα της ανακοίνωσης των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 , μεταθέτοντας τη δυσάρεστη έκπληξη για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ομως για την Ελλάδα η αναθεώρηση του ελλείμματος ειδικά για το 2009 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη (ενδεχομένως ν' αγγίξει το 16% του ΑΕΠ). Ανάλογη επιβάρυνση κατά περίπου 7% του ΑΕΠ αναμένεται να δεχθεί και το δημόσιο χρέος. Αντιστοίχως διογκώνονται τα ποσοστά και των επομένων ετών από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα να είναι περίπου αναπόφευκτη η επίκληση της Ε.Ε. για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.
ΧΡ. ΖΙΩΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: