Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2010

ΑΡΓΕΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ- ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

«Εκρηκτικές» διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο των εκκρεμών υποθέσεων και των καθυστερήσεων στα ελληνικά δικαστήρια καθώς για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 18 χρόνια! Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου καραδοκεί για να καταδικάσει ακόμη μία φορά τη χώρα μας. Οι προσδιορισμοί των υποθέσεων στην Αθήνα γίνονται πλέον το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ οι αναβολές των δικών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ότι μια υπόθεση δεν θα αναβληθεί ακόμη και 36 φορές, όπως έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ραγδαία αυξητική τάση του αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία έχει λάβει τραγικά ανησυχητικές διαστάσεις καθώς παράλληλα αυξάνονται τα οργανικά κενά σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους. Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατακόρυφα μετά τη λήξη των συμβάσεων των συμβασιούχων στις γραμματείες των δικαστηρίων.

Δικηγόροι, θέλοντας να καταδείξουν το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα που έχει φθάσει στα επίπεδα της αρνησιδικίας, ανέφεραν ότι υπάρχει υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία μέσα σε εννέα χρόνια αναβλήθηκε 36 φορές(!) και ουδείς στοιχηματίζει ότι δεν θα αναβληθεί ξανά! Η υπόθεση έφθασε στο ΣτΕ το 2001 έπειτα από αναίρεση εφετειακής απόφασης. Κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση αυτή έχει στην «πλάτη» της ακόμη μια πενταετία περιπλάνησης στα διοικητικά δικαστήρια. Και δεν είναι η μόνη, καθώς 53 υποθέσεις έχουν αναβληθεί από 15 φορές και πάνω στο ΣτΕ. Μειδιώντας μάλιστα οι δικηγόροι έλεγαν ότι μία από τις υποθέσεις που έχει αναβληθεί 28 φορές τη χειρίζεται συνάδελφός τους η οποία κατά τις τελευταίες εκλογές κατέλαβε θέση στα έδρανα της Βουλής. «Την ανέλαβε... ασκούμενη και έφθασε βουλευτής αλλά ακόμη να τελεσιδικήσει η υπόθεση» τονίζουν με σκωπτική διάθεση. Οι δικηγόροι τονίζουν ότι υπάρχει άλλη υπόθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο που η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε το 2000, δικάστηκε ύστερα από 23 αναβολές τον Απρίλιο του 2008 και, παρά την πάροδο μιας δεκαετίας, απόφαση ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Δεν παραλείπουν μάλιστα να υπενθυμίσουν ότι δικαστίνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναγκάστηκε να δημοσιεύσει εκτάκτως μέσα σε 48 ώρες «ξεχασμένη» για δύο χρόνια στα συρτάρια της απόφαση, αφού προηγήθηκε ερώτηση στο Κοινοβούλιο με την οποία βουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί τι γίνεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση και τους λόγους που καθυστερεί η έκδοση της απόφασης. Δηλαδή, «πρέπει να έχεις μπάρμπα βουλευτή στην Κορώνη για να μπορεί να εκδοθεί μια απόφαση» προσέθεσαν οι δικηγόροι.

Ο τεράστιος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων έχει ως συνέπεια οι προσδιορισμοί των νεοεισαχθεισών υποθέσεων να γίνονται έπειτα από μια τετραετία. Το 2014 προσδιορίζονται οι υποθέσεις στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών και το 2013 στο Πενταμελές και Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 γίνονται πλέον οι προσδιορισμοί στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Εφετείο Αθηνών το περασμένο έτος έφτασαν στις 42.970.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία σε σύνολο 392 παραβάσεων της χώρας μας που κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι 354 αφορούν το δικαίωμα των πολιτών σε δίκαιη δίκη και σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Οι ευρωπαϊκές αυτές καταδίκες για τις καθυστερήσεις μεταφράζονται σε αποζημιώσεις που υποχρεώνεται να καταβάλει η Ελλάδα σε πολίτες που οι υποθέσεις τους τελεσιδίκησαν έπειτα από χρόνια.

Μια χαρακτηρηστική υπόθεση που ξεκίνησε το 1992 και έκλεισε εφέτος
Σ τα «γρανάζια» της Δικαιοσύνης είχε μπλέξει για 18 χρόνια ο Δήμος Κορισσίων της Κέρκυρας για μια υπόθεση κανονισμού ορίων δήμων. Η πρώτη αίτηση κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας τον Οκτώβριο του 1992 από την τότε Κοινότητα Χλωρού, η οποία εν συνεχεία ενσωματώθηκε στον Δήμο Κορισσίων. Κατά της πρωτόδικης απόφασης τον Φεβρουάριο του 1999 ασκήθηκε αναίρεση στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων (εκεί υπάγεται η Κέρκυρα). Παραδόξως το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων σε χρόνο-ρεκόρ το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του επόμενου έτους εξέδωσε τη σχετική απόφαση. Η μεγάλη ταλαιπωρία ξεκίνησε το 2000, όταν κατόπιν αναίρεσης η υπόθεση έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο Δικαστικό Μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου παρέμεινε η εκκρεμότητα για δέκα ολόκληρα χρόνια. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάσισαν τον περασμένο Ιανουάριο να εκδώσουν την υπ΄ αριθμ. 357/2010 αμετάκλητη απόφαση για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 1992.


ΠΡΕΖΑ TV
30-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: