Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2010

Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΚΑΙΕΙ» ΤΟΝ ΣΑΡΚΟΖΙ .Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΑΒΕΙ 1.500 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αλλη µια ηµέρα αποκλεισµών, διαδηλώσεων και βίας έζησε χθες η Γαλλία, καθώς οι κινητοποιήσεις κατά της µεταρρύθµισης των συντάξεων συνεχίζονται. Ο Νικολά Σαρκοζί σκληραίνει τη στάση του, αναζητεί όµως και διέξοδο από την κρίση.

«Η µεταρρύθµιση των συντάξεων θα ολοκληρωθεί» τόνισε για άλλη µια φορά χθες ο γάλλος πρόεδρος στο υπουργικό συµβούλιο, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στην αστυνοµία να ελευθερώσει την πρόσβαση σε όλες τις αποθήκες καυσίµων της δυτικής Γαλλίας. Χάρη στην επέµβαση της αστυνοµίας, αποκαταστάθηκε η παροχή βενζίνης σε περιοχές όπου οι αντλίες είχαν στεγνώσει.

Εξακολουθούν όµως να µην έχουν βενζίνη κάπου 3.000 βενζινάδικα, το ένα τέταρτο του συνόλου, ενώ το λιµάνι της Μασσαλίας παραµένει αποκλεισµένο και 69 πλοία δεν µπορούν να ξεφορτώσουν.

Σοβαρές ταραχές σηµειώθηκαν στη Ναντέρ, έξω από το Παρίσι, και τη Λυών, µε τους κουκουλοφόρους να σπάνε καταστήµατα, να αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα και να πετούν πέτρες στην αστυνοµία η οποία απαντούσε µε δακρυγόνα. Η έκρηξη αυτή της βίας έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους φοιτητές και µαθητές όσο και στα συνδικάτα. «Οι διαδηλωτές δεν πρέπει να παρασύρονται από τις προβοκάτσιες, είτε των ταραχοποιών είτε της αστυνοµίας» προειδοποίησε ο Φρανσουά Σερέκ, επικεφαλής του CFDΤ που είναι το δεύτερο σε µέγεθος συνδικάτο της Γαλλίας. Ηδη έχουν συλληφθεί 1.500 πρόσωπα, µεταξύ των οποίων και παιδιά ηλικίας δέκα ετών! Χθες, εκατοντάδες µαθητές διαδήλωσαν έξω από τη Γερουσία, όπου συζητούνται αυτές τις ηµέρες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο σχέδιο της µεταρρύθµισης. Οπως έγραψαν οι «Τάιµς», οι µαθητές πληροφορούνται τα σηµεία των συγκεντρώσεων µε SΜS ή από το Facebook και τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν καν σε ποιον ανήκει η πρωτοβουλία.

Εµφραγµα στα αεροδρόµια
Την ίδια ώρα, οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια εµπόδιζαν την πρόσβαση στο αεροδρόµιο Ορλί, υποχρεώνοντας τους επιβάτες να περπατήσουν εκατοντάδες µέτρα σέρνοντας τις βαλίτσες τους. «Μου θυµίζει Βαγδάτη» είπε ο 28χρονος Λιονέλ Φιλίπ που έφτασε µε µεγάλη δυσκολία στο Ορλί για να διαπιστώσει ότι η πτήση του είχε ακυρωθεί. Στο αεροδρόµιο Σαρλ ντε Γκωλ, το µεγαλύτερο της χώρας, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισµό της αστυνοµίας τραγουδώντας τον εθνικό ύµνο. Σύµφωνα µε το συνδικάτο CGΤ, έκλεισε επίσης το αεροδρόµιο Κλερµόν - Φεράν, στα νότια του Παρισιού, ενώ υπήρξαν σοβαρά προβλήµατα στα αεροδρόµια της Νίκαιας και της Ναντ.

«Αν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η τάξη, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την οικονοµία και τις θέσεις εργασίας» προειδοποίησε ο Σαρκοζί. Μια εννιαήµερη απεργία στις µεταφορές που έγινε το 2007 στοίχισε στη Γαλλία περίπου 400 εκατοµµύρια ευρώ την ηµέρα, οι αναλυτές όµως πιστεύουν ότι οι σηµερινές απεργίες δεν κοστίζουν τόσο πολύ.

Ο γάλλος πρόεδρος βλέπει τη δηµοτικότητά του να κατρακυλάει επικίνδυνα: αρνητική άποψη γι’ αυτόν έχει πλέον το 69% των Γάλλων, γεγονός που τον καθιστά τον πλέον αντιδηµοφιλή πρόεδρο της Πέµπτης Δηµοκρατίας. Ο Σαρκοζί ελπίζει οι διαδηλώσεις να υποχωρήσουν µετά την ψήφιση της µεταρρύθµισης από τη Γερουσία, που τοποθετείται είτε το βράδυ της Παρασκευής είτε τη Δευτέρα. Τα συνδικάτα όµως έχουν δεσµευτεί ότι θα συνεχίσουν. Ο,τι κι αν συµβεί, οι µαχητικές κινητοποιήσεις θα έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους τόσο στην κοινή γνώµη όσο και στις σχέσεις ανάµεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα. Ο Σαρκοζί θα αποπειραθεί έτσι να δώσει ένα «κοινωνικό χρώµα» στη «νέα φάση» της προεδρίας του, που υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει µετά την υπερψήφιση της µεταρρύθµισης, δίνοντας για παράδειγµα έµφαση στον «βιοµηχανικό πατριωτισµό», έναν όρο ιδιαίτερα προσφιλή στα συνδικάτα.

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: